Salı, 22 Mart 2022 16:10

Türkiye tuzaklara karşı dirençli olmalı

Savaş nereye evriliyor? Rusya, Ukrayna savaşının 27/28’inci gününe geldik. Rus askeri gücünün ezici üstünlüğüne rağmen, düşürülmeyen bir Kiev söz konusu... Hemen alınacağı söylenen Kiev’in hâlâ ele geçirilememesi, Ruslar açısından uluslararası bir itibar ezikliği oluşturuyor. Bu süreçte Rus ordusunun zayıf lojistik hatlarının oluşumu ve koordinasyon eksikliği Rusların ne denli başarısız olduğu gerçeğini de ortaya çıkarmaktadır.

İki devlet arasında olan bu savaşın, sadece iki ülkeyi ilgilendirmediği açıktır. Dünya çapında Siyasi Ekonomik sonuçları olduğu aşikâr. Bütün bölgeyi ilgilendirdiği gibi Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.

Peki, bu savaş küresel bir savaşa dönüşür mü? Özellikle NATO’nun üst üste yapmış olduğu toplantılarda Anglosakson aklı üzerinden tartışmalar yaratılması soru işaretlerini de beraberinde getirmektedir. Zelenski’nin sürekli bir çağrısı var. Zelenski, NATO’dan Ukrayna’nın hava sahasını kapatmasını bıkmadan, usanmadan istemeye devam ediyor.

ABD ve AB yetkililerinin bu isteği reddetmesine rağmen Zelenski, bu konuda ısrarını sürdürüyor. Peki, bu aklı Zelenski’ye kim veriyor? İşte tüm ‘hayır’ cevaplarına rağmen, defalarca aynı istekte bulunması İngiliz aklı olduğuna işaret ediyor. Her ne kadar İNGİLTERE bu olaya sıcak bakmasa da İngiliz Parlamentosu’nda yapılan tartışmalarda bu fikri ortaya atan İngiltere Savunma Bakanlığı Komisyon Başkanlığı’dır. İngiliz oyununa karşı tereyağından kıl çeker gibi basit hamleler üretebilecek Türk diplomatları uyanık olmalıdır.

Çünkü küresel bir savaş; savunma sanayii çarklarının çalışması, küreselcilerin sömürgeci anlayışının sürdürülebilir ekonomisi demektir. Şeytani akıl için bir millet yok olmuş, insanlık ölmüş hiç önemli değildir. Devletler üstü yapılanma, ülkeleri tavla taşı gibi oynatırken, Zelenski bu tuzak cümleyi tekrar ederken, ona bu aklı verenler işin nereye gideceğini çoktan planlamış hesaplamıştır.

Bu öneride NATO’nun Ukrayna hava sahasını kapattığını düşünün. Ruslar, Ukrayna’yı bombalamak için Ukrayna’nın hava sahasını koruyan güçlere silah kullanacak. Bu da Rusya’nın NATO’ya savaş açması demektir.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un açıklamalarına bakacak olursak ciddi bir tehlikeye işaret etmektedir. İpuçlarını iyi analiz etiğimizde İngiliz aklı üzerinden eğitim alan Rus Dışişleri Bakanı fotoğrafı iyi görmektedir. Yani kısacası yapılan bir hatanın bedelini size ödetirim demesi ve Türkiye’ye örtülü mesaj vermesi, bize göre manidardır.

Açıkçası durum tam anlamıyla ‘Böyle bir olayda herhangi bir oyuna gelmeyin sizleri doğrudan vururuz’ demektedir. NATO’nun savaşa girmesiyle Türkiye’nin savaşa fiilen müdahil olmasını uygun görmediğimizi, doğrudan tuzağa düşürüleceğimizi belirtmek isterim. Bu varsayımla birlikte yakın zaman diliminde Suriye operasyonları kapsamında kılını kıpırdatmayan NATO, hiçbir şekilde Türkiye’ye yardımcı olmayacaktır.

Yenidünya denklem politikası, konu itibarı ile içinde birçok tuzak barındırmaktadır. Dünyadaki her savaşın mutfak kısmını İngilizler hazırlamıştır. İngiliz savaş laboratuvarlarında bölge hazırlanır ne zaman fitneye ihtiyaç duyulursa diplomasi üzerinden saha ısıtılır, servis edilir. Yani kısacası kaç Rus veya Ukraynalı ölmüş kimsenin umurunda değil. Yakın zaman diliminde yaklaşık yüz milyon Ortadoğu ve Afrikalıyı katleden anlayışın merhamet duygusu olmadığını bilelim. Batı denilen medeniyetin kan üzerinden beslendiği açıktır.

Sonuç olarak Türkiye’nin tarafsız kalma politikası, oldukça yerinde bir hamledir. Ülkemiz, Ukrayna ve Rusya ile de girift ilişkilere sahip. İkili ilişkiler enerjiyi, tarımı, turizmi, ticareti kapsıyor. Aynı zamanda bölgesel alanda da Suriye, Libya, Karabağ, Karadeniz bölgesinde ortak bir çalışmamız var. Hatta Türk Cumhuriyetleri geleceği açısından önemli birtakım jeopolitik anlaşmalar söz konusu.

Türkiye’nin geleceği açısından göz ardı edilmeyecek kadar önemli resimlerle karşı karşıyayız. Dolayısıyla Rusya ile çok kırılgan bir ilişki modeline sahibiz. Türkiye’den yapılan açıklamalara göz attığımızda Ankara, Kiev yönetimini kısmen desteklese de Rusları fazla izole etme taraftarı değildir. Batı’nın Ukrayna taraftarı olduğu açık, İngiliz aklına ve politiğine dikkat edelim.

Vesselam…

Sabri BALAMAN