Cuma, 25 Ağustos 2023 11:41

28 Şubat ayıbına son verme zamanı gelmedi mi?

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu “eğitim karmadır” der. Kanun 1973’te çıkmış, eski mi eski. 

Bu hükme rağmen geleneksel erkek liseleri ve kız liseleri vardı ve isteyen veli çocuğunu bu okullara gönderirdi. 28 Şubat sürecinde DSP’li Bakan Metin Bostancıoğlu bütün okul ve kurslara karma eğitim mecburiyeti getirdi. O dönem postmodern darbe rüzgârları esiyordu. 

Bingöl’de okul müdürü Abdurrahman Yılmaz, 2022-2023 öğretim yılında velilerin isteği üzerine Şehit Mehmet Koçdağı Lisesinde ayrı eğitime geçmiş, fırsat eşitliği sağlamış. Milli eğitim müdürlüğü soruşturma başlatmış, il disiplin kurulu okul müdürüne ceza vermiş, ayrı eğitimi sonlandırmış. (Yeni Akit, 15 Ağustos 2023)

AMERİKA’DA HOŞGÖRÜ TÜRKİYE’DE CEZA

1994 yılında Washington’ın yoksul mahallelerinde yer alan Hayden Johnson Lisesikarma okuldan ayrı eğitime geçmişti. Merdivende erkek öğrenci, bir kıza çimdik attığı için okul müdürü bu uygulamayı başlattı, okulda çokça sözlü ve fiili tacizler vardı. 

ABD’de yeni bir tartışma başladı. Johnson Lisesi müdürü, okuldaki erkek ve kız sınıflarıyla, “hormonları yükselişe geçen gençlerin derslerde dikkatlerinin dağılmasını engellemeyi” amaçlıyordu. 

Sonuçta ayrı eğitim başarıyı artırdı, öğrencilerin başarısı iki yıl önce % 19 iken % 21’e yükseldi. 

Ayrımı eleştirenler, okulda cinsiyet ayrımı uygulamasının kamu okullarında cinsiyet ayrımı yapılamayacağı şeklindeki yasanın ihlâl ettiğini belirttiler. Buna rağmen eğitim bakanlığı denemeye hoş görüyle yaklaştı, yasal tedbir uygulamayı düşünmedi. 

Ayrı okullarda başarının artması üzerine ABD’de kız okulları öğrenci akınına uğradı. Almanya’da yönetmelikler değiştirildi, isteyen veli çocuğuna ayrı eğitim aldırabiliyor. (Yüz Yılın Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim, s. 60; Yeni Yüzyıl, 10 Nisan 1996)

Demokratik Sol Partili Metin Bostancıoğlu bütün okullara karma mecburiyeti getirdiğinde Avrupa ve Amerika’da ayrı eğitim rüzgârları esiyordu. Almanya’daki karma eğitim tartışmalarını tercüme edip Akit’te yayınladım. YÜZ YILIN PEDAGOJİK YANLIŞI KARMA EĞİTİM ismiyle kitaplaştırdım. Kitap 5 baskı yaptı. Meraklısına tavsiye ederim. 

Batı’daki karma eğitim tartışmaları siyasi değil, pedagojik. 1990’larda eğitimde verimlilik tartışması yapıldı. DER SPİEGEL karma eğitimi kapak yaptı:

KIZ OKULLARINA DÖNÜŞ KADINLARA 

DAHA FAZLA ŞANS”

Karma eğitim 68 kuşağı ve feministlerin isteği üzerine Avrupa kamuoyuna, toplumda kadın erkek eşitliğini sağlayacak büyük bir reform gibi sunuldu. Bir proje 20 yılda sonuç verir, bir nesil 20 senedir. 1990’lara gelindiğinde toplumda kadın erkek eşitliğinin sağlanmadığı, geleneksel kadın- erkek mesleklerinin varlığını koruduğu, kadınların toplumdaki zirve yerlerde yeterince yer almadığı, daha düşük ücretli mesleklerde çalıştığı tespit edildi. Karma eğitim bir işe yaramadı ve projenin kendisi tartışılması başlandı.” (Der Spiegel16 Mart 1996)

Pedagojik açıdan konu tekrar masaya yatırıldı. İki temel farklılık tespit edildi:

1. Kadınların öğrenme biçimleri, beyinleri, ilgi alanları farklı. Karma sınıflarda kızlar yeterince soru soramıyor, iyi öğrenemiyor ve erkeklerle yarışamıyor. Karma eğitim yetenek gelişimini engelliyor. Sözel derslerde erkekler soru soramıyor, yeteneğini geliştiremiyor. Karma sınıflarda stres var, her iki cins de öğrenme zorluğu yaşıyor.

2. Karma sınıflarda sözlü veya fiili cinsel tacizler önlenemiyor. 

Bayern Kültür Bakanlığı eğitim dergileri araştırma sonuçlarını okuyucuya şöyle duyurdu:

Karma eğitim, yüzyılın en büyük pedagojik yanlışı.’ (Devlet Pedagoji ve Eğitim Araştırmaları Enstitüsü, Prof. Thomas Schäfer, Schul Report dergisi editörü)

Karma eğitim, pedagojik bir ham ölü, kızlara hiçbir şey kazandırmadı. Sanıldığı gibi kız öğrenciler açısından verimli değil. Hatta yüzyılın en büyük pedagojik yanlışı. Pedagojik bir ham ölü. Karma okul kızları aptallaştırıyor.’ (Schule Aktüel, Eylül 1997, Salvatorstr. 2. 80333 München) 

Yüzyılın en büyük pedagojik yanlışı karma eğitim karaya oturdu.’ (Der Spiegel)

Kız üniversitelerinden mezun olan kadınlar, yeni araştırmalara göre, iş hayatında ve bilimsel çalışmalarda çok başarılı.’ (Amerikalı bilim kadını Prof. Dr. Sigrid Metz-Göckel)

Almanya’da eğitim eyalet bakanlarına aittir, 16 eyalette farklı partilerden eğitim bakanı var. Sosyal Demokrat Partili (SPD), Hıristiyan Demokrat Partili (CDP), Yeşiller vs. Karma eğitimin zararları konusunda ayın fikirdeler. 

BUGÜN DE OLSA KIZ OKULU SEÇERİM

Schleswig-Holstein Sosyal Demokrat Eyalet Başbakanı Heide Simonis (SPD) kız lisesindeki günlerini anlatıyor; “Bugün yine bir kız okulu seçerim çünkü avantajları daha baskın” diyor.

Almanya’da kilise okulları ve özel okullar zaten ayrı eğitim verir. Devlet okullarında karma eğitim mecburiyeti kaldırıldı. İsteyen veli ayrı eğitim aldırabilir. 

Solcu Der Spiegel, CSU’lu bakana bağlı Schule Aktüel, Schul Report benzer başlıklar attı.

Almanya, ABD, İngiltere, Çin, Japonya’da eğri eğitim veren okullar var. 

Anayasa’nın 10. Maddesine göre herkes eşit. Amerika’daki müdürün yaptığını yapan Bingöl’deki Genç Anadolu Lisesi Müdürü Abdurrahman Yılmaz neden cezalandırılıyor?

DSP’li Metin Bostancıoğlu’nun yaptığı yanlışa son verme zamanı gelmedi mi?

Başörtüsü yasağını kaldıran Ak Parti bu ayıba da son vermeli. 

Değerli Milli Eğitim Bakanı Prof. Yusuf Tekin 28 Şubat zorbalığına son vermeli. 

 

 

Ali Erkan Kavaklı

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...