Perşembe, 01 Eylül 2011 08:05

'İade-i itibar' bayramı

Türkiye onu "Komutanım, iki gözleme gönder, lafına alışmak kolay olmadı." sözüyle tanıdı. Muhsin Polat, 28 Şubat'ın sıcak günlerinde 'disiplinsizlik' gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edildi. O ana kadar 'askerlik' dışında hiçbir şey bilmeyen Polat pazarlarda gözleme satarak hayata tutunmaya çalıştı.

Daha önce astsubay olarak görev yaptığı Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde 'gözlemeci' unvanıyla tanınan Polat, bir gün haklarının iade edileceğini ise hayal bile etmedi. Ancak 12 Eylül 2010'da gerçekleştirilen 'referandum' birçok insan gibi Polat'a da yepyeni bir pencere açtı. Halk oylamasıyla YAŞ kararlarına yargı yolunun açılmasının ardından, haksız yere ordudan uzaklaştırılanlara itibarlarını iade eden yasa 17 Şubat 2011'de Meclis'te kabul edildi. Bunun üzerine bin 543 mağdur subay ve astsubay haklarının iadesini istedi. İlk etapta 513 mağdura iş verildi. Muhsin Polat da Kocaeli Tapu Kadastro Müdürlüğü'nde işe alındı. Şimdi evinde bayram sevincini bir başka yaşayan Polat, ilk maaşını alır almaz mesai arkadaşlarıyla birlikte pazara gözleme yemeye gideceğini belirtiyor ve ekliyor: "Bu mutluluk bana çektiğim tüm acıları unutturdu."

AK Parti hükümetinin 30 Mart 2010 tarihinde Anayasa'da yapılması planlanan 26 maddelik değişikliği Meclis'e sunmasıyla birlikte yıllardır mağduriyetlerine çözüm bulunmayan YAŞ mağdurları tekrar gündeme geldi. Çünkü Meclis'e teklif edilen anayasa değişikliğinin 12. maddesi YAŞ mağdurlarını ilgilendiriyordu. Anayasa'nın, 'Yargı Yolu' başlıklı 125. maddesinde değişiklik yapılarak "Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askerî Şûra'nın kararları, yargı denetimi dışındadır.'' fıkrasına, "Ancak, Yüksek Askerî Şûra'nın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açıktır.'' ibaresi eklendi. Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenen teklif 9 Nisan 2010'da kabul edildi. Anayasa değişikliği paketini inceleyen Cumhurbaşkanı Gül, 12 Mayıs'ta teklifi onaylayarak, referandum yolunu açmış oldu.

12 Eylül 2011 referandumunun kabul edilmesiyle birlikte YAŞ kararlarına yargı yolu açıldı. Oylamanın ardından YAŞ kararlarında 'disiplinsizlik' gerekçesiyle haksız yere ordudan uzaklaştırılan subay ve astsubayların, iade-i itibarlarını iade eden yasa tasarısı 17 Şubat 2011'de TBMM tarafından kabul edildi. Ordudan şûra kararları ile uzaklaştırılan 2 bin 500'e yakın askerin, uzun yıllarca çektikleri sıkıntılarına çözüm bulunmuş oldu. YAŞ mağduru bin 543 subay ve astsubay, Milli Savunma Bakanlığı'na müracaat ederek haklarının iade edilmesini talep etti. TSK'da görev yapan emsalleri ile aynı yasal haklara kavuşma hakkına sahip oldu. Askeri kimlikleri, silahları ve yeşil pasaportları iade edilen mağdurlardan emeklilik istemeyip çalışmak isteyenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde atamaları yapılmaya başlandı. Milli Savunma Bakanlığı'nca ilk etapta durumları incelenen 513 askerin atamaları Devlet Personel Dairesi Başkanlığı'nca gerçekleştirildi.

