Uyarı

JUser: :_load: 989 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.
Çarşamba, 08 Aralık 2010 12:40

Dünün gençlerine hatırlatmalar

Bu günün gençleri yarının yetişkinleri olacaklar. Bunu hep söyler dururuz. Bunu söyleyenler dünün gençleri idi.

Yani dünü yaşamış bu günü tecrübeli gözler ile izleyenler.

Şimdi bu günün gençlerine tavsiyede bulunan yetişkinler yani.

Dün oğlumun okulunda veli toplantısı vardı. Sorumlu bir veli olduğumu düşünerek toplantıya katıldım.

Her zaman mümkün olduğu kadar tam zamanında katılmaya çalışırım. Usulümü bozmadım yine zamanında katıldım.

Önce Okul Müdürünün konuşması ve tavsiyelerini dinledik.

Güzel tavsiyelerdi.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız hakkında yapılması gerekenleri anlatıyordu. Okul, aile ve öğrenci işbirliğinin önemini vurguladı.

Çocukların okuldaki uygunsuz davranışları dikkat çekiciydi.

Veliler uygunsuz davranışlar konusunda okul müdüründen yaptırımlar uygulamasını istediler. Özellikle sigara özentisi olan 3-5 öğrenciye karşı sert davranmasını istediler. Bazı veliler ise konuşmalara katılarak velilerin de aslında sigara içmemeleri gerektiğinden bahsettiler.

Evde izlenen olumsuz dizilerin öğrenciler üzerindeki olumsuz tavırlarına dikkat çekildi. Evde hep beraber izlenen filmler ve dizilerde bilmem kimin suçunu çocuklarınız da görmek istemiyorsak toplum olarak karşı duruş sergilemeli ve izlememeliyiz. Şahsen ben izlemiyorum, duyduğum için biliyorum. İzlememekle bir şey kaybettiğimi zannetmiyorum.Yoksa bu suçlar toplumda yayılma eğilimi göstererek devam eder.

Konuşmalar güzeldi fakat örnek uygulamalar hatalı idi. Neden mi..?

Verilen arada pek çok velinin toplantıdaki davranışlarının aksine okul bahçesinde sigaralarını yaktıkları ve kendilerince teneffüs ettikleri tarzı umursamaz tavırlar, aslında söylenenlerin sadece birer temenni olduğu konusunu ispatlamış oldu..

Evet küçücük çocuklar sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar edinmesinler.

Tamam da veliler tavsiye ettikleri güzellikler neden kendileri yaparak örnek olmazlar.

Neden...!  ben yapıyorum ama sen yapma derler.

Karşısındaki küçüğün de aslında o zaman sen neden yapıyorsun sorusunu sormayacağını düşünürler.

Gençler sorguluyorlar. Hem de çok dikkatli bir şekilde.

Çünkü bizleri modelliyorlar.

Dünün gençlerine şunu hatırlatmak isterim, bu gün pek çok sıkıntılara göğüs gererek, sıkıntı çekerek adam olmasını istediğiniz çocuklar sizin ve bizim çocuklarımız.

Önce kendimizi düzeltelim lütfen. Çocuklarımızda olumsuz davranışlar görmek istemiyor isek önce kendimizden başlamalıyız.

İrfan sahibi bir alimin dediği gibi kendini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez.

Bu günün gençlerine ise şunu söylemek istiyorum.

Zaman bilgi çağıdır. Pek çok konuda ebeveynlerinizden daha şanslısınız. Fakat öyle bir fitne asrında geldiniz ki, doğrular ile yanlışlar aynı tezgahta satılıyor. Haramlar ve helaller birbirine karışmış.

İyi ile kötüyü ayırt etmek için çok dikkatli olmak gerekmektedir.

İşin iyi tarafı kültürümüzde var olan iyiliklerin çok olmasıdır. Kültürel mirasımızın iyilikler ve güzelliklerle dolu olmasıdır. Bu mirası hor kullanmayın.

Bu mirasa el birliği ile sahip çıkmalıyız.

Bu günün gençleri artık iyi olanı arama yoluna girmeliler.

Hayat 3-5 gün gibi kısadır. Bu gün özendiğiniz, beklide farkında olamadığınız hatalardan yarın şikayet etmemek için olumlu düşünmeye ve ebeveynlerinizin kendileri yapamasalar da iyi olduklarını söylediklerine yönelmenizdir.

Yoksa yarın sizler anne baba olduğunuzda aynı şeyleri kendi evlatlarınıza söylemek zorunda kalacaksınız.

Kültürel mirasınızı iyi anlayın, kodları doğru okuyun. Kültür kodlarını yanlış algılar ve yanlış kodlarla sosyal hayata dahil olursanız istikbal bu günden çok parlak olmayacaktır.

Arzu ettiğimiz istikbalimiz için haydi el ele verelim.

Kültürel kodlarımızı nesillerimize doğru aktaralım. Geçici zevkler ve hevesat bizi zor durumlarda bırakıp yaralamasın.

Ahmet TÜRKAN - HABERNAME

Son Düzenlenme Perşembe, 09 Aralık 2010 12:40
Ahmet Türkan

MBA

2 yorum

• Yorum Linki Erol Gündüz Perşembe, 09 Aralık 2010 13:22 yazan Erol Gündüz

Güzel bir yazı olmuş.Teşekkürler.

Raporla
  • Yorum Linki Erol Gündüz Perşembe, 09 Aralık 2010 13:21 yazan Erol Gündüz

Güzel bir yazı olmuş.Teşekkürler.

Raporla