Pazartesi, 25 Mayıs 2015 10:26

MISIR CUNTASININ İDAMLARI ÖNLENMELİDİR

MISIR CUNTASININ İDAMLARI ÖNLENMELİDİR

    Adaleti Savunanlar Derneği “ASDER” ve Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi “ASSAM”, bütün insanlığın temel hak ve özgürlükleri ve hukukunun evrensel standartlarda güvenceye kavuşturulması ve adaletle muamele görmesi için Türkiye’de faaliyet yapan bir sivil toplum kuruluşudur. Derneklerimiz bugün dünyada temel hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü, adaleti ve demokratik değerleri bütün insanlık için geçerli kılacak fonksiyonellikte bir uluslararası düzen bulunmadığı görüşünü temsil etmekte ve bu kabul temelinde ülkemizde, İslam dünyasında ve bütün dünyada bir bilinç ve aksiyon geliştirmeye çalışmaktadır.

21 nci Yüzyıla ulaşmış olan insanlığın önemli bir kesiminin temel hak ve özgürlüklerden, hukuki güvencelerden ve adaletle muamele görmekten yoksun bulunduğu, vahim ihlallere maruz kaldığı ve bu ihlallerin müsebbiplerinin gerek ilgili ülkelerde ve gerekse uluslar arası düzen içinde hiçbir yaptırım ile karşılaşmadıkları, uluslararası insan haklarını savunan kuruluşların, Birleşmiş Milletler Örgütü, Uluslararası Af Örgütü vb. kuruluşların, kuruluş amaçları gereğince dünyada yaşanan ihlallere karşı tatminkâr ve güven verici hiç bir adım atmadıkları, çifte standart uyguladıkları derneğimizce üzüntü ile izlenmektedir.

Mısır’da yaşanan süreç bu yoksunluğu bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Mısır’da son birkaç yıl içerisinde siyasi idam kararları ve infazlar giderek artmaktadır. Mısır’da cuntanın verdiği siyasi ve sistematik idamları, bir yargı tiyatrosunda hukuk kılıfına sokarak uluslar arası platformda meşrulaştıran bir cunta mahkemesi söz konusudur. İdama mahkûm edilenlerin tamamen siyasi kimlik sahibi oldukları, demokratik yollardan ve serbest seçimlerle Mısır halkının rızasından meşruiyet alarak yönetime geldikleri ve demokratik karakterli oldukları açıktır. Mısır’da, Mısır halkının iradesini ve çıkarlarını temsil eden bir yönetimin işbaşına gelmesinden rahatsız olan bazı devletlerin desteği ile darbe yapan Sisi Cuntasının meşru bir muhatap olarak kabul edilmesi, Yirmi birinci Yüzyıl insanlığı için utanç verici ve yüzkarası bir tutumdur. Mısır cuntası, uluslar arası insan hakları belgelerinin koruduğu temel hak ve özgürlükleri ve demokratik değerleri ihlalde sınır tanımayan tutum ve uygulamaları ile insanlığın şu ana kadarki birikim ve değerlerini hiçe saymaktadır. Dünyada temel hak ve özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne, demokratik meşruiyete ve hukuk devleti ilkesine güvence fonksiyonelliği bulunmayan bütün uluslararası kuruluşlar, Mısır’daki hukuksuz idamların uygulanması halinde meşruiyetini tamamen yitirecektir. Bu mekanizmaların Mısır cuntasının bu tutumuna, kınamaktan ve ayıplamaktan öte bir tepki vermemesi, insanlığın alternatif mevzuat, denetim ve yaptırım mekanizmalarına olan ihtiyacının açık bir göstergesidir. ASDER ve ASSAM olarak Mısır’da yaşananlar karşısındaki samimiyetsizliği, duyarsızlığı ve çifte standart tutumları kaygı ile izliyor, etkin mekanizma boşluğu olarak görüyor ve bu durumu kabul edilemez buluyoruz.

