Cumartesi, 17 Eylül 2011 10:19

AİHM, askerî liseden atılan öğrenciyi haklı buldu, Türkiye tazminat ödeyecek

Kuleli Askerî Lisesi'nde okurken hiçbir sebep gösterilmeden okuldan atılan Tarık Kuruldak, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Ancak sonuç alamayınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Kuruldak'ın adil yargılanmadığına hükmeden AİHM, Türkiye'yi tazminata mahkûm etti. Karar, Tarık gibi askerî liselerden atılan onlarca gence umut oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kuleli Askerî Lisesi'nden 'hiçbir gerekçe' gösterilmeden atılan öğrencinin 'adil yargılanmadığına' karar verdi. Türkiye'yi 6 bin 500 Euro ödemeye mahkûm etti.

2005 yılında liselere giriş sınavında derece yaparak Türkiye 1.241'incisi olan Tarık Kuruldak (20), çok iyi bir fen lisesine gidebilecekken hayalindeki subaylık için Kuleli'de okumaya karar verdi. Askerî liseler sınavına giren genç, Kuleli Askerî Lisesi'nde 250 öğrenci arasından 25'inci sırada havacı olarak okumaya hak kazandı. Yaklaşık 1,5 sene Kuleli'de eğitim gördü. Derslerle ve askerî disiplinle ilgili hiçbir problem yaşamadı. Komutanlardan herhangi bir şikâyet de almadı. Başarılı performansıyla dikkat çekti. Ancak bir gün tabur komutanı 'okuldan ihraç edildiğini' haber verdi. Hiçbir sebep gösterilmeden liseden uzaklaştırılan Kuruldak'tan ayrıca 18 bin TL tazminat istendi. Hem okuldan atılan hem de borç altına giren talihsiz gencin hayalleri yıkıldı. İhraç sebebini öğrenmek için çabalayan genç, 'askerî kuralların böyle olduğu, sebebin söylenemeyeceği' cevabını aldı. Sivil bir okula başvurmak için Kuleli'den 'öğrenim belgesi ve tasdiknamesini' almak isteyen gence, 18 bin TL'yi ödemediği için belgelerini de verilmedi. Haksızlığa uğradığını düşünen Kuruldak, hakkını yargıda aramaya karar verdi. 'Yürütmeyi durdurma istemiyle' Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) dava açtı. Mahkemenin, lehine karar vermesiyle belgelerini aldı. Ancak okuldan atılma gerekçesini öğrenmek istediği zaman AYİM, 'bilgilerin gizlilik derecesi olduğu' gerekçesiyle ret cevabı verdi. İç hukuk yollarını tüketen Kuruldak, 2008'de meseleyi AİHM'e taşıdı. Üç yılı aşan sürenin sonunda davayı görüşen mahkeme 'adil yargılama hakkına ilişkin hükümlere aykırı' hareket edildiği gerekçesiyle Türkiye'yi mahkum etti. Kuruldak, ayrıca yeniden yargılanma hakkı elde etti.

Halen Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde okuyan Kuruldak, "İhraç sebebimi soranlara 'bilmiyorum' dediğimde herkes çok büyük bir suç işlediğimi; utancımdan söyleyemediğimi düşünüyordu. Psikolojik sıkıntılar içinde zorlu bir dönem geçirdim. Sivil hayata adapte olmam hiç de kolay olmadı." diyor. "Bu şekilde ihraç olan tek kişi ben değilim. Benim gibi birçok kişi var. Devletin bu konuya el atmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum." şeklinde konuşuyor.

MEHMET ŞAHİN   -   16.09.2011

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1180234

Son Düzenlenme Cumartesi, 17 Eylül 2011 10:20
Zaman Gazetesi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

1 yorum

  • Yorum Linki ahmet uslu Perşembe, 17 Kasım 2011 20:20 yazan ahmet uslu

    tebrikler arkadaşım ne güzel hakkını aramışşın bulmuşsun bende 1999 senesinde izmir narlıdere astsb. kurs bölüğünden atıldım 11 senedir çıkış belgemi alamadın sebebi sadece babamın bir derneğe bağış yaptığı için söylediler. halen de çıkış belgemi görmüş değilim. ama inanıyorum adelet birgün yerini bulacak ve herşey yerine oturacak.

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...