Pazartesi, 11 Temmuz 2011 11:20

JİTEM’in sırları yakılmasın

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kurulduğu bilinen Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM)’in aydınlatılmasına ilişkin, Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel’in yazışmaları üzerine JİTEM’in, İçişleri Bakanlığı’nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü alınmadan, Jandarma Genel Komutanlığı’nın kendi inisiyatifiyle kurulduğu tespit edilirken dikkat çekici bir açıklama Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Başkanı Nevzat Tarhan’dan geldi.

“BELGELER YAKILMADAN SAVCILAR EL KOYMALI”

JİTEM’İn aydınlatılmasının geçmişte olduğu gibi Kozmik Oda’ya girilmesine bağlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, askeri arşivlerin açılması gerektiğini kaydetti. “JİTEM’in aydınlatılması adına ilk girişim yazışmalarla tamamlanmıştır. Şimdi ikinci aşamayla olaya savcıların el koyarak JİTEM’in aydınlatılması için savcılar, Jandarma Genel Komutanlığı’nın kozmik odasına girmeliler” diyen Tarhan, Akit’e yaptığı açıklamada “Askeri arşivler açılmalı.

JİTEM adına hareket edip eylem gerçekleştirenler bunu devlet ve asker adına yaptılar. Ve devlete silahla karşı çıkanlara devletin hiçbir yargılaması olmadan hayat hakkı tanımadılar.

Geçtiğimiz yıllarda Genelkurmay’ın ‘Kozmik Oda’sına girilmişti. Savcılar günlerce süren aramalar yapmışlardı. Aynı şekilde Jandarma Genel Komutanlığı’nın da kozmik odası var.

Savcılar oraya girerek cevap aradığımız birçok sorunun cevabını bulabilirler. Şunu da belirtmem gerekiyor ki son yıllarda ciddi şekilde Jandarma’da evraklar yakılıyor. Savcılar acilen Jandarma Genel Komutanlığı’nın arşivlerine girerek bu durumu aydınlatmalı... Halkın beklentisi budur; yapılan uygulamalar gözler önüne serilmelidir” diye konuştu.

JANDARMA’NIN KOZMİK ODASINA BASKIN YAPILMALI

Tarhan’ın açıklamalarına destek veren Emekli Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları da “Üst kademelerin emri dışında yapılan herhangi bir organizasyon legal değildir. Ama Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki anlayışa göre ‘Komutan yaptığından da, yapmadığından da sorumludur.’

Komutanlar JİTEM faaliyetlerinin içinde bulunmuşlarsa suçtur, bulunmamışlar ise de bundan bîhaber olmaları sebebiyle suçludurlar” dedi. “O dönemde görev alanlar kimler, neler yapılmış.

Bu faaliyetlerle ilgili mutlaka bir kayıt tutulmuştur. Derin devletin dahi işi olsa bir kayıt olması gerekir ve o kayıtların Jandarma Genel Teşkilatı’nın kayıtlarında olması beklenir” diyen Hacımustafaoğulları, Jandarma Genel Komutanlığı’nın arşivlerinde bu belgelerin olduğunu dile getirerek şunları kaydetti: “Maalesef Türk Silahlı Kuvvetleri, istenen evraklarla ilgili cevap vermiyor. Suçluları koruyor, Silahlı Kuvvetler yanlış yapmaz anlayışı hakim. Hukukun yerine getirilmesinde üzerine düşeni yapmıyor. Bu sebeple devlet adına yetkili kişilerin, bu belgelerin bulunduğu yere gereken baskını yapması gerekir. Bu, devlet ve millet için yapılacak baskındır.

Kozmik Oda’ya Cumhuriyet Savcıları girmelidir.”

http://www.yeniakit.com

Yeni Akit Gazetesi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...