Cuma, 27 Ağustos 2010 18:16

TSK'da Totaliter anlayış: Tek tip askerlik

Yeni Genelkurmay Başkanımız Işık Koşaner maalesef “Dakka bir gol bir” denilecek bir açıklama yaptı.

Asker alma sistemi ile ilgili yeniden yapılanmada tartışmaların önünü kapatmak isteyen buyurgan, dikte edici ve farklı görüşe kapıyı kapayan aşağıdaki önyargılı konuşmaya dikkat edelim.

Kara Kuvvetleri`nin gücünün temelini “Mehmetçik” oluşturur. Vatan ve millet sevgisi ile hiçbir fedakarlıktan kaçmadan görev yapan Mehmetçiğin yerini alabilecek, başka bir personel tanımlamak mümkün değildir.

“Bununla beraber bir an önce `tek tip` askerlik uygulamasına geçilerek vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda yapılması, ayrıca eğitimli insan gücümüzden daha uzun süre ve daha etkin şekilde yararlanılmasına imkan yaratılması önem arz etmektedir.”

Çelişkiler;

1-“Mehmetçik kutsaldır” retoriği ile toplumun hassasiyeti öne çıkarılarak karşı görüşlere kapı kapatılmak istenmektedir.

Mehmetçik ne demektir “Küçük Muhammet” demektir.

Siz hiç bir kışlada Hazreti Muhammed’in (Selam ona) adının yazılı olduğunu gördünüz mü?

Siz hiç bir törende Hz. Muhammed’e şükran ifade eden konuşma gördünüz mü?

“Mehmetçik ve peygamber ocağı” retoriği arkasında milleti uyutma dönemi devam mı edecek hatalara devam mı edilecek zannediyorsunuz?

Yoksa tam tersi bir subay Hz. Muhammed’in adını ansa hemen irticacı damgası yiyerek fişlenmeyecek mi? Herkes elini vicdanına koysun öyle düşünsün. Kutlu doğum haftası törenlerinin 2007’de e-muhtıra gerekçesi olduğunu unutmadık.

2-Bir Orgenerale Mehmetçik edebiyatı yapmak değil  Mehmetçiğin hakkını korumak yakışır.

Aktütün baskınında ölen Mehmetçiklerin baskın anı CD’si basına yansıdı. 2008 yılında inkar edilen görüntüler maalesef doğru imiş. O tarihte ölen Mehmetçikleri korumayan ve ihmali olan karakol komutanına alelacele verilen şey aslında ödül  adı altında örtbas eylemi mi idi?

O tarihte Sayın Koşaner Kara Kuvvetleri Komutanı idi önce bunun hesabını vermeli. Sonra Mehmetçik edebiyatı yapmalı.

3-Sayın Koşaner en son ne zaman tektip elbisesini giyip terör bölgesine Mehmetçikle birlikte karavana yedi bilmiyoruz. Mehmetçiği “gaza getirip” karakollarda “vatan millet sevgisi ve fedakarlıklarınız” gerekli dedikten sonra Ankara’da balo ve kokteyllerde dolaşan subay tipini istemiyoruz.

4-Askerlik fedakarlık mesleğidir doğru,Vatan için canını riske atmanın adı şehitliktir doğru.

Fakat bu kavramlar törenlerde kullanılacak kavramlar değil hayata geçirilecek kavramlar olmalıdır.

Önce Komutan fedakarlık yapacak sonra Mehmetçik, önce komutan vatan sevgisi için çocuğunu askere gönderecek sonra Mehmetçik gidecek.

Orgeneral çocuklarının askerlik çağına geldikten sonra yüzde kaçının nerede nasıl askerlik yaptığı hep basına yansıdı. Bu haberlere iki satır cevap verilmedi. Bu millet artık “keriz” değil her şeyi sorguluyor. Önce bu sorunun cevabı verilsin sonra tek tip askerlik konusu açılsın

5-Bedelli askerlik veya tektip askerlik Genelkurmaya bırakılamayacak kadar toplumun büyük çoğunluğunun ilgilendiren bir konudur.

Genelkurmay ASAL konusunda bir taraftır diğer taraf toplumun ihtiyaçlarıdır, ekonomik boyuttur, eğitimli iş gücünün çaycılık, yazıcılık ve postalık yapıp yapmama gerçeğidir.

6-Bir generalin veya birlik komutanının şahsi ihtiyaçları için ortalama 8-10 tane Mehmetçik pervane gibi dönmektedir. Bu mu fedakarlık ve vatan  millet sevgisi? Fenerbahçe ordu evinde ve emekli general lojmanlarında kapıda bekleyip hanımefendiye maydanoz alan Mehmetçik mi kutsal görev yapıyor?

Askere alma konusunda Genelkurmay Başkanının dayatmacı tavrına Milli Savunma Bakanımız “Peki efendim diyecek mi” merak ediyorum.

Sayın Bakan bu konuda dirayetini gösterse ama ben ümitli değilim askere söz geçirme kapasitesi olmayan bir Milli Savunma Bakanımız var maalesef.

Bu nedenle “Asker alma” teknik bir konudur bu konuda bağımsız tartışmalara ve gerçek ihtiyaçlara göre hareket edilmesi gerekir. Acilen konu mecliste bilirkişilere inceletilerek karara bağlanmalıdır. Son sözü Genelkurmay değil TBMM söylemelidir.

Genelkurmay Başkanımız da artık emirin demiri kesmediğin bir daha görmelidir.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan - Haber 7

Son Düzenlenme Perşembe, 26 Ağustos 2010 18:17
Prof.Dr. Nevzat Tarhan

Yönetim Kurulu Başkanı

1 yorum

• Yorum Linki Vehbi Kara Cumartesi, 28 Ağustos 2010 16:24 yazan Vehbi Kara

Harika bir yazı.
    Çok istifade ettim. Yıllardır bu konuyu söyler yazar çizerimlakin bu derece etkili ve güzel anlatamadım. Elinize, dilinize kaleminize sağlık. Rabbim bu mübarek ayın hürmetine bütün işlerinizde muvaffak etsin. Siz ve sizin gibi düşünceleri ve kalemi kuvvetli kardeşlerimize, Rabbimden güç ve kuvvet vermesini diliyorum.

Raporla