Pazar, 25 Nisan 2010 17:18

ASDER Ankara Rixos Otelde Panel ve "Herkes İçin Adalet" ödül töreni yaptı.

ASDER 24 Nisan 2010 da Ankara Rixos Hotelin de“Askeri Vesayetten Normalleşmeye Paneli Yaptı ve “ Herkes için Adalet” Ödülü verdi.

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) tarafından Milli İradenin Devletin tüm kurumlarına hakim olmasına katkıda bulunmak maksadı ile 24 Nisan 2010 Cumartesi günü Ankara Rixos Otel'de ''Askeri Vesayetten Normalleşmeye'' paneli ve Ödül Töreni yaptı.

Panel ASDER’in tanıtıldığı Sinevizyon görüntüsü ile başladı. Sinevizyon gösterisinden sonra açılış konuşması yapan ASDER Genel Başkanı Emekli Albay Prof. Dr. Nevzat Tarhan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla ordudan atılan personel arasında ağır depresyona girip intihar edenlerin bulunduğunu, aynı zamanda bu insanların sivil yaşamda iş bulmakta güçlük çektiğini söyledi.

Derneği bu konuda yapılabileceklere destek olmak için kurduklarını bildiren Tarhan, ancak bu konuda bir iyileşme sağlanması için ilk olarak Türkiye'de ve özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinde zihinsel bir dönüşüm yaşanması gerektiğini, Türk Silahlı Kuvvetlerinin şu ana kadar değişime ve dönüşüme direndiğini savunundu.

Başkanın Konuşmasını müteakip yöneticiliğini ASDER onursal Başkanı E.Tuğgeneral Adnan TANRIVERDİ’nin yönettiği panele Hasan Celal GÜZEL, Prof. Dr. Mustafa ERDOĞAN, Prof. Dr. Mustafa KAHRAMANYOL, Doç. Dr. Osman CAN ve E. Hakim Bnb. Yusuf ÇAĞLAYAN konuşmacı olarak katıldı.

Panelistlerden Sayın CAN, Osmanlı İmparatorluğu'ndan itibaren militarizmin, kültürel bir değer olarak Türkiye'nin bulunduğu topraklarda inşa edildiğini söyledi.

Türk ordusunun Prusya geleneğine sahip olduğunu ifade eden Can, Türkiye'de ''devleti kuran ordu'' düşüncesinin içselleştirildiğini kaydetti.

''Türkiye'de tam anlamıyla bir milli güvenlik sistemi içinde yaşıyoruz. Yargı da bir mikro milli güvenlik sistemi'' diyen Can, yargı olmadan milli güvenlik sisteminin ayakta tutulamayacağını savundu.

''Vicdani reddin'' kabul edilmesinin militarizmin ortadan kaldırılması açısından hayati olacağını öne süren Can, Türkiye'deki sorunların temelinde mutlaka bir yargı kararı aranması gerektiğini söyledi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını da eleştiren Can, Adalet Bakanlığının bu konuda üzerine düşeni yapmadığını savundu, demokratik ve sivilleştirilmiş bir HSYK oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Gündemdeki anayasa değişikliğinin Türkiye'nin sorunlarının çözülmesinde yeterli olmayacağını iddia eden Can, yeni bir anayasa yapılması gerektiğini ifade etti.

ASDER Onursal Başkanı Emekli Tuğgeneral Adnan TANRIVERDİ de Türkiye'nin bir değişim sürecinden geçtiğini vurgulayarak, sorunun milletin iradesiyle anayasal kurumlar üzerinde otorite tesis edilememesinden kaynaklandığını belirtti.

Türkiye'nin askeri vesayet altında olduğunu öne süren TANRIVERDİ, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ndeki iç tehdit tanımlamasının kaldırılmasının Türkiye'nin sivilleşmesi açısından faydalı olacağını kaydetti.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa ERDOĞAN konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti anayasalarındaki askerlikle ilgili mevzuat hakkında bilgi verdi.

Milli Güvenlik Kurulu'nun anayasal bir kurum olmasıyla askeri yetkililerin yürütmenin ortağı haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. ERDOĞAN, 1982 Anayasası'nın sivil-asker ilişkileri konusunda 1961 Anayasası'nın temel perspektiflerini koruduğunu belirtti.

Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ayrı bir askeri hukuka tabi olmaması, askeri harcamaların da mali denetime açılması gerektiğini savundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendisini resmi ideolojinin bekçisi, hatta devletin sahibi olarak gördüğünü iddia eden ERDOĞAN, ''Resmi protokol de sivil demokrasinin gereklerine göre yeniden düzenlenmelidir'' dedi.

