Uyarı

JUser: :_load: 600 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.
Pazar, 24 Ekim 2010 19:52

Bizi AYİM'e Bırakmayın

ASDER Genel Başkanı Nevzat TARHAN'IN 25 Ekim 2010 Tarihli BUGÜN Gazetesine vermiş olduğu mülakat:
YAŞ mağduru 1637 subay ve astsubay haklarının iadesini bekliyor. 

Hükümet uyum yasasını henüz tamamlamadı. Ancak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin adres gösterileceği iddiası hayal kırıklığına yol açtı. Bu 'kuzuyu kurda emanet etmek' olur

Referandumun kabul edilmesi, Yüksek Aşkeri Şura (YAŞ) mağdurları için umut oldu. Artık YAŞ kararlarına yargı yolu açık. Bu şekilde ordudan atılan 1637 subay ve astsubay, Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına başvurarak haklarının iadesini istedi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) göreve iade davası açmanın hazırlığı da yapılıyor. Tazminat ve diğer haklar için uyum yasası çıkması gerekiyor. Mağdurların birleştiği Adaleti Savunanlar Derneği ASDER, AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile temasa geçti. Ancak hükümetin önerisi ile mağdurların talebi örtüşmedi. Bozdağ, ilgili bakanlıklarda uyum yasası çalışması olduğunu, bu yasanın çıkmasıyla referandum öncesinde atılan mağdurların dava açabileceklerini söyledi. İyimaya ise ayrıntı vermedi.  "YAŞ'ta benimsenen yeni rejimin uyumsal yansımaları üzerinde çalışıyoruz" demekle yetindi.

EMİR KOMUTA ZİNCİRİ DIŞINA ÇIKAMAZLAR

ASDER Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hükümetin yol haritası konusunda söz alamadıklarını belirtirken YAŞ mağdurlarına, AYiM'in  adres gösterilmesi ihtimalinden endişeli.  Tarhan, buradan adil bir karar çıkacağına inanmadıklarını vurguladı.  Tarhan, 1960 darbesinden sonra ordudan atılan subaylara tam 4 kez hak verildiğine dikkat çekti. "Bizi AYİM'e bırakmak kurda kuzu teslim etmektir" diyen Tarhan, AYİM'in emir-komuta zinciri dışına çıkmayacağını vurguladı. Tarhan, "AYİM'le ilgili bir yasa olmadan YAŞ mağdurlarını oraya havale etmek, adaletsizliğe devretmektir. Siyaset bunu yaparsa sadece topu taca atmış olur" diye konuştu.

KÖŞK'E RAĞMEN TERFİ KARARI VERDİLER

ASDER Başkanı Tarhan, AYiM'in kısa bir süre önce emeklilik süreleri geçtiği halde, Cumhurbaşkanı Abdullan Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a rağmen Balyoz sanığı 3 generalin terfisine karar verdiğine de işaret etti. Prof. Tarhan, "Maddi haklarımızın verilmesini ve iade-i itibar yapılmasını bekliyoruz. Kapıyı açık tutuyorlar ama hükümetle uzlaştığımız bir metin yok" dedi.

DARBECiLERE BiLE HAK VERİLDİ

YAŞ mağdurlarının hak iadesi konusunda EMİNSU vakasına dikkat çekiliyor. 27 Mayıs darbesini yapan cunta, 7 bin subayı ordudan ihraç etti. Bu subaylar kısa adı Emekli İnkilap Subayları Derneği'ni (EMİNSU) kurarak haklarını aradı. Darbeden sadece birkaç ay sonra 5 Ağustos 1960'da çıkarılan bir yasa ile EMiNSU üyelerine 25 yıl çalışmış sayılarak emekli aylığı bağlandı. 13 yıl sonra TBMM, 11 Temmuz 1973'te  yeni bir yasa ile atılan askerleri 30 yıl çalışmış gibi değerlendirdi. Bunun yanında en yüksek derece ve kademeden, yani 1'inci derecenin 4'üncü kademesinden aylık bağlandı. EMiNSU'lar için 10 Kasım 1981'de bir yasa daha çıktı ve 40 yıl çalışmış gibi emekli aylığı bağlandı. Emekli aylıkları göreve devam eden emsalleri ile aynı düzeye getirildi. İhtilâlden tam 32 yıl sonra dördüncü bir yasa daha çıkarıldı. TBMM, 12 Aralık 1992 tarih ve 3854 sayılı yasayı kabul ederek, EMİNSU üyelerine 'Göreve devam etmiş olsalardı elde edecekleri mali hakları' tanıdı. Emekli aylıkları, kıdemli albaylara uygulanan ek gösterge üzerinden yeniden arttırıldı.

