Pazartesi, 30 Nisan 2018 15:53

Kararname Mağdurları İçin hukuk Mücadelesi

ASDER mensubu üyelerimize DUYURU !

2012 yılında kararname ile ilişiği kesildikten sonra, AYİM'e başvurup mahkemesi devam etmekteyken, 2017 yılı Nisan ayından sonra Hukuk sistemimizde "Yargı Birliği" çerçevesinde yeniden düzenlenen mahkemelerin çalışmasıyla, Asb.Mustafa GÜNGÜNEŞ için göreve dönüş ve kayıp maaşlarının yasal faiziyle ödenmesi şeklinde karar verilmiştir.

Bu durumdan AYİM tarafından geçmişte yakılan canlar adına "artık yeter" anlamında bir hukuk tecellisi yönünden çok memnunuz.Bu kararın bundan sonraki benzer davalara ışık tutacağını düşünmekteyiz. Bu kapsamda aşağıdaki açıklamanın ilgili arkadaşlarımız tarafından dikkatlice okunmasını rica ediyoruz:
Hava Kuvvetleri K.lığında Hv.Kd.Bçvş. olarak görev yapmakta iken 27.09.2012 tarihinde kararname ile ilişiği kesilen Mustafa GÜNGÜNEŞ'in çeşitli yargılamalar sonrasında Ankara 6.İdare Mahkemesi tarafından işlemin İPTALİNE, ilişiğinin kesildiği tarihten itibaren maaşlarının faiziyle birlikte kendisine ödenmesine karar verilmiştir. Karar ektedir.
Bu kararın yargı tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde hukukçu olmayan ve tekrar TSK ya dönecek olan mahkeme üyelerinin BAĞIMSIZ ve TARAFSIZ olmamaları nedeniyle idarenin isteği dışında sanki karar vermeleri mümkün gözükmemekte idi. AYİM'in kaldırılması ile birlikte bu durum ortadan kalkmıştır. Bundan sonra verilecek kararların daha adil olacağı ümidindeyiz. Eminiz ki bundan sonra bu tür haksız yere ilişik kesmelerin önü kesilecektir.
Yapılması gerekenler:
a. Kararname ile ilişikleri kesilenler, ilişiklerinin kesildiği 60 gün içerisinde haksız işlemin düzeltilmesi için ilgili kuruma başvurmalıdır.
b. Gelecek cevaptan sonra 60 gün içerisinde İdare Mahkemesine dava açmalıdır.
c. Mahkemenin sonucu menfi geldiğinde  İstinaf Mahkemesine götürmelidir.
d. İstinaf Mahkemesinden de menfi karar geldiğinde AYM e kadar götürüp durumu takip etmelidir.
Dolayısı ile haklı olduğu halde usulde eksik veya yanlış yapılacak bir işlem ile haksız konuma düşülmemelidir.
e. Kararname ile ilişiği kesilip de mahkemesi devam edenler bu kararı da dayanak göstererek konunun üzerine gitmelidir.
f. Zamanında mahkemeye müracaat etmeyenler, ettiği halde mahkemesi menfi sonuçlananlar ile ilgili şu anda yapılabilecek bir durum söz konusu değildir.
g. Asder tarafından hazırlanan yasa tasarısı TBMM den geçer ise Kararname mağduru arkadaşlarımız yeniden başvurma imkanı elde edecek, dosyası heyet tarafından incelendiğinde KABUL görülenler haklarını elde edecek, RED alanlar ise tekrar idare mahkemesine gitme hakkı kazanacaktır.
Kararname mağduru üye ve gönüllülerimizin bilgisine sunulur.
Selamlarımızla.
Reşat Fidan
Okunma 920 defa Son Düzenlenme Pazartesi, 07 Mayıs 2018 16:20
ASDER Genel Merkezi

E-Bülten

E-bültenimize üye olun. Haber ve duyurularımızı kaçırmayın.

Spam göndermiyoruz.

Bu sitede yer alan yazılar, makaleler, haberler yazarların sorumluluğundadır. © 2018 ASDER. All Rights Reserved.

Design & Development by JoomShaper