Cuma, 06 Ocak 2023 18:23

BASIN AÇIKLAMASI

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI

Sayın Cumhurbaşkanımız, 03.01.2023 tarihinde, Sözleşmeliye Kadro Şöleni Programı’nda Yaptıkları Konuşmada, geçmişten bugüne kadar yaptıklarını sayarken; YAŞ kararları ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ilişiği kesilen subay ve astsubayların haklarını iade ettiklerini”, ifade etmiştir.

Konunun tam anlaşılması için açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

22 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6191 Sayılı Kanun’la; 1542 subay, astsubayın hakları kısmen iade edilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımıza müteşekkiriz.

Bahsi geçen kısmi hakları düzenleyen 6191 s.k. gerekçesi; “Tasarı ile, YAŞ kararıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiği kesilip, bu kararların yargı denetimine kapalı olması nedeniyle hukuken haklarını arayamayan kişilerin, yoksun bırakıldığı hakların geri verilmesine ilişkin düzenleme yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan düzenlemeyle, bir yandan hukuk devletinin gerekleri yerine getirilmeye çalışılırken, diğer yandan da devlet tarafından mağdur edildiğini düşünen kişilerin, hukuk devletine olan inançlarının pekiştirilmesi amaçlanmıştır”, şeklindedir.

Ancak, kanunun çıktığı dönemdeki şartlar sebebiyle mağdurların yoksun bırakıldığı hakların tümü iade edilememiştir.

Verilen haklar; emsalleri gibi emeklilik, emekliliği gelmeyenlere Araştırmacı Kadrosunda çalışma, ayrıldıkları rütbede kimlik kartı, pasaport ve silah ruhsatı haklarıdır.

Malum olduğu üzere, benzer mağduriyete maruz kalan kumpas davası mağdurlarına geçmişe dönük mali ve özlük hakları, göreve geri dönme, rütbe ve kıdemce emsallerine eşitlenme, terfi, emsalleri rütbesinden kimlik alma ve OYAK hakları iade edilmiştir.

Aynı kumpasa maruz kalarak ihraç edilen YAŞ mağduru olan bizlerin ise, yukarıda emsal gösterdiğimiz personele iade edilen haklardan mahrumiyetimiz devam etmektedir.

Söz konusu mağduriyetlerin giderilmesi için, ASDER tarafından iki Kanun Tasarısı taslağı hazırlanmıştır.

Birincisi; 6191 s.k.’dan faydalanan YAŞ mağdurlarının eksik kalan haklarının telafisi için hazırlanan Kanun Taslağı, İkincisi; Yargıya açık idari işlemlerle TSK'dan ilişiği kesilen, emekli ve istifaya zorlanan, 6191 Sayılı Yasa kapsamında olmayan Subay, Astsubay, Uzman personelin ve Askeri Öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi hakkındaki Kanun Taslağıdır.

Üçlü kararnameyle ilişiği kesilenlerin ayırma işlemine karşı dava açma haklarının bulunduğu, bir kısmının açtıkları davaların kesin olarak reddedildiği belirtilmekte ise de; 28 Şubat darbe dönemindeki yargının hali ile AYİM’nin 3 hakim ve 2 kurmay subaydan teşekkül etmesi sebebiyle, bu durumun, sonradan insan haklarına, usul ve kanunlara , “tabii hakim ilkesi”ne aykırı bulunarak değiştirilmiş olması dikkate alındığında, o tarihte verilen kararların adaletli olduğundan bahsedilmesi mümkün değildir. 

Sayın Cumhurbaşkanımız, 18 Ocak 2016’da Genel Başkanımız Prof. Dr. Nevzat TARHAN ve Onursal Başkanımız Tuğg. Adnan TANRIVERDİ'nin bulunduğu ASDER heyetine; bu konuların çözülmesi talimatını vereceğini beyan etmiş, ancak hükümet değişikliği, 15 Temmuz hain darbe girişimi vb. yurtiçi-yurtdışı ülkemizin olağandışı gündemi sebebiyle, bugüne kadar çözüm üretilememiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımızdan randevu talebimiz devam etmektedir.

Saygıyla, kamuoyuna arz olunur.

Mustafa Hacımustafaoğulları

ASDER BASIN SÖZCÜSÜ

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...