Salı, 02 Eylül 2014 15:45

AÇILIM, KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI

KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI kuruldu. Ancak ölü doğmuş bir görüntüsü var ve yaşadığı ile ilgili bir emare de yok. Oysa yeni anayasa süreci, üzerine yeminler edilen açılım süreci. Öyleyse KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI aktif olmalı.

         Neden KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI;

         Fiziki Güvenlik ve mevcut istihbarat kuruluşlarının “TSK (Kara, Deniz, Hava Unsurları ve Gn. Kur. Bşk. ÖKK. Unsurları), İçişleri Bakanlığı Unsurları (Emniyet Gn. Md.lüğü unsurları),      Dışişleri Bakanlığı, J. Gn. K.lığı,    Sahil Güvenlik K.lığı, MİT)  Bilgi ve faaliyetlerinin koordine edildiği, bilgilerin toplanıp, üst makamlara sonuçları ile arz edildiği, gerekenlerin paylaşıldığı bir kuruluşa ihtiyaç olduğu için.

         Türkiye’de Fiziki emniyet ve istihbarat kurumları var. Ama hükümetlerin elinde Psikolojik Harekât (Sosyal Savaş), Toplum Mühendisliği alanında faaliyet gösterecek, hükümete ve kurumlara katkı sağlayacak, bu faaliyetleri koordine edecek bir kuruluş yoktur.

         KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI, Teşkilat yasası ile oluşmuş, şu anda kadrolar istendiği gibi oluşturulabilir. Paralel vb. eskiden nüfuz etmiş kimse olmayacak.

         Hükümetin elinde benzeşen ama alternatif birden fazla kurum olması daima avantajdır. Kontrol endişesi ile bir elde toplamanın (örnek MİT bünyesinde) mahzurları vardır.  Hükümet açısından kontrol etme görevlendirmelerle zafiyet olmayacaktır.

         Hükümet elindeki benzeşen kurumlarla gerektiğinde kurumlar arası takip ve kontrol imkânı yakalar. Hatta oluşacak tatlı rekabet verimi arttırır.

         Dış güçler, içerideki uzantıları, paralel menfi yapılar açısından da nüfuz etmek zorunda kalacakları kurumlar artacaktır.

         Ülkemizin güvenlik ve birliği, sınırlarımız dışındaki akraba topluluklarla ilişkilerimiz ve onların faaliyetleri ile doğrudan ilgilidir. Sosyal anlamda, bu toplulukların yönlendirilmesi ve faaliyetlerini koordine edecek bir yapı da yoktur. Bu açığı KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI kapatabilir.

         KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI; Medya, STK, bu kuruluşların faaliyetlerinin senkronize edilmesi, yeni STK oluşturma, toplumu yönlendirme anlamında da çalışacak bir kuruluş olabilir.

         KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI, Milli Güvenlik ve Milletimizin geleceği ile ilgili eksen ve mihver belirleyip, bunları eğitim kurumlarına yansıtacak, söz, fikir ve faaliyet birliğini sağlayabilir. (Mektep-Cami-Kışla-Medya)

        

        Bunun dışında genel olarak, suçların fiziki olarak önlenmesinden önce, Önleyici tedbirler düşünülmelidir. Ancak Suçu önleme konusu çok kapsamlı olup, fertlerin doğumlarından ölümlerine kadar, en küçük birim aileden, ülkenin tamamına kadar sosyal tabakaları kapsar. Ayrıca, suç önlemenin gizli kahramanları vardır. Bunlar, soyut (manevi) kavramlardır ki, Allah Korkusu, Günah, Ayıp, Utanma Duygusu, Vicdan gibi ferdi kontrol mekanizmalarıdır. Bunların tamamı subjektif (şahsi)’dir. Ülkenin eğitim sistemi, gelecekten beklentileri ve toplumsal kaygıları, duyarlılıkları sosyal genetiği, şahsi mekanizmalar için temel belirleyicidir esasında. Bu kişisel eğitim aile ile başlar, okul, askerlik ve sosyal çevre ile devam eder. Tabii burada medyanın gücü de yadsınamaz bir realitedir.

Güvenlik Kavramı, Toplumsal Eğitimden, Milli Birlik’ten geçmektedir ki ülkemizdeki temel boşluk Milli Birlik ve Algı’dır. Sayın Cumhurbaşkanımızın 29EKİM1923 yerine, 23NİSAN1920 vurgusu, ilk meclisin verdiği mücadeleyi örneklemesi anlamlıdır. Miras anlamında da Selçuklu, Osmanlı vurgusu önemlidir. Hâsılı Güvenlik, Milli Güvenlik Kavramı içinde değerlendirilmelidir.

Önleyici Tedbirler anlamında akla ilk gelen toplumun yeniden dizaynı çalışmalarıdır. YENİ TÜRKİYE söylemi çok değerlidir. Peki, bu söylemin içini kim dolduracak? Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın her seviyede her şeyi söylemesi uygun mudur? Elbette hayır! Üst seviyede adeta önemir gibi algılanması gereken birleştirici, kucaklayıcı, mazisi ile barışık duruşun içinin icracılar tarafından doldurulması gerekir. Genel esaslar belirlendikten sonra eksen değişmeden uygulanacak, bunların bölgelerde uygulanmasında, alt başlıklar ve sıklet merkezleri değişebilir. Tüm bunları yapması için hükümete gerekli olan teknik koordinasyon kadrosu ve uyum teşkilatı olarak ta, KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI’nın etkinleştirilmesi ilk çözüm olarak akla geliyor.

Halil MERT

(E) Topçu Yarbay

Strateji ve Yönetim Uzmanı

https://www.youtube.com/user/81mert1 | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...