Pazartesi, 19 Ocak 2015 16:28

Beklenen dindar nesil…..

Mehmet Akif'in "Asım’ın Nesli" dediği geleceğe aday bir kuşak müjdesi var. Müjdelenen nesil, genç nesildir. Bediüzzaman'ın tabiri ile "Nesl-i Cedid"tir.“…..Bazı ehl-i tecrübe ve tâmir ise, eskisine bir derece meyil ile, istidatları pek müsâit değildir. Demek, bize bir nesl-i cedîd lâzımdır”(Münazarat, 21).

Nesl-i Cedid, yeni bir kuşaktır ve yenilikçidir. Bütün yenilikleri kullanır, bütün müspet adımların peşine düşer, heyecanını dizginlemek imkansızdır.Kontrolü kendisinde bir kuşaktır. Bu çağ, Nesl-i Cedid’i müjdeleyen bir çağ.

Bediüzzaman, iman cephesini güçlendirmeye çalışırken maddeten de Avrupa’yı geçmemiz gerektiğini vurgulamaktaydı. “Her bir mü’min, “İla-yı Kelimetullah” ile mükelleftir. “Sureten medeni ve dinde lakayt ve fikren mazinin en derin derelerinde olanları camiye davet ediyorum. İşte ey iki hayatın ruhu hükmünde olan İslamiyet’i bırakan, iki ayaklı mezar-ı müteharrik bedbahtlar, gelen neslin kapısında durmayınız mezar sizi bekliyor; ta ki hakikat-ı İslamiyeyi kâinat üzerinde temeyyüz edecek olan nesl-i cedid gelsin”(Münazarat, 89).

O Nesl-i Cedid doğacak. Tecrübelerimizin prangasına, korkularımızın gölgesine düşmeyen nesil. Yeni çağın nurani zekası onlar olacak. Bilişim içinde tearüfü doğru yaşayacaklar ve yaşatacaklar. Bilişerek oluşlarını tamamlayacaklar. Bilgi teknolojileri ile daha hızlı, etkin ve sonuca giden bir sürecin içinde yüksek ruhlarını ve niyetlerini birleştirerek proje eksenli bir kuşak olacaklar.

İnternet/sırren tenevveret içinde hikmetle ve hakimiyet kavgasına düşmeden, muhabbetle ve merkez olmadan, şefkatle ve kimseyi minnete boğmadan yeryüzü sakini olacaklar. Dünya küçük bir medrese olacak. Yeryüzü medresesinin kayıtlı milyarlarca Medresetüzzehra öğrencisi olacak.

Ülkeler/kimlikler/gruplar/kabileler/etnisite yerine insanlık sınıfının müspet kanadından terazide ağırlık teşkil edecekler.

NC kuşağı bunu yapmak için iş bölümlerini tamamlamış olacak. Her kes sadece bir konuyu en iyi bilecek ve diğer mevzularda kabiliyetlerin meşvereti devreye girecek. Her kes üstünlüğünü sanatından/maharetinden alacak ve herkes eşitlik içinde bir alanda mümeyyiz olacak, temayüz edecek.

NC cemaatinde hiyerarşi/anarşi olmayacak."Hakiki kardeşlik vasıtaları" olarak bilişimin onlara sunduğu baskısız/hür/eşit bilişme araçları ile birbirlerine bir e-mail kadar yakın olacaklar ve muaveneti tesis edecekler.

NC kuşağı, hakikati yayarken birbirlerine ayna olacaklar. Şeffaf bilişim sayesinde birbirlerini murakabe etme şansına sahip olacaklar. Birbirlerine rakip gözüyle bakmayacaklar, birbirlerine refik olacaklar. Rıfk içinde yaşayacaklar. Müzakereyi en iyi şerh ve izah yapandan alacaklar. Seviyelerine göre okumalarının kademelerini arttıracaklar. Haberleşme ve bilişme hızından dolayı Üstad’ın bu çağ için kardeşler arası nur talebelerinden istediği "müfritane irtibat" kerametine bizzat mazhar olacaklar.

Onların zihinleri de kalpleri de açık. Yolları da bahtları da.Cennet asa bahar yakındır. Görmesek de ufuktaki tezahürleri bize kati bir kanat veriyor. Bu müjdeli nesil, Nesl-i Cedid vasfını icra edecek. Bize, yani nesl-i maziye düşen hükümet yerine hikmete, mazi yerine istikbale, kalbimizle birlikte akla ve kuvvet yerine bilgiye yönelmektir

ELHASIL; Sosyal medya, sosyal sarsıntıların filmini gösterdikçe, haksızlık/ufunet/fitne/sefahet deşifre oldukça bize düşen görevler artmaktadır. Nesl-i Cedid’e postalanan bu müjdeler risale üzerinden 100 yıl sonra anlayacak kuşağa ulaşmıştır. Şimdi müspetten bakalım, müspetten ilerleyelim, şevk verelim, şevk alalım. Çünkü tefani ile birbirimizin meziyetiyle iftihar etme zevki veren sırren tenevveret, internet vasıtalarıyla daha çok müspetin kazanmasını sağlayacak. Yeter ki toplumun ve sokağın dilinden uzaklaşmayalım, onların dertlerine ortak olalım…….

 

                                                                                                                      MEHMET KANMAZ

Mehmet Kanmaz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

1 yorum

  • Yorum Linki Ahmet ÇALIM Çarşamba, 21 Ocak 2015 22:03 yazan Ahmet ÇALIM

    HAK İLE BATILIN MÜCADELESİ HEP VAR İDİ, MUTEBER KİTAPLARDA KIYAMETE KADAR SÜRECEĞİ HABER VERİLİYOR. RABBİM BİZLERE VE NESLİMİZDEN GELECEKLERE HAK TARAFTA OLMAYI NASİP ETSİN.

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...