Son Düzenlenme Pazartesi, 25 Ekim 2010 20:07
Prof.Dr. Nevzat Tarhan

Yönetim Kurulu Başkanı

www.nevzattarhan.com | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

17 yorum

  • Yorum Linki kenan.g Pazar, 31 Ekim 2010 21:16 yazan kenan.g

    hükümet,van cumhuriyet eski savcısı "ferhat sarıkaya "için düzenleme yaptı.bakınız cuma günkü hürriyet gazetesine!.1980 den bu yana 48 savcı hakim meslekten ihrac edilmiş. şimdi onlar tekrar görevlerine dönebilecekler veya haklarını alacaklar. lakin, yaklaşık 2000 kişi mağdur edilmiş bizler için hiç bir şey yapmak istemiyorlar neden?..boşuna şerh koymuşlar demekki. saygılar.

    Raporla
  • Yorum Linki dost54 Pazar, 31 Ekim 2010 03:25 yazan dost54

    Nevzat Ağabey biz de hafta sonu sözleşerek uygun bir dille basını davet ederek bir basın bildirisi yapsak hükümete sesimizi daha etkili duyuramazmıyız zaman geçirmeden.Sizin değerli girişimlerinize katkı sağlamaz mı ne dersiniz?

    Raporla
  • Yorum Linki omer erol Pazar, 31 Ekim 2010 02:23 yazan omer erol

    12 eylülde başarı asıl yaş mağdurları sayesinde elde edilmiştir. bunun kıymeti bilinmelidir. hukuk komisyonu biraz rahatsız edilmeli yoksa umurlarında değiliz. başbakan bu konuda ne kadar ilgi gösterebilir ki. toplu halde görüşme talebinde bulunulmalı ve basın ve yazarlar bu konuda haber yaptırılmalı. Nevzat hocama saygı ve sevgilerimi sunarım. Allah cc yardımcısı olsun. siyasiler biraz rahat insanlardır ve bunlar biraz uyandırılmaldır.

    Raporla
  • Yorum Linki omer erol Cumartesi, 30 Ekim 2010 02:36 yazan omer erol

    ellerinze sağlık. fakat toplu olarak başbakana kadar çıkmak için yol aramak gerek. yoksa ağlamayana emzik vermiyorlar. bu konuda birlikte hareket ederek koordineli olarak mutlaka hukuk komisyonu meclis başkanı bülent arınç ve diğerleri ile görüşmek gerek.

    Raporla
  • Yorum Linki Ramazan İLHAN Cuma, 29 Ekim 2010 16:48 yazan Ramazan İLHAN

    galiba bizler sokaklara cıkıp derdimizi anlatmayı orduya yapılacak haksızlık olarakmı değerlendiriyoruz.yoksa bizleri hala oadu düşmanları görmelerindenmi korkuyoruz?ancak bizleri bu duruma getirenler her gün basında mahkeme kapılarında hastahane odalarında gördüklerimiz kişiler değillermi?uyumyasasının biran önce cıkmasın TBMM bekliyoruz.birileri adaletten kacarken bizler adaleti hukuku istiyoruz. genel kur.başkanı da bu gün hukuktan dem vuruyor hadi hayırlısı.tabi tsk ya nezam evrensel hukuk içine cekilir bilemem.ancak bizlerin dosyaları şimdiki emir komuta içinde ve hukukcu olmayanlar AYİM tarafından bakılırsa hiç ümidim yok.buna rağmen bir gün gelecek şerefimiz üzerine yemin ettiğimiz milletimiz, ordumuz bizi anlayacak.şerefimiz iade edilecek.ya diğerleri yemin edipte ;-)arbe hazırlığı,ergenokon sanıkları,hırsızlıta hüküm giyenler,adaletten kacanlar hele hele büyük önder atatürkün arkasına sığınıpta bu haltı yapanlar yeminleri nerede? şerefleri nerede soruyorum.herkese saygılar sevgiler ben ordumu ve vatanımı seviyorum. ben disiplinsiz değiliiiiim.nullnull[CODE] [/CODE]

