Pazartesi, 21 Kasım 2011 00:00

Ünvan ya da Marka Seçimi

Yeni bir şirket kuruyorsunuz, ya da dernek, vakıf hatta sivil toplum kuruluşu. Uzun arayışlardan sonra bir isim belirliyorsunuz.

Marka imajı iyi, seçtiğiniz logo güzel.

Sonra iş tescil aşamasına geliyor. Bir sorgulama yapıyorsunuz. Kullanmak istediğiniz markadan bir sürü şirket ya da kurum var.

Bir anda hayalleriniz altüst oluveriyor.

Logo seçimi de bir o kadar karmaşıktır.

Tam sizi temsil edeceğine inandığınız bir logo buluyorsunuz, bir bakıyorsunuz birileri benzer logoları kullanıyor. Yine bir hüsran.

Son dönemde biliyorsunuz şirketinizi internet ortamına taşımak zorundasınız. Yani her şirketin bir de internet sitesi olmak zorunda. Sanal alemdeki yerinizi de almak zorundasınız.

Şirketinizin almak istediği alan adı birileri tarafından alınmış ve kullanılmakta. Kullanabileceğiniz bütün uzantılar da maalesef alınmış olabiliyor.

Markanızın tam karşılığı olan alan adını bir türlü alamıyorsunuz.

Bu durumlara düşmemek için marka ya da unvan seçmeden önce internette arama motorlarını ve internet alan adı sağlayıcılarından kullanmak istediğiniz alan adlarını kontrol etmenizde fayda var.

Marka ya da unvan seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktaları şöyle sıralayabiliriz.

Önce markanın nasıl anlaşılması gerektiğine bir bakalım.

Marka; üretici veya satıcıların ürün ya da hizmetini tanıtan ve onu diğerlerden ayırmaya yarayan isim, terim, sembol, şekil veya bunların birleşimidir.

Bir marka özünde ürün veya ürünü yapanın kimliğini gösterir.

Marka ismi, markanın sözlü olarak ifade edilen kısmıdır ve kelimeler, numaralar ya da harflerden oluşmaktadır.

Marka, temel olarak bir ürün ya da hizmeti temsil eder ancak sadece bir isimden ibaret değildir. Marka, üreticinin ya da hizmet sunanın; tüketicinin beyninde oluşturduğu imaj ve görüntüyü temsil eder. Dolayısıyla, ürüne özgü tüketici algısını etkileyen tüm özellikler marka kavramı içinde değerlendirilir.

Markalaşma ise firmanın ürün veya hizmetin tüketiciye marka olarak benimsetme ya da mevcut markanın hedef kitle üzerindeki bağımlılığını arttırma sürecidir.

Markalaşma çalışmalarının başarısı aşağıdaki koşulların sağlanmasına bağlıdır. Markalaşması istenen ürün pazarda yeterince talep edilir durumda olmalıdır.

Sahip olduğunuz unvan sivil toplum kuruluşu ise markalaşma süreci koyduğunuz hedeflerdeki başarınıza bağlıdır. Hizmet sektöründe markalaşmak üretim şirketlerine göre daha zorlu olmasının sebebi, ürünün hizmet olmasından kaynaklanmaktadır ve beğenilmek son derece sübjektif algılamalar ile değişebilir.

Marka adı konulurken uluslararası pazara açılma ihtimali de göz önüne alınıp, marka adının diğer dillerdeki karşılıkları araştırılmalı ve kötü bir anlama gelmemesine dikkat edilmelidir.

Kullanılacak markanın coğrafi bölge adları olmamasına, şehir adları gibi herkes tarafından farklı algılanan isimler olmamasında fayda vardır.

Bu tür tercihler internet sitenizin alan adı tercihinde de sorunlar oluşturacaktır.

Günümüzün yıkıcı rekabet koşulları dikkate alındığında her türlü ihtimali göz önüne almakta yarar vardır.

“Ben bu günkü nafakamı çıkardım, diğer ihtiyaçlarını komşudan al” dönemi bitmiştir.

Ahmet TÜRKAN - Habername

Son Düzenlenme Salı, 22 Kasım 2011 08:45
Ahmet Türkan

MBA

www.ahmetturkan.com | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

1 yorum

  • Yorum Linki osman kaçmaz Pazartesi, 05 Aralık 2011 21:21 yazan osman kaçmaz

    Ahmet bey;
    "Markalaşmak" konulu makalenizi ilgiyle okudum.Dikkat çektiğiniz marka,logo konusu ciddi bir konu.Bildiğim kadarıyla patent hakkı alınmış logo veya markanın, kullanılması mecburiyeti Ticaret yasalarında yok.Sanal ortamdaki faaliyetlerin kolaylığı haksız rekabeti de beraberinde taşıyor.Benzer sıkıntıları; kuruluşuna şahit olduğum birkaç dost şirketi için yapılan arayışlarda yaşadım.Çok uygun bir buluş gibi aklınızda aniden ilham gibi parlayan marka veya logo'nun daha önceden patentinin alınmış olması kahrediyor doğrusu.Amma bu patent hakkıyla birlikte, belli bir süre içinde kullanılmaması halinde tescilinin iptali gibi bir yaptırımı olsa herhalde bu tür logo mirasyedilerine fırsat doğmazdı diyorum.Hani bu konuda yasa yapıcılar uyarılabilir mi acaba?
    Selam ve dualarımla,
    Osman KAÇMAZ

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...