Prof. Dr. Mustafa KAHRAMANYOL ise YAŞ'ın ordudan uzaklaştırmalara ilişkin kararlarının gayrimeşru olduğunu ileri sürdü. Bu kararlara ilişkin bazı örnekler veren KAHRAMANYOL, devletin her kurumundaki kararların yargı denetimine açılması gerektiğini kaydetti.

Emekli Hakim Binbaşı Yusuf Çağlayan, Türkiye'de bilim ve din çatışmasının bulunmadığını, ancak askeri vesayet rejiminin sistematik hale geldiğini savundu.

Statükonun halk iradesi eksenine çekilmesi gerektiğini ifade eden ÇAĞLAYAN, siyasi partilerin kapatılmasının engellenmesinin de demokrasinin öncelikli gereklerinden olduğunu söyledi.

''Yargı bir iktidar aracı olmaktan kurtarılmalı'' diyen ÇAĞLAYAN, kolluk güçlerinin demokratik denetim yollarının da yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Eski Bakanlardan Hasan Celal GÜZEL de kendi anılarından örnekler vererek Türkiye'de sivillerin ancak kendilerine müsaade edilen alanlarda çalışabildiğini ifade etti.

Türkiye'de bazı değerlere kutsiyet atfedilmesiyle istismara yol açan bir kültür doğduğunu belirten GÜZEL, ''Bürokrasi üzerindeki militarist vesayet hep devam etmiştir'' dedi.

Türkiye'de bir demilitarizasyon programı uygulanması gerektiğini savunan GÜZEL, bu çerçevede anayasa değişikliği yerine yeni bir anayasa yapmak gerektiğini söyledi.

Panelin ardından, ASDER tarafından ''Adalet ve Hukukun Üstünlüğü, Ayrımcılığın Giderilmesi'' yolunda gösterdikleri gayretler dolayısıyla Emekli Tuğgeneral Adnan TANRIVERDİ, Prof. Dr. Ahmet ALPER, Hasan Celal GÜZEL, Prof. Dr. Mustafa KARAMANYOL,  Prof. Dr. Mustafa ERDOĞAN, Doç. Dr. Osman CAN, Emekli Hakim Binbaşı Yusuf ÇAĞLAYAN, Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa BAŞOĞLU, Vakit Gazetesi adına Ankara Temsilcisi Serdar ARSEVEN, Taraf Gazetesi adına Ankara Temsilcisi Lale KEMAL, MAZLUMDER adına Üstün BOR ve Genç Siviller İnisiyatifi adına ödülü Neslihan DEMİR’e ''Herkes İçin Adalet'' ödülü dernek başkanı Nevzat Tarhan tarafından verildi. Ödüle layık görülen Gazeteci Şamil TAYYAR ise son anda değişen programı sebebi ile panele katılmadı.

Resimleri görmek için tıklayın http://as-der.org.tr/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=75&catid=30

Son Düzenlenme Pazartesi, 26 Nisan 2010 17:33
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

3 yorum

  • Yorum Linki evrensel Cumartesi, 08 Mayıs 2010 01:36 yazan evrensel

    asder dersim asder resad asder dersa

    Raporla
  • Yorum Linki Talha Salı, 04 Mayıs 2010 19:12 yazan Talha

    Bu tür çalışmalar ülkemizin normalleşmesine çok büyük katkıda bulunacağına inanıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederim.

    Raporla
  • Yorum Linki Ekrem KARAKAŞ Pazartesi, 26 Nisan 2010 20:42 yazan Ekrem KARAKAŞ

    Derneğimiz tarafından Milli İradenin Devletin tüm kurumlarına hakim olmasına katkıda bulunmak maksadı ile Ankara Rixos Otel'de düzenlediği ''Askeri Vesayetten Normalleşmeye'' panelindeki kıymetli panelistlerin dillerinden dökülen her bir KELİME; Devletimizin tüm kurumlarında HAK ve ADALET bilicinin tesisinde ''Gör(e)meyen gözlere GÖZ,işit(e)meyen kulaklara KULAK'' olması açısından ayrı ayrı önem taşımaktadır.Bu nedenledir ki 24 Nisan 2010 Ülkemizde HERKES İÇİN ADALET'in ve güzelliklerin sağlanmasında milad olacaktır diye düşünüyorum.Bizler samimi olduğumuz sürece Rabbimiz emeklerimizin elbetteki karşılığını bizlere bir şekilde verecektir.Panelin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm arkadaşlardan allah razı olsun. Ekrem KARAKAŞ

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...