Cuma, 21 Temmuz 2023 18:24

Ekonomide Alarm Zilleri

Gayrisafi Yurtiçi Hasılamız 970 milyar dolar. Yani ülkemizin bütün varlıkların değeri diyelim. Nüfusa ölçeklendirdiğimizde kişi başına düşen milli gelir ülkemizde 11 bin 384 dolar yapıyor.
Peki gelir dağılımı nasıl...? Maalesef sorun burada başlıyor. Milli gelirimizin % 51'ni % 20'lik nüfus paylaşıyor. 
Yani milli gelirden % 80 nüfus %49 pay, % 20 nüfus %51 pay alıyor. Hele ilk % 20 dilimlik nüfus sadece %5 pay alıyor.
Gelir dağılımı adaletsizliği çok önemli bir problem. Gelişmiş ülkelerde böyle bir tablo olsa idi kaos çıkardı. Bizim din, örf, adet, gelenek gibi güzel hasletlerimiz sebebi ile sosyal facia yaşanmıyor. Zekat, sadaka, hayır müesseseleri her daim çalışıyor. Ancak bu demek değildir ki bu tabloyu düzeltmeyelim.
Özellikle son bir yıldır yaşanan yüksek enflasyon bu uçurumu daha da derinleştirdi.
Önemli bir meselemiz. Zira *biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar* demiş atalarımız.
Dostlar Yanlış anlamayın durum içler acısı değil Ama Durumunda farkına varmalıyız.
2 yılımız boşuna harcandı..! Bunun yükünü hep beraber çekeceğiz..
Zengini fakiri işçisi işsizi ceremesini ödedik, ve daha fazlasını ödemeye devam edeceğiz, Kira, otomobil, akaryakıt, ev, gıda fiyatları anormal yükseldi. 
Maaşlarda arttı ama keşke ne enflasyon olsa ne de maaş artışı olsaydı, Maalesef karşı cenah haklı çıktı.  Faiz sebep enflasyon sonuç denildi. Faiz düşürüldü ama enflasyon düşmedi.  
Hatta resmi rakamların üstünde bir enflasyon yaşıyoruz.  Düz hesap yıllık %100 enflasyonu yaşıyoruz. 
Piyasalar maalesef yeniden yangın yerine dönüyor. Allah göstermesin sanki STAGFLASYON’a doğru gidiş var.
Elbette ümitsiz değilim; ama güvenin kaybolduğu Belirsiz bir süreç yaşıyoruz arkadaşlar; ekonomi hata kaldırmaz. Mutlaka fatura önümüze bir gün gelir ve geldi..! 
Kısaca lale devri bitti. Hak etmediğiniz bir zenginlik yaşarsanız, hak edeceğiniz bir fakirlik önünüze gelir.
Değerli dostlar; Faizlerin yükseltilip Londra tefecilerinin parası ile sahte bahar yaşayıp aynı filmi tekrar görmek istemiyoruz.
Bizim Londra’nın adamlarına değil, bu vatanın derdi ile dertlenmiş gerçek vatan evlatlarına ihtiyacımız var.
Ne olur elimizdeki değerleri satmayalım. Mesela THY. Eğer satılacaksa bu ülkenin vatandaşları alır. 500 milyar usd değerinde altınımız yastık altında duruyor. 
Körfez ülkeleri ile yakın irtibattayız, ama S. Arabistan, BAE, Kuveyt ve hatta Katar gibi ülkeleri bağımsız görmeyelim. ABD ve İngiltere’den habersiz bir dolar gönderemezler, ve yatırım yapamazlar..!
Satış yatırım değildir. Gelsinler sıfırdan tesis kursunlar, istihdam sağlasınlar.
Sıcak para ülkeyi batırır. Ne olur geçmiş acıklı senaryoları tekrar bu Necip millete yaşatmayın.. Yoksa akibet hayr olmaz.!
Çözüm; Denk bütçe, sıkı tasarruf, üretimden taviz vermemek, yerli finansı harekete geçirecek yerli ve milli başka bir bakış açısı gerekli. Rahmetli Erbakan’ı bu günlerde gözlerim arıyor...Benden söylemesi..!
Kalın sağlıcakla.

 

Mehmet Kanmaz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...