Cuma, 07 Eylül 2012 14:07

Müslüman ülkelerin ordularını eğiteceğiz

'Suriyeli muhaliflere eğitim veriyor' iddiasıyla gündeme gelen SADAT'ın Yönetim Kurulu Başkanı Tanrıverdi, bu suçlamayı yalanlayarak resmi iznin alınması durumunda Müslüman ülkelerin ordularına eğitim vereceklerini söyledi

İşçi Partisi'nin başını çektiği bir grup tarafından 'Suriyeli muhalifleri eğitiyor' iddiasıyla gündeme gelen Uluslararası Savunma Danışmanlığı (SADAT), Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) yapılan izin başvurusunun henüz onaylanmaması nedeniyle herhangi bir faaliyetlerinin bulunmadığını belirterek bu suçlamayı yalanladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) emekli olan 23 subayın kurduğu SADAT'ın başındaki emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Türkiye'nin ilk uluslararası savunma şirketinin kuruluş amacını ve faaliyet planlarını Yeni Şafak'a anlattı. SADAT Yönetim Kurulu Başkanı Tanrıverdi, gerekli iznin çıkması durumunda talep eden ülkelerin kendi topraklarında savunma eğitimi vereceklerini söyledi.

BATILI ŞİRKETLER FAALİYETTE

Şirket olarak Müslüman ülkelerin ordularına eğitim vermeyi planladıklarını ifade eden Tanrıverdi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Türkiye'de ya da kendi ülkelerinde yabancı askerlere eğitim verdiğini belirtti. Bunun yeterli olmadığını kaydeden Tanrdıverdi, 'TSK, Müslüman olan 60 ülkenin 27'sinde eğitim faaliyetinde bulunuyor. Diğerlerinde Amerika başta olmak üzere farklı ülkelerden şirketler var. Türkiye'den bir şirketin bu hizmeti vermesi ülkemizin yararınadır' diye konuştu. TSK'nın eğitim vermediği Müslüman ülke ordularının batılı şirketler tarafından eğitilmesinin ortaya çıkardığı sonuçlara dikkat çeken Tanrıverdi, 'Kendi çıkarları doğrultusunda bir sistem oluşturmuşlar ve kendi ülkelerinin savunma sanayisine bağımlı hale getirmişler' dedi.

ÇIKARA GÖRE ORDU DİZAYNI

Batılı şirketlerin eğitim verdikleri Müslüman ülkelerde orduyu kendi çıkarlarına göre dizayn ettiğini belirten Tanrıverdi, 'Buralarda yol yapmışlar, askeri konaklama yerleri yapmışlar, yönetime müdahale edecek asker yetiştirmişler. Biz bunu yapmayacağız. Bu ülkelerin çıkarlarına aykırı hareket etmeyeceğiz. Zaten meşru kurumlarla çalışacağımız için ülke çıkarlarına aykırı hareket etmemiz söz konusu değil. Ayrıca ülkelerin komşuları ve Müslüman ülkelerle olan husumetlerini de bitirecek şekilde çalışacağız' dedi.

Hedef TSK'nın yetişemediği ülkeler

Tanrıverdi, TSK'nın yetişemediği yerlere yabancı ve insani amaçları olmayan şirketlerin gittiğini; bunun da o ülkeye zarar verdiğini söyledi. Çoğunluğu Müslüman olan 60 ülkeden sadece 27'sinde TSK'nın eğitim verdiğini geri kalanlarda yabancı şirketlerin çalışma yaptığını belirten Tanrıverdi bu ülkelere SADAT aracılığıyla gidilebileceğini kaydetti. Tanrıverdi, böylece Müslüman ülkeler arasında bağ kurulmasının kolaylaşacağını ifade etti. Tanrıverdi, 'Biz sadece savunma eğitimi alanında eğitim vermek istiyoruz ve talep eden ülkenin topraklarında her türlü hizmeti o ülkede yapmayı planlıyoruz' dedi. Tanrıverdi, eğitime gidecekleri ülkelerde bağlayıcı yasa ve kanunlara uymalarında herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklarını söyledi. Tanrıverdi, ülke halkının güvenlik ve çıkarlarına uygun olmaması durumunda eğitim çalışmalarını sonlandıracaklarını ya da baştan kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Son Düzenlenme Pazartesi, 10 Eylül 2012 12:39
Yeni Şafak Gazetesi