Perşembe, 30 Mart 2017 12:13

Hak yerini buldu, suçsuz olanlar görevlerine dönüyor

ASDER olarak 09 Mart 2017 tarihinde yapmış olduğumuz FETÖ’YLE MÜCADELE ZEHİRLENMESİN konulu basın açıklamasında aşağıdaki taleplerimizi dile getirmiştik.

686 sayılı KHK ile 416 kişinin Fetö ile ilgisinin olmadığı için göreve iade edilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyoruz.

Ancak çok sayıda kişinin incelenmek üzere dosyasının beklediğini, geciken adaletin bir çok mağdur gruplarının oluşmasına sebep olacağından masum/suçsuz olanların bir an önce görevlerine dönmeleri sağlanmalıdır.

Tüm STK’lar ve toplum olarak desteklediğimiz, FETÖ ve diğer terör örgütlerine karşı yürütülen mücadelenin etkin olarak sürdürülüp amacına ulaşması ve ülkemizde bir daha darbe ve benzeri ihanetlerle karşı karşıya gelmememiz için alınması gereken tedbirleri belirtmekte fayda görüyoruz.

  • Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz, sakın ha sizi adaletsizliğe itmesin. Âdil olun…” (Maide suresi-8) tavsiyesinde ifade edildiği gibi, adaletin tesisinde en kâmil seviyede hassasiyet gösterilmeli, ihmal ve suiistimallere fırsat verilmemelidir.
  • Haklarında terör örgütü elamanı veya örgütsel ilişkisi olduğu konusunda güçlü deliller olmayan, çevrelerinde olumlu kanaatler bulunan, iftiraya maruz kalma veya adli/idari/güvenlik kazasına maruz kalma ihtimali olan kişiler hakkında tesis edilecek işlemlerde, muhatabın masum/suçsuz olabileceğine göre işlemler tesis edilmelidir.
  • 15 Temmuz gecesi ve devam eden günlerde yapılan hain darbe girişimine fiilen katılan, yöneten, planlama sürecine dâhil olan, FETÖ kurucusu, yöneticisi, militanı ve destekçisi olduğu yönünde güçlü deliller olanlar hariç tutulmak üzere; kaçma, delil karartma/delil yok etme ihtimali olmayan, haklarında terör örgütüyle ilgisi ve iltisaklıyla ilgili güçlü deliller bulunmayan kişilerin masum olabilecekleri ihtimali göz önüne alınarak tutuksuz yargılanmaları değerlendirilmelidir.
  • Yetkililerin, kendilerinin de itham altında kalabileceği veya hedef gösterilebileceği endişe ve baskısıyla kararlarında  kişilerin aleyhine sonuç doğuracak yaklaşım içine girebildikleri yönündeki olumsuz izlenimleri giderecek tedbirler alınmalıdır.
  • Terör örgütüyle ilgi ve iltisakla ilgili kriterlerin, istismara veya çelişkili, yanlış kararlara mahal vermeyecek şekilde elden geçirilmesi ve net kriterlerin kamuoyu ile paylaşılmasında fayda mülahaza edilmektedir.
  • 23 Ocak 2017 tarih ve 685 sayılı KHK ile yürürlüğe giren Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu süratle faaliyete geçirilmeli, bekleyen müracaatların bir an önce sonuçlandırılması sağlanarak adalet hızlandırılmalıdır. Adaletin, hakkı muhafazası kadar, gecikmemesi de halkımızın talebidir.

ASDER GENEL MERKEZİ

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...