Pazar, 12 Mart 2023 14:37

ASDER Konya Şubesi Basın Açıklaması

(12 Mart: Demokrasiye Düşen Gölge)

12 Mart 1971'de TSK’leri içindeki Cunta tarafından verilen muhtıra nedeniyle hükümet istifa etmişti. 

"Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları tarafından 12 Mart sabahı, o günkü Süleyman Demirel hükümetine verilen muhtıra ile milletin seçtiği hükümete görevden el çektirildi. 

Hükümet hiçbir itiraz etmeden şapkasını alıp gitti. Ana muhalefet partisi ve diğer partiler de ya seyirci kalmışlar ya da sevinmişlerdi.

Cuntanın İlk işleri hükümeti kurduktan sonra sıkıyönetim ilanları, sıkıyönetim mahkemeleri kurmaları oldu. 

Askeri kışlalar boşaltılarak toplama kampları olarak kullanılmaya başlatıldı. Sivil toplum kuruluşları ve yayınevleri kapatılmış, basın yayın yasaklanmıştı. 

Evlerde önce belli başlı şahsiyetlerden başlanarak aramalar, taramalar yapılmış, kalemlerine varıncaya kadar cemselere doldurularak götürülmüştü. 

Partilerden sadece İşçi Partisi ve Milli Nizam Partisi kapatılmış, yöneticileri tutuklanmıştı. İşkence yapacak kadrolar ve derin güçler organize edilmeye başlanmış, yüzlerce devlet binalarında hücreler oluşturulmuş, işkence için hangarlar ve köşkler kiralanmıştı. O dönemde beş milyon civarında insan fişlenmiş, 400 bin kişiye yakın gözaltılar ve soruşturmalar yapılmıştı. 

Kamuda çalışan kendilerinin tespit ettiği isimlerin işlerine son verilmiş ve anayasadaki bütün demokratik maddeler kaldırılmıştı. 

Gözaltı süresi 24 saatten 3 aya çıkarılmıştı. 6 bin ton dolayında basın, yayın, plak, kaset gibi ilmi çalışmalar yakılarak imha edilmişti. İşkenceden öldürülenlerin, sakat kalanların, tecavüze uğrayanların, idam edilenlerin, failli meçhul cinayetlerin ve gözaltında kaybolanların sayısı büyük ölçüdeydi.

“27 Mayıs darbesinin hesabı sorulsaydı 12 Mart olmazdı. 12 Mart'ın hesabı sorulsaydı, 12 Eylül olmazdı, 28 Şubat olmazdı,15 Temmuz olmazdı..! 

Mazlumların düşünce ve inançları ne olursa olsun mazlum kimliği ana temel değerdir. Onun için zalimlere karşı mazlumların güç birliği, geleceğin bu gibi vahşetlerin önlenmesinde en önemli kurtuluş reçetesidir."

"Cumhuriyet döneminin tüm karanlık perdelerini kaldırarak geçmişimizle doğru şekilde hesaplaşmamız gerekiyor, darbeyi yapan ve yaptıranlarla mutlaka hesaplaşılmalıdır. Mazlum insanları düşüncesinden, inancından, ilminden dolayı idam sehpalarına götürenleri, zulüm edenleri, işkence yapanları lanetliyoruz. 

Onların kalıntıları ve aynı zihniyet ne yazık ki 12 Eylül,28 Şubat ve 15 Temmuz’ ile daha büyük felaketler meydana getirmiştir. 

En son köklerine kadar inilerek darbecilerden mutlaka hesap sorulmalı!... 12/03/2023

                   Mehmet Kanmaz

              ASDER Konya İl Başkanı

       ASDER Genel Başkan Yardımcısı

Mehmet Kanmaz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...