    Raporla
  • Yorum Linki KERİM SÜREL Cuma, 29 Ekim 2010 15:50 yazan KERİM SÜREL

    YAŞ 'a emsal olacak

    Mesleğe yeniden dönüş hakkı YAŞ kararıyla ordudan atılan isimlere emsal olacak. Anayasa'da yapılan değişiklikle YAŞ kararıyla TSK'dan atılanlara yargıya başvurma hakkı tanınmıştı. HSYK kararıyla atılanlara getirilen yargıya başvurmadan önce idari yoldan haklarını talep etme haklarının YAŞ mağdurları için de getirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

    Raporla
  • Yorum Linki ahmet Perşembe, 28 Ekim 2010 18:56 yazan ahmet

    Sn. başbakan finlandiyaya gitmeden evvel, canlı yayınlanan basın toplantısından sonra bir gazeteci 'yaşzedelerin uyum yasasının ne zaman çıkacağını' sordu.
    özellikle canlı yayınlanan bu basın toplantılarından sonra sürekli sorular soran basın mensuplarıyla irtibata geçilip konu halkın ve hükümetin gündeminde tutulmalı.
    Mavi marmara gemisine baskın yapan israilin soruşturma komisyonu kurması ne kadar adilse, sicil amirleri komutanlar olan AYİM e git hakkını ara demek te o kadar adildir.
    Memiş ceyhan a katılıyorum. Malesef yönetimler eylemden anlıyor. Zaten bu ülkede namuslular da namussuzlar kadar cesur olsa, sesi çok çıksa, problem kalmayacak.

    Raporla
  • Yorum Linki hüsnü-505-7166774 Perşembe, 28 Ekim 2010 18:50 yazan hüsnü-505-7166774

    inşallah ümitvarım...ama secimden sonraya kalmaya
    uyum yasası

    Raporla
  • Yorum Linki Memiş Ceyhan 543 4823032 Perşembe, 28 Ekim 2010 00:15 yazan Memiş Ceyhan 543 4823032

    ESAT FEDA ya katılıyorum.4-c li tekel işcilerinin yaptığı eylem....maalesef haklar böylede alınabiliyor.Bununla ilgili düşüncelerimizi duyurmak için 3-4 arkadaş Genel merkezden nurettin abiyle görüştük.kanımca menfi değerlendirildik.harp okulu öğr. bisikletle eylem yaptı olumlu sonuç aldılar.Uzm.çvş.lar keza eylem yaptı 45 yaş sonunda ayrılınca kanun değişikliğiyle kamuda çalışma hakkı aldılar.92 yılında ask.süresi kısalınca bazı askerler fazla askerlik yapmış oldu.onlar için bile kamuda çalışma hakkı çıktı.Ben solcular gibi oruç eylemi veya boş bir tabuta yatalım demiyorum.toplu bir şekilde sayıya göre sessiz bir eylem yapabiliriz.İlla ki biri gelip durumumuzu soracaktır.inşallah bu yazdıklarım olumsuz değerlendirilmez.belkide hadi desek bile bölük sayısı hatta takım sayısını bile bulamayabiliriz.

    Raporla
  • Yorum Linki kenan.g. Perşembe, 28 Ekim 2010 00:07 yazan kenan.g.

    hükümet hiç samimi değilmiş ben onu anladım. madur edilmiş insanların taleplerini görmezden ,umursamazdan geliyorlar. eğer samimi iseler bir düzenleme ile oluşmuş bir maduriyetin ortadan kalkmasını sağlayabilirler. yapmıyorlar çünkü onlar için çok önemli değiliz. saygılar..

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...