Cuma, 22 Kasım 2013 16:04

28 Şubat Platformu: Darbe mağdurları da esas mahkemede dinlensin

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan 28 Şubat Platformu, sanıklar gibi, mağdurların da talimat mahkemesinde değil esas mahkeme olan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dinlenmesini istedi. Grup adına konuşan Reşat Petek,“Rövanş değil, adalet istiyoruz.” dedi. 

Çeşitli sivil toplum örgütünü bünyesinde bulunduran 28 Şubat Platformu, sabah saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde 28 Şubat davasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı okuyan emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, bütün darbeler gibi, 28 Şubat darbesinin de sosyal, siyasal, hukuki, ekonomik yıkımlarının yanı sıra, yüz binlerce kişinin mağduriyetine, travma geçirmesine sebep olduğunu söyledi. Darbenin aktörlerinin, devletin bütün kurumlarının üzerine çökerek, yasama, yürütme ve yargı organlarını işlemez hale getirdiğini ifade eden Petek, “Bu kurumlar üzerinde kurdukları baskı ve otorite sayesinde, hak ihlallerini, Türkiye’nin her yanına yaymayı başarmışlardır.” diye konuştu.

Yapılanların hukuk ve insanlık dışı olduğunu dile getiren Reşat Petek, “Zalimlerin ‘bin yıl süreceğini’ öne sürdükleri iktidarları, sadece bir seçim dönemi sürmüştür. 28 Şubat darbesinin emir erleri, şimdi siyaset mezarlığında yatıyorlar.” şeklinde konuştu. Petek, açıklamada özellikle 28 Şubat davası üzerinde durdu. Reşat Petek, “28 Şubat darbesi, milyonlarca kişinin gözleri önünde gerçekleştirildiği halde, failleri de mağdurları da açıkça belli olduğu, darbeye teşebbüs davalarının dahi yüzlerce sanığın mahkûmiyetine karar verildiği halde, yargılamayı yürüten mahkeme, 75 tutuklu sanıktan 70’inin tahliyesine karar vermiştir. Bu tahliyeler bizlere, ‘sadece sanıkların savunmalarına dayanan’ bir yargılama sürecinin, doğru yargılamaya (adil yargılamaya) katkı sunamayacağını, davanın taraflarının tümünün katılmasının ve tüm boyutlarıyla ele alınmasının zorunlu olduğunu göstermiştir. Milyonlarca mağduru olan ve gerçekleştirilmiş bir darbe davasında, mahkemenin görevi, adalet terazisini davanın her iki tarafı için de dengede tutmak olmalıdır.” diye konuştu.

Petek, sanıklar gibi, mağdurların da talimat mahkemesinde değil davanın görülmekte olduğu esas mahkeme olan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi huzurunda dinlenmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. 28 Şubat darbesi mağdurlarının 481 kişiyle sınırlı olmadığının altını çizen Reşat Petek,“Milyonlarca, yüz binlerce mağdurun olduğu açıktır. Failleri de, bu iddianamede isimleri yazılı 103 sanıkla sınırlı değildir. Darbenin diğer failleri, medya, sermaye, yargı, siyaset ayağıyla ilgili soruşturmanın en kısa zamanda tamamlanarak darbenin diğer failleri hakkında da bir an önce dava açılmasını bekliyoruz.” dedi. Petek sözlerini, “Rövanş değil, adalet istiyoruz” diyerek tamamladı. 

Basın açıklamasına katılan 28 Şubat Platformu üyeleri, ‘Sivil darbeciler de yargılansın’, ‘Brifingli yargı kararları iptal edilsin’, ‘Bir daha asla’, ‘Adalet cesaret ister’, ‘Darbeciye acımak adaleti katletmektir’, ‘Darbe soygundur’ ve ’28 Şubat medyası, sermayesi, yargısı hesap verecek’ yazılı dövizler taşıdı. Grup ayrıca üzerinde ‘Rövanş değil, adalet istiyoruz’ yazan pankart açtı. 

Açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı. 

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...