Cuma, 07 Temmuz 2023 16:33

İthal Kurtarıcıya Değil Bize Dönsek

Değerli dostlar; Yeni bir Türkiye yüzyılına girerken ekonomi konuşulmadan olmaz; önce şu tespiti bir yapalım; üç senedir ekonomi de ısrarla uygulanan model istenildiği gibi olmadı! 
Şimdi Maliye ve hazinenin başına getirilen Mehmet Şimşek düzeltecek mi?
Beni bilen bilir kim ne makamda olursa olsun eğriye eğri doğruya doğru diyen bir karakter sahibiyim Dostça bir eleştiride bulunuyorum Faiz-Enflasyon öngörüsü maalesef gerçekleşemedi...! 
Değerli dostlar; Londra merkezli ekonomi programı bize uzun vadede hiçbir şey vermez.
Tek çare milli çözümler üretmektir. Milletin kaynaklarını ortaya çıkarmak ve kullanmaktır. 
Merkez bankası politika faizini yüzde 8,5'a indirirken bankalar vatandaşlara yüzde 30'-40 
faizlerle borç veriyor, şimdi ise 6.5 baz puan faiz artışı geldi bile, memur ve işçi maaş artışlarına kaynak bulmak için kamu ve özel sektör zamları yağmur gibi yağmaya başlayacak ve başladı..! Ne anladık biz bu işten...! 
Üretim, yatırım, istihdam ihracat ve cari fazla olarak açıklanan bu sistemde maalesef deniz bitti. 
Cari açık büyüdü, ihracat azalmaya başladı. Sadece iç piyasada enflasyon kaynaklı suni bir talep patlaması var. Yani her şey yarın daha da pahalı olacak diye TL’de kimse bir gün dahi kalmak istemiyor.
Döviz baskılanarak arttırılmadığı için ihracat tıkandı ve 2023 rakamları maalesef düşüyor.
Merkez bankası döviz rezervleri net olarak maalesef ekside, Yani anlayacağınız Hazinemizin nakit döviz varlığı yok ve 45 milyar dolarda içerdeyiz..! 
4-5 Ülke ile yapılan Swap anlaşmaları ile dönem dönem ancak nefes alınıyor.
Dostlar; Şu gerçeği de tabi ki anlıyoruz: İktidarı kaybetmemek için Seçim ekonomisi sert uygulandı. 
11 ilde Deprem yaşandı ve maliyetler katlandı.
Lütfen sıkıntılı bu durumu ortaya doğru koyalım.
Şimdi Mehmet Şimşek mevcut politikanın tam zıddı olarak ilk günden “ekonominin gerçeğini uygulayacağız” diyor. Reis onay verdiği içinde bu yeni değişime hiç bir makam eleştiri getiremeyecek..! 
Benim korkum burada..! Paranın sahipleri Türkiye için ne düşünüyor. Mehmet Şimşek bir yılda 50 milyar dolar yabancı yatırım gelir diyor. Kredi almamız lazım diyor. Yatırım ve taze para için yakında Zengin Arap ülkelerine ziyaret planlanıyor..
Değerli dostlar; Çözüm içerde, yerli ve milli sisteme dönmemiz gerek ama görünen durum şu an mümkün değil gibi...! Benim fikrim; Üretim kesintisiz devam etmeli. Gerçekçi kur uygulanmalı. İhracat kabiliyetimiz düşürülmemeli. 
Alternatif Enerji yatırımları hız kesmeden Devam etmeli; Milli stratejik tesisler satılmamalı, Finans kaynakları yerli olarak sağlanmalı. 
Şu anda acilen 100 milyar Dolar finansa ihtiyacımız var ve sadece milletimizin yastık altında 750 milyar dolar karşılığı altını var, Halkın 105 milyar dolar parası KMK hesaplarında yatıyor..
Yalancı baharı yaşamak tecrübesi tekrarlanmamalı, Aksi halde ne mi olur...? 
ABD’de den müthiş Türk gelir merkez bankası başkanı olur, Avrupa’dan ekonomi kuruluşları ve danışmanları, büyük büyük banka ceo’ları kredi vermek için akın akın gelmeye başlar..!
Mehmet Şimşek; patronun bile karışamayacağı bir bütçenin tek sahibi olur, bütün ekonomi bürokrasini değiştirmeye başlar, ve başladı..!
Kısaca yeni bir kemal derviş hadisesi yaşanır.
Ama görsel, yazılı ve sosyal medya her şeyi süt liman göstereceği için biz ‘ne güzel Mehmet Şimşek başardı’ diyeceğiz. Piyasalarda yalancı bahar başlayacak.
Dostlar; ama dikkatinizi çekeyim; aslında ne olacak biliyor musunuz, Dış borcumuz katlanacak, Belki bazı stratejik yatırımlardan vaz geçeceğiz, Sıcak para oluk oluk akacak, yabancı sermaye yüksek faiz ile parasına para katacak ve bir gün riski gördüğü an kalkıp gidecek..!
Değerli dostlar; Sonra yalancı bahar bitecek ve ‘biz bu filmi yaşamıştık’ diyeceğiz. Bahsedilen Bu para ne karşılığında ve kimden gelecek..? Neler alıp götürecek..!
Benim tavsiyem; Bu sıkışıklığı ve sorunların çözümünü Milletimize dönüp yerli sermaye gruplarına anlatsak hür teşebbüse güvensek  aklı selim sahipleri kurtuluş reçetesini kendisi bulur. 
Elhasıl: Dost acı söyler diyerek yazımı bitirirken Bu millet tekrar Yeni kemal derviş hadisesi asla yaşamamalı..
Benden söylemesi...

 

Mehmet Kanmaz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...