Pazar, 13 Şubat 2011 00:21

Biz bekliyorduk ki, gece yarısından önce Mübarek son konuşmasını yapıp veda edecekti.

Ama gitmedi.ABDveİsrail, Mübarek’e gizli destek veriyor. Avrupalılar Baradey’in arkasında, AmaABD, Firavunu feda etmek istemiyor. Hem ABD’nin eski tetikçilerine sahip çıkmadığı imajı, öteki geride kalanları korkutuyor, hem de İsrailMübarek sonrasından rahatsız. Korkuyor. Kendini yalnız, çaresiz, köşeye sıkışmış hissediyor. AmerikaşimdiMısır’a yeni birFiravunarıyor. Obama ile Mübarek arasında farkı fark edemiyorum bu süreçte ben. Ya siz!

David King Udall”ın Mormonçocuğu Mark Udall’a göre ise “Mısır’ın yeni bir Mustafa Kemal’e ihtiyacı var.” Sonra da İnönü’ye,Bayar’a, daha sonra asmak için bir de Menderes gerek,Gürsel, Evrengerek.Çevik Birgerek,Tansu Çillergerek.

 

Mr. Udallöyle az uz bir kişi değil.Silahlı Hizmetler KomitesindeTerörizmveSıradışı Tehditler, Bilim ve Teknoloji Komitesi, Uzay ve Havacılık, Enerji ve Çevre, Doğal Kaynaklar, Milli Parklar, Orman ve Kamu Arazileri Su ve Güç Altkurulu, Enerji Verimliliği, Yenilenebilir Enerji konularında çalışıyor.ABD’nin en köklü ailelerinden birinin üyesi.NATOParlamenter Asamblesi, Tarım Komitesi, Küçük İşletmeler Komitesi. Yani laf olsun diye söylemiyor bunu. Gevezelik olsun diye de değil.

OysaMısırkendiErdoğan’ını arıyor.ABDveİsrailde bunu görmek ve bunu duymak istemiyor.

Bana kalırsaAtlantik ötesinden gelen açıklamalar Mübarek’in saçmalıkları kadar sinir bozucu.

Mevlid Kandilive “Sevgililer günü”aynı güne denk geldi. Bakarsınız, (La)Mübarekülkeyi terk eder veMısır devrimide aynı gün gerçekleşir. O gün günlerdenCuma. Tarihe bakar mısınız, doğru da okusanız, tersinden de okusanız aynı tarih. Birileri bu tevafuk üzerinden birçok yorum üretebilir.

Diyanetİşleri Başkanı,Mevlid Kandili’ni “Valentine day” ilete’vil yoluyla telifetmeye çalıştı ama, zor iş. Biri gelenek temelli dini bir gün, ötekisi ise tam anlamı ile ladini, bir başka deyişle seküler.

 

Hadi biraz bu işi kurcalayalım. Önce, aslında bugün çok seküler ve la dini bir şekilde kutlansa da köken itibarı ileRoma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan bugün,Valentineismindeki birrahibin adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıktı. Onun için “Aziz Valentin Günü” (İngilizce:St. Valentine’s Day) olarak bilinir. Aslında bu gelenekHıristiyanlığada başka kaynaklardan geçti:Antik Yunantakvimlerinde,ocakayı ortası ileşubatayı ortasının arasındaki zamanGamelyonayı olarak adlandırılmıştı veZeusileHera’nın evliliğine adanmıştı.Hıristiyanlığa da nereden geçtiğianlaşılıyor.

Antik Roma’da15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus’un onuruna,Lupercalia günüolarak kutlanıyordu. Bugün, tapınak görevlileri tarafından tanrıya keçi kurban edilirdi.

Lupercalia bayramının öncesinde14 Şubat’ta genç erkeklerin genç kızların isimleri yazlı kura çekerek bayram boyunca‘çift’olma alışkanlığı vardı.469’daPapa bu gayri-Hıristiyan bayramını yasaklayarak sadece azizlerin adı yazılı kaseden kura çekilişine izin verdi.14 Şubatgününe kayıtlıValentineadında3 azizortaya çıkmıştı ve kurada onların adının çıkması çekilişe katılanları mutlu ediyordu.

Kimi tarihçilere göreValentineadına anlatılanlar sadece bir efsanedir. AmaValentine’nin onuruna kutlama günü,14 Şubat 496yılındaPapa Gelasiustarafından ilan edilince bugün dini bir hüviyet kazanmış oldu.14 Şubat, 1800yıllardaABD’liEsther Howland’ın ilkSevgililer Günükartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldi. Kapitalist ekonominin yükselişi ile bugün bir tüketim çılgınlığı için uygun bir vesile olma özelliği kazandı. Ama bu arada ilginçtir;1969yılındakilise, takvimindenAziz Valentinegününü çıkarmıştır. Bugünün artık kilise ile de bir bağı kalmamıştır.

 Hanisevgililer günüile, “sevgililer sevgilisi” arasında bir bağ kurmak mümkün mü diye düşünüyorum da, şimdi bunun “sevgililer sevgilisi” ile ne ilgisi var. Tabii ki hiçbir ilgisi yok. Sadece tarihi denk geliyor. Yoksa kilise bile artık bugünü reddediyor. Temelde “Kutlu Doğum Haftası” ya da “Veladet Kandili” olarak bilinen gün de, dinden kaynaklananKur’anvesünnetle temellendirilmiş bir gün değil. Sadece Peygamberi anmak için bir vesile olarak kutlanan Müslüman toplumların kültürel bir etkinliği olarak görülmesi gerekiyor. Yine deMüslümankimlikli kişiler eğer sevgililer gününe ilgi duyuyor idi iseler, herhalde bu vesile ile bu konunun üzerinde bir kez daha düşünmelerine vesile olacak bir durum sözkonusu. Zaten onun için demediavepiyasa, o günüVeladet Kandiliöncesi veya sonrasına kaydırma hesabı içindeydi.Mevlid Kandili’nde birileri camilerdemevlidler,mersiyeler,kaside-i bürdeler okurken, birileri de gidip meyhanede kafa çekecek. Hanisekülertakılanların “Hz. Muhammed’e (SAV) ya daHz. İsa’nın (AS) peşinden gittiğini söyleyenlere itibar ettikleri, onlara yarandıkları yok. Onların derdi başka.Aşkdediklericinsel tutkudan başka bir şey değil. Bu vesile ile Veladet Kandilinizi tebrik ediyorum. Selâm ve dua ile.

Abdurrahman Dilipak

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...