Pazartesi, 21 Eylül 2015 10:01

Yabancı gazetecileri kim durduracak?

Yabancı istihbarat servisleri artık ajan göndermek yerine dernek, vakıf, şirket ve medyayı kullanarak hem bilgi topluyorlar hem de hedefledikleri ülkelerde karışıklık çıkarıyorlar. Daha önceki yazılarımda STK’lar ve medyanın istihbari faaliyetleri hakkında bilgiler vermiştim. Bu grubun içinde olan yabancı serbest gazetecileri önemine ve tehlikesine binaen tekrar yazmak gerekiyor.

Bir haber sitesi düşünün. Sadece 400 abonesi var ama en az 75 tane serbest (freelance) gazeteci çalıştırıyor. Globalpost.com’dan bahsediyorum. Bu site aynı zamanda IŞİD’in kafasını keserek katlettiği serbest gazeteci James Foley’in de işvereni (Foley, daha önce Amerikan ordusuna ait Stars and Stripes’ın muhabiriydi). Yıllarca Diyarbakır’da yaşayıp PKK’nın silah bırakmaması için yazılar yazan ve Türkiye aleyhinde propaganda yapan Frederike Geerdink de Globalpost.com için yazardı. En son yazısında Türk ordusunun sivilleri vurduğunu yazmıştı.

Vice News de Globalpost gibi bir haber sitesi. Rupert Murdoch ve diğer batılı medya organları şu ana kadar siteye 330 milyon dolar yatırım yaptı. Vice News için haber yaparken tutuklanıp sınır dışı edilen Jake Hanrahanve Philip Pendlebury için”ajan” denildiğinde ortalığı ayağa kaldırmışlardı. Jakehanrahan.com’a girin ve “The PKK’s Guerrilla Youth” başlıklı videoyu izleyin. Video Cizre’deki YDG-H yapılanmasını konu alıyor. Şubat ayında çekilmesine rağmen bugünün izlerini görebiliyorsunuz. Videoda YDG-H’lilere iç savaşla ilgili sorular sorularak adeta eşeğin aklına karpuz kabuğu getiriliyor. Oysa o günlerde çözüm süreci devam ediyordu ve kimse iç savaştan bahsetmiyordu. Eğer söz konusu videoyu izleyen bir yabancıysanız Türkiye’den nefret edip PKK’yı ve YDG-H’yi özgürlük kahramanları olarak görme ihtimaliniz yüzde 100’dür. Bir de Vice News’e girip Türkiye ile ilgili araştırma yapın. Bir tane olumlu haber bulamazsınız. Son Cizre olaylarında dünyaya PKK propagandası yapan serbest (!) gazeteci ise Matthieu Delmas isminde bir Fransızdı.

Türkiye şu anda dünyada en çok serbest gazetecinin olduğu ülkelerden biri. Paydesk.co sitesi 1500’den fazla serbest gazeteciyle kontak kurulması için kurulmuş bir site. Bu gazetecilerden 28’i Türkiye’de bulunuyor. Bu rakam ABD hariç dünyada 2. sırada olmak demek. Kaldı ki listede şahsen bildiğim sadece bir gazeteci var. Dolayısıyla ülke genelinde birkaç yüz tane serbest gazeteci olmalı.

Devletlerin artık şunu görmesi gerekiyor; (Serbest) gazeteciliğin misyonu ve hareket alanı artık istihbarat örgütlerince kullanılıyor. Nerdeyse hiçbir geliri olmayan haber sitelerinin onlarca gazeteci çalıştırması başka türlü izah edilemez. Haber başına para alarak geçinmek mümkün değildir. Serbest gazeteci olan birisi para kazanamamasına rağmen hâlâ bu işi sürdürüyorsa başkaları tarafından finanse ediliyor demektir. Bu finansmanı da istihbarat örgütleri veya onlarla bağlantılı müesseseler yapıyor.

Hükümet bu gazetecilerle ilgili ne gibi tedbirler alıyor bilmiyorum ama Putin yeni bir kanun çıkarak Rusya aleyhine çalışanları sınırdışı ederek soruna çözüm buldu. Eğer Putin’in yaptığı otoriterlikse o zaman Batının uğruna devrim yaparak Ukrayna’nın başına getirdiği Mihail Poroşenko gibi de yapılabilir. Poroşenko ülkenin güvenliği ve egemenliği için tehdit saydığı 41 gazeteciyi sınırdışı etti. Aralarında 3 BBC çalışanının yanısıra Die Zeit ve El Pais gibi batılı gazetelerden gazeteciler de var.

Türk ve yabancı basını hayvani bir özgürlüğün peşinde. İstediği her suçu işleyip hiçbir hesap vermeyecekleri bir özgürlük bu... Hükümet “basın özgürlüğü” yaygaralarına kapılmadan yabancı (serbest) gazetecileri akreditasyon yoluyla kontrol altında tutmalı. Eğer onların medya özgürlüğü maskeli fitneci gazeteciliklerine bir sınır çizilmezse yakında ülkenin sınırlarını yeniden çizmeyi tartışacağız. Ortadoğu’yu da Arap Lawrence yüzünden kaybetmemiş miydik?

İbrahim BEKİROĞLU