Salı, 16 Temmuz 2013 14:42

Tsk İç Hizmet Kanunu 35.Madde Değiştirildi

Nihayet, geçmişte ordu içinde yuvalanan ve üst komuta kademelerini dahi ele geçirebilen illegal askeri kadroların darbelere gerekçe olarak gösterdiği TSK İç Hizmet Kanununun 35. maddesi değiştirildi.

Maddenin eski şekli; "Silahlı kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" şeklinde idi. Maddenin TBMM tarafından değiştirilen yeni hali şöyle:

"Silahlı kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır."

ASDER olarak başından beri üzerinde önemle durduğumuz konuların başında askeri  vesayet gelmektedir.  Askeri vesayeti besleyen yapısal ve yasal düzenlemelerin süratle normalleştirilmesi ve kaynağını milletten almayan bütün yapıların bertaraf edilmesidir.  Süreç  içerisinde yapısal düzenlemelerin önemli bir kısmı yapılmış, yasal düzenlemelerden bizce en önemli olan ve geçmişte sıklıkla kullanılan yasal düzenleme de değiştirilmiş bulunmaktadır.  Böylelikle ülkemizin normalleşmesi yönünde önemli bir adım daha atılmış bulunmaktadır.  Müreffeh bir ülkede özgür bireyler olarak yaşamanın temel verilerinden birinin millet iradesinin hâkimiyetinin önündeki bütün engellerin kaldırılması olduğu aşikârdır.

Bu yönde atılan adımların en önemlisi 12 Eylül 2010 da yapılan kısmi anayasa değişikliğidir.

Devletin geçmişiyle yüzleşmesi, kara deliklerin tespiti ve temizlenmesi yönünde yürütülen yargı süreci, dokunulması dahi düşünülemeyen kişilere işledikleri suçlar nedeniyle ayrıcalıksız hesap sorma dönemine gelinebilmesi diğer önemli gelişmelerdir.

Geçmiş on yıllık sürede, ordu içindeki darbeci kadroların girişimleri, güçlü siyasi irade ve istikrar sayesinde planlama aşamasında kalmıştır. Silahlı Kuvvetler içinde halen varlığını koruyan ve alınacak tedbirlerle tamamen temizlenmesi daha zaman alacak olan darbeci damarın, demokratik sisteme zarar verecek veya kesintiye uğratacak art niyetli teşebbüslere niyetlenmesini bile engelleyecek şekilde sistemin yeniden düzenlenmesi yönündeki çalışmalar sürdürülmelidir.

Gezi olaylarıyla yapılmak istenenleri ve Mısır’da yaşanan son darbe sürecini  göz önüne aldığımızda önemini daha iyi idrak edeceğimiz TSK İç Hizmet Kanunu 35. Madde değişikliğinin milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ederken, bu değişikliği hayata geçiren TBMM’ni ve hükümeti tebrik ediyoruz.

Adaleti Savunanlar Derneği Genel Merkezi

ASDER

16.07.2013

Son Düzenlenme Perşembe, 17 Nisan 2014 10:30
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...