Kendi rızasından meşruiyet alan, kendi çıkarlarını temsil eden ve bütün kurumları ile evrensel temel hak ve özgürlüklerin güvencesi olan bir yönetim Mısır halkının da hakkıdır. Mısır cuntasına ve yaptığı bunca ihlallere hiçbir tepki vermeyen, duyarsız kalan, hatta görmezden gelen ABD ve Batı dünyası başta olmak üzere, bütün uluslararası toplum ve işbirlikçi Arap rejimleri de Mısır cuntasının bu idam kararını almasına ve uygulaması halinde hiçbir risk ile karşılaşmayacağına cesaret vermekte ve güvence oluşturmaktadır. Dolayısıyla Mısır cuntasının ihlallerinden birinci derecede sorumlu tutulmalıdır. ASDER ve ASSAM olarak, Mısır darbesine karşı açıkça tavır almayan ve darbe yönetiminin gerçekleştirdiği katliamlara sessiz kalan, Mısır Cuntasını açıkça veya gizlice destekleyen veya sessiz kalarak seyirci olan, çifte standart uygulayan başta İslam ülkeleri yönetimleri olarak, bütün dünya ülkeleri ve uluslararası kuruluşları, Mısır Cuntasınca verilen ve yargı kararı kılıfına sokulan bu cinayetlerden sorumlu tutuyoruz.

Mısır’da yaşanan süreç, bu konuda bardağı taşıran son damla olmalıdır.

Mısırda yaşananlar, sadece Mısır’da değil, bütün dünyada temel hak ve özgürlükler ve demokratik değerler konusunda gerekli güvenceleri sağlayan fonksiyonel bir mevzuat, denetim ve yaptırım mekanizmaları oluşturulması zaruretini ortaya koymaktadır. Adaleti Savunanlar Derneği olarak, ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarını harekete geçmeye, işbirliğine ve sonuç odaklı etkinlik başlatmaya, bu etkinliği başta İslam dünyasındaki sivil toplum kuruluşları olmak üzere, bütün uluslararası platformlara taşımaya çağırıyoruz. İnsan hak ve özgürlükleri noktasında duyarlılık sahibi uluslar arası tüm kuruluşlar, protesto ve kınama ötesinde, fiili, fonksiyonel ve nitelikli bir tepki ortaya koymalıdır. Uluslararası toplum, temel hak ve özgürlükler ve demokratik değerleri ihlal eden, bu ihlalleri destekleyen veya çifte standart uygulayan, tepkisiz kalan, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeyen hükümetlere karşı uluslar arası siyasi ve ekonomik yaptırım uygulanması için bağlayıcı kararlar alan alternatif uluslar arası mekanizmalar ve mevzuat oluşturmak amacıyla fonksiyonel bir etkinlik süreci başlatmalıdır.

Temel hak ve özgürlüklerin, hukukun ve demokratik değerlerin savunulmasında ve küreselleştirilmesinde yetersiz kalan, çifte standart uygulayan, pasif kalan göstermelik uluslararası mekanizmaları kınıyoruz ve İslam dünyasını ve insanlığı alternatif mekanizmalar oluşturmak üzere harekete geçmeye çağırıyoruz.

ASDER ve ASSAM olarak, başta Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olmak üzere tüm devletlere, sivil toplum kuruluşlarına, insan hakları savunucularına ve medya organizasyonlarına bu idamlara engel olmaya ve yaşama hakkının uluslararası toplum nezdinde korunmasını sağlamak için acil olarak harekete geçmeye çağırıyoruz. Başta İslam toplumları olmak üzere, bütün uluslar arası toplumu, Mısır cuntasının idamlarının önlenmesinde kesin sonuç alınmasına elverişli girişimleri yapmaya bu doğrultuda uluslararası bir konferans organize etmeye davet ediyoruz. Hangi ülkede ve hangi din ve millete mensup olursa olsun, bütün insanların temel hak ve özgürlüklerine güvence olmaya davet ediyoruz.

El ele vermeye ve adaleti küreselleştirmeye davet ediyoruz.

 

 

 

Adnan TANRIVERDİ

ASSAM Yönetim Kurulu Başkanı

 

Prof.Dr. Nevzat TARHAN

ASDER Yönetim Kurulu Başkanı                                                                                                                        

                                                                                              

 

 

Son Düzenlenme Pazartesi, 25 Mayıs 2015 10:35
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...