Salı, 08 Ekim 2013 15:30

Yusuf Çağlayan'ın Yeni Kitabı: Sosyolojik Savaş

"Genelde insanlığın ve özelde Türkiye ve İslam Dünyasının yaşadığı sorunların sosyolojik müdahale boyutu, bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Sosyolojik savaş kavramı, literatürde ‘adı konulmamış savaş’ olarak sıkça dile getirilen olguyu karşılayan bir kavramdır diyebiliriz. Biz, bu çalışmada tarihî süreç içinde bilfiil yaşanan adı konulmamış bu savaşa bir ad koymaya çalıştık. Tarihî periyotlar içinde toplumlar, açık toplum süreçlerinden kapalı toplum süreçlerine geçişle birlikte, karşılıklı olarak çatışmacı politikalar uyguladıkları dönemler yaşamışlardır. Çatışmayı motive eden dinamiklerin gücü ile orantılı olarak, insanlık hâkimiyet ve malikiyet kavgalarına tutuşmuş ve büyük acılar yaşamış, yaşatmıştır. Bu çatışma dönemlerinde istihbarat, ideolojik propaganda, dinî misyonerlik, soğuk savaş, asimetrik savaş, psikolojik savaş, toplum mühendisliği ve hatta sıcak savaş gibi faaliyetler öne çıkmıştır. İşte bütün bu karşılaşmaları kısaca ‘sosyolojik savaş’ olarak tanımlıyoruz. Umarız ki, bu çalışma Ümit Meriç’in ifadesi ile “XIX. yüzyılda Oryantalizmin ipek kadife yastıklarına serilen, XX. yüzyılda ise, antropolojinin ağlarına düşürülen” Osmanlı’nın bakiyesi Türkiye başta olmak üzere, İslam toplumlarını, yine onun deyimi ile “XXI. yüzyılda sosyolojinin konusu haline getirmede” yeni idrak ufukları açacak yetkin çalışmaların başlangıç aşaması olur."

Son Düzenlenme Salı, 08 Ekim 2013 15:37
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...