Salı, 21 Aralık 2021 10:16

İslâm coğrafyasının (ASRİKA KITASININ) jeopolitik geleceği

İslâm ülkeleri arasında dil, din, tarih bileşkesinde oluşan kültürel yakınlığın geliştirilmesi için, güçlü bir siyasi iradenin oluşturulması ve birçok çalıştaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu vesile ile ASSAM bu yıl için ASRİKA başlığı adı altında önemli bir hizmete imza atmaktadır. 61 İslâm ülkesinin 28’i Asya kıtasında, 27’si Afrika Kıtasında, 4’ü Avrupa kıtasında 2’si de Güney Amerika kıtasında bulunmaktadır. 

İslâm dünyasının dayandığı coğrafyayı İslâm ülkelerinin ağırlıklı olarak bulundukları ve Asya ve Afrika kıtalarını dikkate alarak, bu coğrafyanın insanlara verdiği özelliklere işaret etmek veya AVRASYA’ya alternatif bir JEOPOLİTİK KAVRAM oluşturmak amacıyla, İslâm coğrafyasını ASRİKA olarak vasıflandırmak, ASSAM için önemli bir ilkedir.

Dünya üzerinde 206 devlet bulunmaktadır. 193’ü BM’ye üyeyken, üye olan 61 ülkenin Müslüman devlet olduğunu ve dünya nüfusunun yüzde 30’unu karşıladığını unutmamak gerekir.

8 milyarlık dünya nüfusunun nerdeyse 2 milyarının Müslüman olduğu bilinir. (Dünya nüfusunun % 23,4’ü) Müslüman devletlerin insanları, 150 milyon kilometrekare olan dünya karalarının 30,9 milyon kilometrekaresini (Dünya karalarının % 20,6’sı) de 61 İslâm ülkesinin toprakları teşkil etmektedir.

Dünya petrol rezervlerinin yüzde 55,5’ine, üretiminin yüzde 65’ine, doğalgaz rezervlerinin yüzde 64,1’ine, üretiminin yüzde 40’ına sahip olan İslâm dünyası; jeopolitik konumu, ortak medeniyet değerleri ve tarihi birikimi ile imkân, gayret ve hedeflerini birleştirerek ASRİKA coğrafyasında geleceğin süper gücü olmaya namzet bir potansiyele sahiptir.

 

İslâm dünyasını oluşturan devletlerin gerçek potansiyeline rağmen, bugün topraklarına en çok müdahale edilen, Birleşmiş Milletler’i en fazla meşgul eden, terör ve anarşinin topraklarında eksik olmadığı, kaynakları yabancı güçler tarafından yönetilen topraklar, İslam coğrafyasına ait topraklardır.

İslam ülkeleri insan hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiği, gelir dağılımının bozuk olduğu, siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlıkların hâkim olduğu, iç meselelerini çözmek için dış güç merkezlerinin yardım ve desteğini talep eden ve muhtaç olan ülkeler konumunda bulunmaktadır…

İnancımız odur ki, bunca zulüm Müslüman milletleri birliğe götüren önemli bir etken olacaktır. Devletlerin asli faaliyet alanları ADALETİN tesisi için kurulur. Adalet güç ister. Bu nedenle, iç güvenlik ve dışa karşı savunmanın merkezden yürütülmesi gerekir. Devletlerin dış devletler nezdinde temsili de merkezden yapılmalıdır. 

Bu amaçla ASSAM temel sorumluluk amacıyla tarihi bir misyonu üstlenmektedir. Adalet, iç güvenlik, dışa karşı savunma ve dış işlerinin merkezden yönetildiği, MÜŞTEREK BİR İRADENİN hâkim olduğu coğrafyada devlet kurulmuş demektir. 

 

İSLÂM ÜLKELERİ BİRLİĞİ SÜRECİNDE ASSAM ULUSLARARASI İSLÂM BİRLİĞİ KONGRELERİNİN AMACI; Halkı Müslüman ülkelerin ortak irade altında toplanabilmeleri için gereken müesseseler ve bu müesseselerin olması gereken mevzuatının bir MODEL olarak ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. 61 İslâm ülkesinin içinde bulunduğu kargaşadan kurtulup hak ettiği güce ulaşmasını sağlamaktır.

İslâm ülkeleri, sahip oldukları toprakları ve dünyayı barış ve huzur beldesi haline getirmeleri, kendilerinin bir irade altında toplanması ile mümkündür. Devletlerin asli faaliyet alanları da dikkate alınarak, 2017’den başlayarak müteakip her yıl icra edilmesi tasavvur edilen “Uluslararası ASSAM İslâm Birliği Kongreleri” serisinin ana başlıkları toplanmıştır.

1. İslam Birliği için Yönetim Şekil ve Organlarının Mevzuatının Tespiti 2017

2. İslam Birliği için Ekonomik İşbirliği Usul ve Esaslarının Tespiti 2018 

3. İslâm Birliği için Savunma Sanayi İşbirliği Usul ve Esaslarının Tespiti 2019 

4. İslâm Birliği için Ortak Savunma Sistemi Usul ve Esaslarının Tespiti 2020 

 

5. İslâm Birliği için Müşterek Dış Politika Usul ve Esaslarının Tespiti 2021 

6. İslâm Birliği için Müşterek Adalet Sistemi Usul ve Esaslarının Tespiti 2022

7. İslâm Birliği için Ortak Asayiş ve Güvenlik Usul ve Esaslarının Tespiti 2023 

İslam devletlerinin güvenlik ve bekası için dünyada barışın tesisi, adaletin hâkimiyeti ve İslâm dünyasının süper güç olarak tarih sahnesine yeniden çıkabilmesi için ASYA-AFRİKA “ASRİKA” coğrafyasını mihver kabul eden İSLÂM ÜLKELERİNİN bir irade altında toplanmasının gerektiğini savunan ASSAM, tarihi bir misyon üstlenmiş durumdadır. 

ASSAM’ın önemli tespitlerinden biride İSLÂM ÜLKELERİNİN KABİNELERİNDE İSLÂM BİRLİĞİ BAKANLIKLARININ kurulmasını desteklemektir.

Acilen daimi faaliyet gösterecek “İSLÂM ÜLKELERİ TEMSİLCİLER MECLİSİ”NİN kurulmasının gerekliliği, ASSAM tarafından savunulmaktadır. İslâm ülkeleri arasındaki meselelere ve İslâm ülkelerinin iç çatışmalarına çözüm getirerek, “İSLÂM ÜLKELERİ KRİZ YÖNETİM ORGANI” gibi çalışma yürütülmelidir.

Bütün bu çalışmalar, azmini ve gayretini sergileyen kişi Adnan Tanrıverdi ile vücut bulmuştur. Kendisine minnettar olduğumuzu, ülkemin geleceğini daha iyi yarınlar için hazırlayan ve emek harcayan herkese şükranlarımı sunduğumu iletmek isterim.

Vesselam…

Sabri BALAMAN

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...