Salı, 23 Ekim 2018 13:50

Ant Kararına Tepkimiz (Basın Duyurusu)

Adaleti Savunanlar Derneği olarak;2013 yılında yerinde bir kararla siyasi iktidar tarafından verilen “Andımızın okullardan kaldırılması iradesi bizler tarafından vesayet rejimin bir uygulamasının kalkması olarak görülmüş ve memnuniyetle karşılanmıştı. Ancak geçen hafta Danıştay 8.Daire kendisini yürütmenin yerine koyarak “ANT”la ilgili almış olduğu kararla anayasayı çiğnemiştir" bu bizim tarafımızdan kabul edilemez bir durum olup temyiz aşamasında tekrar eski uygulamaya dönülmesini bekliyoruz.

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran "İşlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı verile mez" dedi. Adaleti Savunanlar Derneği Konya Şube Başkanlığı olarak; Yargı yetkisinin denetim şeklinde kullanılamayacağını ifade ediyoruz ve bu kararla siyasi iradenin yetki alanına müdahale anlamına geldiğini ve siyaset kurumunun da bir an evvel kamuoyunu rahatlatacak gerekli açıklamaları yaparak millet nezdinde tepki uyandıran bu kabul edilemez karar’ için ne yapılması gerekiyorsa acil olarak tedbir almasını bekliyoruz.

Biz halkımıza şunu duyuruyoruz ki; Danıştay yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir" Danıştay eski “ideolojik” korumacılık günlerine mi dönüyor? Karar kadar gerekçesini de çok ilginç buluyoruz. Danıştay kararının vahim tarafı şu: Hükümetin yıllar önceki bir eğitim politikası kararını (idari işlemi) değiştiremeyeceğini kabul etmek yıllardır tasfiyesi için mücadele ettiğimiz “vesayet”e teslim olmaktır"

Adaleti Savunanlar Derneği olarak; Halkımız nezdinde infial uyandıran bu baskıcı totaliter rejimin uygulamalarından biri olan bu ”ant” meselesinden sonra ve tedbir alınmazsa eski vesayet uygulamalarını yeniden tek tek ortaya çıkaracaklarından derin endişelerimiz vardır. Bizler kesinlikle halkımızla birlikte yeni vesayet uygulamalarına müsaade etmeyecek ve her platformda tepkimizi ortaya koyacağız.

Kamuoyuna saygılarımızla.22.10.2018

Mehmet KANMAZ