Cumartesi, 26 Mart 2011 12:42

YAŞ Mağdurları İlk Başvurularını Yaptı

YAŞ mağdurları için dün tarihî bir gündü. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 'irticai faaliyet' ya da 'disiplinsizlik' suçlamasıyla uzaklaştırılan yüzlerce asker, 40 yıl sonra iade-i itibar için başvuruda bulundu. Savunma ve İçişleri bakanlıklarına dilekçelerini veren askerler, artık eski değil, emekli asker olarak anılacakları günlere yaklaşmanın sevincini yaşadı.

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarıyla Türk Silâhlı Kuvvetleri'nden (TSK) ilişiği kesilenler, anayasa değişikliği kapsamında hazırlanan yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından dün ilk başvurularını yaptı. YAŞ mağdurları tarafından kurulan Adaleti Savunanlar Derneği, müracaatta bulunacak subay ve astsubaylar için Savunma ve İçişleri bakanlıklarına gönderilecek dilekçeleri hazırladı. Özlük haklarının iadesine yönelik talebin yer aldığı dilekçeler 'emekli olmak isteyenler' ve 'intibakları yapılıp kamu kurumlarında çalışmak isteyenler' şeklinde düzenlendi.

Kurmay jandarma binbaşıyken TSK'dan ilişiği kesilen Kemal Şahin dün İçişleri Bakanlığı'na müracaat eden askerler arasındaydı. Dilekçesinde emekliliğini isteyen Şahin, yıllar sonra yapılan iade-i itibarın sevincini şu sözlerle dile getirdi: "Gazetelerde ismimizin önüne 'eski asker' ifadesi konulurdu. Artık eski değil emekli asker olacak. Silahımı ve yıllarca büyük bir onurla taşıdığım kimlik kartımı alabileceğim. Yapılan değişiklik bir hak iadesinden ziyade iade-i itibardır."

Hava binbaşıyken er rütbesiyle ordudan uzaklaştırılan Mustafa Hacımustafaoğulları da başvurusunu yaptı. Kendilerine verilecek maddi haklardan ziyade yıllar sonra haksızlığa uğradıklarının ortaya çıkmasına sevindiğini söylüyor. 1971 sonrasında ilişiği kesilenlerin de kanuna dahil edilmesini yerinde bulan Hacımustafaoğulları şunları kaydediyor: "İlişiği kesilenlere bakın, hepsi onlarca takdir ve övgüye mazhar olmuş subaylar. Bilinçli şekilde ordu içinde bir kıyım yapıldı. Olası darbelere karşı kendilerine karşı duracakları YAŞ kararlarıyla ihraç ettiler. Şimdi ise bizim ne kadar haklı, onların ne kadar haksız olduklarını gösteren bir durum yaşıyoruz."

ARAŞTIRMA KADROSUNDA ÇALIŞMAK İSTİYORUM

Sebahattin Güngör, ordudan atıldıktan sonra asgari ücretle çeşitli işlerde çalışarak SSK'dan emekli olduğunu anlattı. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte emekli sandığına geçmek üzere başvuru yaptığını belirtti. Bir diğer mağdur Ahmet Rasim Erenler ise 1997 yılında 'irticai faaliyette bulunduğu gerekçesiyle' ordudan ihraç edildiğini söyledi. Erenler, "Hanımım başörtülüydü, ben de namaz kılıyordum. Atılma gerekçem işte bu." dedi. Orduda kademeli başçavuş olduğunu söyleyen Erenler, atıldıktan sonra birçok iş yaptığını şu anda ise boya-badana işiyle meşgul olduğunu belirtti. Erenler, dilekçesinde emekliliği gelmediği için devletin araştırma kadrosunda çalışmak istediğini yazdı.

ASDER Onursal Başkanı Şahin Özdaş ise emekliliğine 2 ay kala ordudan atıldığını söyleyerek, "Ordudan emekli olmuş emsallerimle aynı haklara sahip olmak için ben de başvuru yaptım. Dilekçelerimizin en geç altı ay içinde sonuçlanacağını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

12 Mart 1971 tarihinden sonra yargı yoluna kapalı idari işlemler veya YAŞ kararları ile TSK'dan ilişiği kesilenlerle ilgili anayasa değişikliği kapsamında hazırlanan uyum yasaları, önceki gün Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak yürürlüğe girmişti. Bu kapsamda özlük hakları için müracaat edenlerin, başvuru dilekçesinde 'kamu kurumlarında çalışmak isteyip istemediğini' belirtmesi gerekiyor. Söz konusu işlem için verilen süre 60 gün. Müracaat evrakları, posta yoluyla Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'na gönderilebiliyor.

Son Düzenlenme Cumartesi, 26 Mart 2011 13:01
Zaman Gazetesi

4 yorum

• Yorum Linki ozge Cuma, 20 Haziran 2014 14:33 yazan ozge

Çok güzel bi yazı olmuş. Elinize sağlık. Sitenizi de çok beğendim bu arada Bu konularda incehesap yapmak gerek. Allah razı olsun..

• Yorum Linki musa saraç Salı, 05 Nisan 2011 15:16 yazan musa saraç

bize bu günleri gösteren Allaha hamdolsun.14 sene sat timlerinde çalışdım 1.7 .1997 de hiç bir sebeb gösterilmeksizin ordudan atıldım.1 yıl önce bağkurdan malülen bile olsa emekliliğe razıydım.bu olay bize rabbimizin bir lutfu oldu.sebeb olanlardan Allah razı olsun.

• Yorum Linki mehmet atak Çarşamba, 30 Mart 2011 23:37 yazan mehmet atak

YAŞ ile değilde msb .emriyle ilişiğim 16 mayıs 2007 de kesildi.
    1.bu kanundan yararlanabiliyormuyum.
    2.bu konuda karar merciisi msb bakanımı?
    3,eğer yararlanırsam o günden bu güne kadarki süre emekli sandığına eklenecek, iyide bende 2007 den beri ssk da çalışıyorum her ikisi toplanırsa emekliliği hak etmiş olmuyormuyum.1990 dan bu ayrıldıgım güne kadar ödenen gün sayısı 21 yıl sivilde ki de 1890 gün.sistemi anlamış değilim.kanunda neden sadece yaş kararı ile ayrılanlar var .başbakanın söylediği herkesi kapsayacagı idi.anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durum değilmi bu .bu kanunu durdurmak için yargıtaya başvuru yapılabilirmi.sonuçta benden 2 ay öncekiler yaş ile atıldı bense msn yazısı ile.hangisi daha kötü.?bir arkadaş beni bilgilendrirse sevinirim.dilekçeyle başvuru yapma süresi 60 gün diye biliyorum.size geri dönüşş ise 6 ay

• Yorum Linki erkan baştürk Cumartesi, 26 Mart 2011 13:32 yazan erkan baştürk

üçlü kararname ile yargıya açık ordudan atılanların durumu ile ilgili bir düzenleme çalışmasına başlanılması en büyük arzumuzdur