Çarşamba, 24 Temmuz 2013 10:55

Geri Çekilme Hızlanacak mı?

Öcalan, 21 Mart'ta Diyarbakır meydanında okunan Nevruz mektubunda, örgütünün parametrelerini değiştirmişti.

PKK lideri kısa bir süre önce PKK yönetimine yaptığı müdahale ile bu kez, örgütüne yeni bir format attı.

Öcalan'ın müdahalesinden ve hafta sonu BDP heyeti ile yaptığı görüşmede verdiği mesajlardan sonra geri çekilme sürecinin hızlanması beklenmeli.

Çözüm süreci demek zor bir süreç.

Sadece Türkiye içinde değil, bölgede birçok dengeyi alt edecek bir süreç.

Çözüm yolu demek zor bir yol.

Bu tür süreçlerde yapıcı yorumlar yapmak zor. En kolay olanı korkuları, kaygıları ve olumsuzlukları ön plana çıkarmak.

Hele bu coğrafya Ortadoğu'ysa hele bu sorun Kürt sorunuysa, bir yatır bin beş yüz kazan.

PKK içinde varlığına silaha ve kana borçlu hissedenlerle, Türkiye'deki çözüm karşıtları el ele verdi mi, hayat bizim için cehennem.

Oysa öyle mi olmalı?

Pembe tablolar çizilmemeli, birileri 2. Habur'un peşindeyse deşifre edilmeli, sürecin ruhuna uygun olmayan işlerin karşısına dikilmeli ama sonunda tüm bu gayretler çözüm adına olmalı.

'Çözüme karşı değiliz ama' diye başlayan şu cümleler yok mu?

Çözüme karşıyız denilse inanın ki daha namuslu olacak.

Neyse…

Çözüm tekerleği bir tümseği daha aşmaya başladı.

Öcalan'ın, BDP heyetiyle görüşmesinde çözüm sürecine dair verdiği mesajın iki ayağı var.

1-Öcalan, çözüme dönük görüşmelerin devam ettiğini belirtip, sürece güçlü bir destek veriyor.

Genelde çözüm süreci özelde ise geri çekilmeyle ilgili bir takvim veriyor.

Öcalan'ın, 'Başlatmış olduğumuz süreç bütün ağırlığıyla, ciddiyetiyle, derinliğiyle devam ediyor. Devlet heyetiyle yaptığımız görüşmeler, diyaloglar ve aynı zamanda çözüme dair yoğunlaşmamız da sürüyor. Çözüm sürecine daha fazla katkıda bulunmak istiyorum' sözlerini çözüm sürecine güçlü bir katkı olarak görmek mümkün.

İkide bir 'Çözüm süreci gitti-geldi' ya da 'Çözüm süreci umut vermiyor' diyerek, olumsuzluk pompalayan Selahattin Demirtaş, bu sözleri kulaklarıyla işittiği için, 'Önderliği' ile taban tabana ters olan açıklamalarını gözden geçirme gereği duymuş olmalı.

Öcalan'ın sürece katkı adına basın toplantısı yapma talebi, sansasyonel bir girişim olduğu için ilgi gördü elbette ki.

Adalet Bakanlığı'nın bunun mümkün olmadığı yönündeki açıklamasını hatırlatmak yerine, Öcalan'ın mesajında yer alan, 'Geri çekilme takvimi'ne dikkat çekmek istiyorum.

Öcalan'ın geri çekilmenin takvimine ilişkin sözleri ise şöyle:

'Eylül ayının başında 2'inci aşamaya dair mesafe kat edip, normalleşme dediğimiz 3'üncü aşamanın tartışmalarına geçebilme arzusundayım.'

Kamuoyuna bu açıklamayı yapan Öcalan, örgütüne de bu takvime uygun olarak geri çekilmeyi hızlandırması talimatı veriyor.

Öcalan, şartsız bir şekilde geri çekilmenin hızlandırılmasını istiyor.

Gerçekçi olma adına PKK liderinin, 'Şimdi belki umudumu yitirmedim. Bir tıkanmadan veya çözümsüzlükten de söz etmiyorum. Ama Ortadoğu'daki gelişmelerle de bağlantılı olarak hükümetin kesinlikle hızlı hareket etmesi gerekir. Meclis'in açılmasına yakın hükümetin artık somut, pratik adımlar ortaya koyması beklenir' uyarısını da bir yere not etmek gerekiyor.

Zaten bu tür süreçlerin karakteristik özelliği. IRA sürecinin önemli isimlerinden Jonathan Powel de, 'En hayati olan ateşkes ile adımlar arasındaki sürenin fazla açılmaması. İş uzarsa yol kazaları olabilir' uyarısında bulunmuştu.

Öcalan'ın, PKK yönetimine müdahale edip, örgütünü yeniden formatlamasından sonra sıra çözüm süreci açısından bunun sonuçlarını görmeye geldi.

Öcalan tarafından HPG'nin başına getirilen Murat Karayılan'ın, örgüte yönelik yaptığı ilk konuşma bu açıdan önemli.

Karayılan, 'Geri çekilme hususunda çok daha düzenli ve planlı olunmalı' dediği konuşmasında şu uyarılarda bulundu: 'Bazı yerlerde yaşanan ihlaller söz konusudur. Bu ihlaller yalnızca süreçle ilgili değil, gerilla ilkeleri, disiplini, gizliliği ve hareketimizin planlarıyla da ilgilidir. Arkadaşlar gizliliğe dikkat etmeli.'

Buna Öcalan'ın çekilmenin hızlandırılmasını talimatını ekleyin.

Öcalan tarafından yeniden formatlanan PKK, buna ne kadar uyacak, izleyip göreceğiz.

Abdülkadir Selvi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...