'BUGÜNÜN HAYALİNİ BİLE KURAMAZDIK'

Devlet Personel Dairesi Başkanlığı tarafından Kocaeli Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ataması yapılan eski Astsubay Muhsin Polat'ın evinde Ramazan Bayramı sevinci bir başka yaşanıyor. Ailesinin geçimini sağlamak için karakol komutanlığı yaptığı Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde 1998'de ihraç edildikten bu yana pazarcılık yapıyordu. Polat, "Şu an yaşadıklarıma inanamıyorum. Haklarımın iade edileceği günün hayalini kurmak bize çok uzaktı. Şimdi çocuklarım, ailem ve ben cüzzamlıymış gibi bakılmaktan kurtulduk." diyor.

Muhsin Polat, ihraç edildikten sonra YAŞ kararlarının kendisini kara bir kâbus gibi hayatı boyunca takip ettiğini anlatıyor. Polat, "13 yıl boyunca devlet dairelerine memur olarak almayı bırakın temizlikçi veya bekçi olarak bile almadılar. 12 Eylül referandumunda anayasa değişikliğine 'Evet' diyen herkese dua ediyorum. Pazar yerimi 31 Ağustos itibarıyla Kanlıca Belediyesi'ne devrettim. İlk maaşımla pazara mesai arkadaşlarımla birlikte gözleme yemeğe geleceğim. Bu mutluluk bana çektiğim tüm acıları unutturdu." ifadelerini kullanıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1174928

Son Düzenlenme Salı, 20 Mart 2012 13:50
Zaman Gazetesi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

3 yorum

  • Yorum Linki ahmet ERBEK Cumartesi, 03 Eylül 2011 00:24 yazan ahmet ERBEK

    [quote name="yıldırım"]İadei itibar yapılırken bile herkonuda yapıldığı gibi mağdurlar senin mağdurun benim mağdurum diyerek bölünmüştür.Mağduriyetler akp tarafından arttırılarak sürdürülüyor.Bu yasa ANAYASA MAHKEMESİ tarafından iptal edilecektir....[/quote]
    Maalesef mağduriyetim ikiye katlanmıştır. Hiç bir ilegaliteye bulaşmamış ve hiç bir disiplinsizliği olmayan; sadece düşüncelerinden dolayı veya sadece farazilerle ilişkisi kesilmiş personelin hemen hemen hepsinin müracaatları red edilmiştir. Bu bir hukuk skandalıdır. Ayıptır günahtır. Ayrımcılığa ve ikililiği son!!!!!!!!

    Raporla
  • Yorum Linki AHMET GÜNDÜZ Cuma, 02 Eylül 2011 13:42 yazan AHMET GÜNDÜZ

    GÖZLEME SATMADIK -YARI AÇ YARI TOK UZAK YOLLARIN ŞÖFORÜ OLDUK BE NEDİR BİLİRMİSİNİZ.YETER BU KADAR SERZENİİŞ BENCE.

    Raporla
  • Yorum Linki ömer00 Perşembe, 01 Eylül 2011 13:07 yazan ömer00

    Benim babam da yüzbaşı rütbesini alacağı ağustos ayında 12 Eylül darbesiyle ordudan res'en atıldı.YAŞ kararıyla işinden, ekmeğinden olan babam, bizleri büyütmek için gözleme satmadı,ama sebze-meyve hallerinde sırtında kasa taşıyarak sabahlara kadar çalıştı. Allah'a binlerce şükürler olsun ki bizi muhtaç etmedi.Şimdi bizleri iyi mevkilere getirdi. Şu anda yüreğime oturan tek sızı benim ve benim gibi mğdur çocukların düşündükleridir.Haberlerde haklar veriliyor deniliyor.İnanmıyorum. Keşke gerçek olsa.Babam Yaş kararıyla ordudan atıldı.Yüzkızartıcı hiç bir suçu yok.Sadece sol görüşe meyilli olması suçu.İade-i itibar kendisine yapılmadı.Neden bu ayrımcılık.Kul HAKKI yenmesin.Şüphesiz Allah bu dünyada değil ahirette yakaklarına yapışsacak. Hükümetimiz böyle bir adım atarken neden bürokratlar ayrımcılık yapıyor.Bu kadar eziyet gören insanlara ümit verip neden tekrar yıkıyorsunuz dünyalarını bu insanların.BAŞBAKANIM DUY SESİZMİZ ALLAH AŞKINA!

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...