Pazartesi, 12 Ağustos 2013 10:41

SAYGI ÜZERİNE

Saygıdır yücelten her güzel şeyi. Saygı olmazsa sevgi kangrene dönüşür ve yıpratır tüm güzellikleri. Allah saygıyı emretti bize. Güller Gülü (SAV)’in hayatına bakın esirlere bile saygıyı, kölelere bile saygıyı görürsünüz. Ya çocuklar, onlara saygı yok mu? Elbette. Onların kişilikli yetişmesi toplumsal hedef haline getirilmiştir İslam’da.

Saygı emredilmiştir. Saygı öğretilmiştir. O zaman trafikte, gittiği düğünde kavga eden, gürültü çıkartan, karşısındakini dinlemeyen bu insanlar kim? Sokaklara çöp atan, bencil insanlar?

Kul Hakkı bile özünde saygıyı zorlamak içindir. Toplum kurallarının merkezinde saygı vardır. Kendisi için istediklerini karşısındaki içinde istemek. Kendisi için istemediğini karşısındakine yapmamak.

Savaşlar saygı yitince çıkmıştır, aileler ve yuvalar saygı bitince dağılmıştır. Kavgalar saygıdan yoksun zeminlerde çıkar.

Saygı, besler sevgiyi ve yüceltir.

Saygı, dostluğu ebedi kılar.

Saygı, insanı sabırlı yapar ve olgunlaştırır.

Saygı, toplumu birbirine bağlar ve huzuru temin eder.

Saygı, sağlıklı büyüyecek bir neslin teminatıdır.

Saygı, edebin ve terbiyenin sonucudur.

Saygı, güzeldir adeta yemeklerin tatlandırıcısı, baharatı gibidir.

Saygı, toplumun farklı kesimlerinin birbirini dinlemesini ve anlamasını sağlar. Böylece toplumsal barış ve huzur ebedi olur.

Saygı, camide aynı safta durmaktır aslında.

Saygı, muhteşem bir öğreticiyi hep birlikte dikkatle dinlemektir.

Saygı mayasıdır güzelliklerin.

Otobanda giderken, boş sigara paketini, yola atmamaktır saygı. Saygı kul hakkına riayet etmenin sonucudur. Saygı seferden döndüğünde, uzak bir yoldan geldiğinde sürpriz yapmak değil, tıpkı Rehberimiz (SAV) gibi, haber verip, zaman tanıyıp,  evdekilerin mahcubiyet yaşamamasını düşünmektir.

Saygı, su-i zan etmemektir. Birbirine hüsn-ü zan ile muamele etmek, artniyet beslememek, gıybet etmemek, yalan söylememek, iftira etmemektir.

Saygı enaniyetin, şeytan ve nefsin en büyük düşmanıdır. Saygı duygusu ile gem vurursunuz onların rezil hırslarına.

Saygı, imanla güzelleşir. Saygı, amellerin düzgünlüğü ile nefaset kazanır. Eskilerde bunu görürsünüz. Hani deriz ya: “İstanbul Beyefendisi” Beyefendilik, hanımefendilik bile saygının sonucudur.

Şimdi ülkemizde fitne ve her türlü ayrımcılığa karşı, TOPLUMSAL MUTABAKAT zamanı. Bunun temel taşı da tarafların birbirine duyduğu saygıdan başka bir şey değil. Sözün özü, hükümeti ile muhalefeti ile Alevisi, Sünnisi ile saygı zamanı. Saygı olmazsa sevgi büyümez. İnsanlar ve taraflar birbirini dinlemez, dinlemeyince anlamaz. Sabır ve saygı ile kenetlenirsek büyürüz, yüceliriz. Tek bir yürek, tek bir yumruk halini alırız.

Halil MERT

(E) Topçu Yarbay

Strateji ve Yönetim Uzmanı

https://www.youtube.com/user/81mert1 | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...