Çarşamba, 09 Mart 2011 23:02

YAŞ mağduriyetine sivil komisyon bakmalı

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ilişiği kesilen subay ve astsubaylara emeklilik hakkı sağlayan tasarının, bu hafta Meclis'te görüşülmesi bekleniyor.

Tasarı, TSK Personel Kanunu'na geçici bir madde eklenmesini içeriyor. Buna göre hak sahipleri 60 gün içinde Milli Savunma Bakanlığı'na başvurabilecek. Gelen talepler bakanlık bünyesinde kurulacak komisyonda incelenecek ve en geç bir yıl içinde karara bağlanacak. Ancak hak sahiplerinin bu aşamada ciddi kaygıları var. Yeni bir mağduriyet yaşamamak için komisyonun sadece konuya hakim sivillerden oluşmasını talep ediyorlar.

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Sarayı'nda görüştüklerini belirten eski Askerî Hâkim Yusuf Çağlayan, Milli Savunma Bakanlığı'nda kurulacak komisyonda kimlerin yer alacağının da yasada belirtilmesini talep ediyor. Başvuruların incelenme aşamasının da uzun olduğunu belirten Çağlayan, mağduriyetlerin hızla giderilmesi için İçişleri Bakanlığı'nda da bir komisyonun kurulmasını istediklerini belirtiyor.

Sivil üyelİ komisyondan objektif kararlar çıkar

Komisyonun asker kişilerden oluşması durumunda kararların objektif olmayacağını belirten eski Askerî Hâkim Yusuf Çağlayan, "İkinci YAŞ kararlarıyla karşılaşabiliriz." diyor. Çağlayan, İnsan Hakları Komisyonu, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'ndan gönderilecek sivillerden oluşacak bir komisyonun düzenlemeden yararlanacak eski askerler hakkında karar vermesini talep ediyor. Hiçbir disiplin cezası olmadan ihraç edilen askerlerin bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, bu kişilerin değerlendirmeye tabi tutulmadan haklarındaki kararın onaylanmasının daha adil olacağını söylüyor.

Mağdurların durumunun Milli Savunma Bakanlığı'nın oluşturacağı komisyonda görüşülecek olmasının kararların objektifliği konusunda soru işaretleri doğurabileceğini kaydeden Mustafa Hacımustafaoğulları da bakanlık bürokratlarının tamamının asker kişilerden oluştuğuna dikkat çekiyor. Eski Binbaşı, düzenlemede komisyonun yetkilerinin ve kimlerden oluşacağının net biçimde belirlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Komisyonda bağımsız bürokratlar yer alsın

YAŞ mağdurlarını ilgilendiren düzenlemenin kabulüyle başvuruların bakanlığın oluşturacağı komisyonda görüşülecek olmasını eleştiren ASDER Genel Sekreteri eski Binbaşı Cebrail Yeğen, mağdurların yeni bir YAŞ ile karşılaşabileceği uyarısında bulunuyor. Yeğen, daha önce Bilgi Edinme Yasası gereğince talep edilen belgelerin karartılarak gönderildiğini, bu belgeler üzerinden verilecek kararların tartışmalı olacağını anlatıyor. Bakanlık bünyesinde oluşturulacak komisyonda yer alacak askerlerin doğru karar veremeyeceğini ifade eden Yeğen, sivil ve bağımsız bürokratlar tarafından bir komisyon oluşturulması gerektiğini savunuyor. Yeğen, karar verme sürecinin de şeffaf ve adil olması gerektiğini hatırlatıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1104534

Son Düzenlenme Perşembe, 10 Mart 2011 09:17
Zaman Gazetesi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

2 yorum

  • Yorum Linki orhan öztürk Cumartesi, 02 Nisan 2011 21:50 yazan orhan öztürk

    uzmanlar ne zaman dava açabilecek cev verirseniz memnun olurum

    Raporla
  • Yorum Linki orhan öztürk Cumartesi, 02 Nisan 2011 21:49 yazan orhan öztürk

    1997 -28 şubat sureci ile ayrıldım 13 yıldır madur kaldım bu kanunla magduriyetimin giderilmesi arz ederim terörle mücadele özel timde çalıştım ne yazıkki namaz ve eşim başı örtülü diye sözleşmemin baskı despot yoluyla fes ettiler ne yapmam lazım ..asder yönetimine saygılarımla arz ederim .sevgşler saygılar-sakaryadan /özel timci orhan

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...