Perşembe, 10 Mart 2011 09:18

Hükümet 12 Eylül ve 12 Mart mağdurları için de çalışma başlattı; son karar bugün

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ilişiği kesilen subay ve astsubayların haklarının iadesine ilişkin yasal düzenleme kapsamına 12 Eylül ve 12 Mart darbe mağdurlarının da eklenmesi gündeme geldi.

Hükümet bu konuda bir çalışma başlatırken konuyla ilgili son kararın bugün verileceği öğrenildi. AK Parti, YAŞ mağdurlarıyla ilgili düzenleme konusunda da yeni değişikliklere gidecek. Bugün verilecek önerge ile YAŞ mağdurları konusunda 'komisyonun' değil, Milli Savunma bakanının son kararı vereceği hükme bağlanıyor.

Meclis'te görüşmeleri devam eden sözleşmeli er ve YAŞ mağdurlarıyla ilgili kanun tasarının YAŞ mağdurlarına ilişkin maddesi, AK Parti'nin vereceği önerge ile değiştirilecek. Meclis Milli Savunma Komisyonu'ndan geçen tasarıda YAŞ mağdurlarının dönüşlerine Milli Savunma bakanının kuracağı komisyonun karar vermesi zorunlu tutuluyordu. YAŞ mağdurları ise bu komisyonun 'sivillerden' oluşmasını istiyordu. AK Parti'nin vereceği önerge ile kurulacak komisyonun kimlerden oluşacağı Milli Savunma bakanının isteğine bırakılıyor. Önergede komisyonun kurulması halinde ise bir karar vermeyeceği, sadece 'hazırlık çalışmalarına yardımcı olacağı' belirtiliyor. YAŞ mağdurunun başvurusunun kabulü veya reddinde ise tek yetkilinin Milli Savunma bakanı olduğu vurgulanıyor. Bakana da 'bir yıl' yerine '6 ay içinde' karar verme zorunluluğu getiriliyor.

AK Parti'nin önergesi ile YAŞ kararlarıyla yapılan bütün ihraçlar yasa kapsamına alınıyor. Önerge ile emeklilik hakkı elde edeceklere silah ruhsatı ve yeşil pasaport verilmesi de öngörülüyor. Önergede YAŞ mağdurlarının aleyhine olarak, 'intibaklarının yapıldığı tarih' (kıdemli albay veya kıdemli başçavuş) yerine 'ilişiklerin kesildiği tarihteki rütbe ve kıdemlerine göre kimlik kartı verilmesi de öngörülüyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1105026&title=hukumet-12-eylul-ve-12-mart-magdurlari-icin-de-calisma-baslatti-son-karar-bugun

Son Düzenlenme Perşembe, 10 Mart 2011 09:27
Zaman Gazetesi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

2 yorum

  • Yorum Linki Nihat Aslan Cumartesi, 26 Mart 2011 16:49 yazan Nihat Aslan

    [quote name="ERCAN BOZDEMİR"]TSK'dan ilişiği kesilenler subay astsubay mı? uzman çavuşlarda bu aftan faydalanabilecek mi)[/quote]

    Maalesef sadece Subay ve astsubaylar.Umarım onlar içinde düzenleme olur.
    N.Aslan

    Raporla
  • Yorum Linki ERCAN BOZDEMİR Salı, 15 Mart 2011 16:15 yazan ERCAN BOZDEMİR

    TSK'dan ilişiği kesilenler subay astsubay mı? uzman çavuşlarda bu aftan faydalanabilecek mi)

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...