Salı, 18 Nisan 2017 10:19

Referandum Seçim Sonuçları Değerlendirmesi

Anayasa oylaması ABD, Avrupa ve Batının engellemesine, propaganda yasakları getirmesine, hayır çıkması için her türlü aracı kullanmasına rağmen olgunluk içinde geçmiş, hemen hemen hiç olay çıkmamış, BÜYÜK BAŞARI İLE GERÇEKLEŞMİŞTİR. Bütün olumsuz şartlara rağmen referandumda evet çıkması büyük başarıdır.

Muhalefetin tatmin olmayacağı, seçimin meşruiyetine gölge düşürecek beyanlarda bulunacağı değerlendirilmelidir. Şurası bilinmelidir ki demokrasi çoğulculuk rejimidir, ittifak rejimi değildir. Önemli olan halkın onayını almaktı bu onay alınmıştır. Tavlada dört dört berabere iken kim bir oyun daha alırsa o kazanır. Oyunun kuralı budur.

Seçimler vilayet bazında değerlendirildiğinde 49 ilimiz evet 32 ilimiz hayır oyu kullanmıştır. Seçimlere katılım nispeti %85,3 olmuş 49 milyon 795 bin oy kullanılmış 48 milyon 931 bini geçerli 866 bini geçersiz sayılmış, geçersizlerin toplam oya oranı %1,7 olmuştur. Ankara, İstanbul, Birecik, Zonguldak, Yalova, Muş, Kars, Burdur illerimizde evet hayır oranları yaklaşık %50 ye %50 civarında olmuştur. Bu durum Orta Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu gibi AK Parti’nin kalesi olan bölgelerden gelen ezici üstünlüğü genel oya yansıtarak evet oylarının %50’nin üstüne çıkmasını sağlamıştır. Marmara ve Güney Doğu Anadolu evet hayır oranı %50’ye elli oranına yakın olmuş, hayır oyları en çok Ege bölgesinde gerçekleşmiştir. İşin ilginç yanı MHP’nin kalesi durumundaki bazı il ve ilçelerde hayır oranları yüksek çıkmıştır. Bu durum eski ülkücülerin hayır oyu kullandığını Meral Akşener ve Ümit Özdağ avenesinin etkisinde kaldığını göstermektedir. Saadet Partisi’nin tabanına hâkim olamamasıyla birlikte hayırcı olduğu, bazı nur cemaatlerinin hayır oyu kullandığı bilinmektedir. AK Parti içinde gizli Fetocu kanadın aleyhte ne kadar çalıştığını, çalıştı ise ne kadar etkili olduğunu bilmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız sahaya inmeseydi bu sonuçları almak hayal olurdu.

İzmir, Adana, Antalya, Aydın, Batman, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Hakkâri, Iğdır, İzmir, Mardin, Mersin, Muğla, Şırnak, Tekirdağ, Tunceli, Van gibi vilayetlerimizde hayır oranı çok yüksektir. Özellikle, Tunceli, Şırnak, Edirne, Muğla, İzmir, Kırklareli gibi illerimizde hayır oranı çok daha yüksektir. Iğdır’da bir takım milliyetçi grupların PYD ile aynı çizgiye düştükleri görülmektedir. (Sinan Oğan faktörü) Tunceli ve Şırnak’ı anladık PKK etkisinde kalmışlar, Edirne, Muğla, İzmir, Kırklareli gibi vilayetlerimize ne oldu, %70’in üstünde hayır oyu veriyorlar. Bundan sonraki süreçte Trakya ve Ege bölgesi üzerinde hassasiyetle durmak gerektiğini değerlendiriyorum. Bu bölgelerde dini tabanın zayıf olmasının rolü olduğu düşünülmeli ona göre tedbir geliştirilmelidir. Güney Doğu Anadolu ve bir kısım Doğu Anadolu vilayetlerinde ’de aynı çalışmalar yapılmalı, Siirt ve Tillo üzerinden medrese sistemi geliştirilmeli, halkın devlete sadakati pekiştirilmelidir. Şunu önemle vurgulamak gerekir ki; Türkiye’de tahsil arttıkça adeta Ziya Paşa’yı doğrulayan bir durum ortaya çıkmakta (Bu kadar cehalet tahsille mümkündür, sözü…), eğitim seviyesi arttıkça milli kültürden uzaklaşmaktadır. Bu durum Türk eğitim sisteminin kökten sorgulanmasını, ders programlarının değiştirilmesini, tarih ve edebiyat derslerine ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

Referandumda hayır oylarını etkileyen diğer bir faktör “Ergenekon” yapılanması ve bu yapının Perinçek gurubu ve Ülkücü taban üzerindeki etkisidir. Fethullahçı yapıda el altından çalışarak milliyetçi tabanı menfi yönde etkilemiştir. Bundan sonraki süreçte bu yapıların tasfiyesi ve sızmaların önlenmesi önem kazanmaktadır.

Bu oylama Saadet Partisi’nin emin ellerde olmadığını, bazı nur cemaatlerinin/Süleymancıların (Mesela Yeni Asya gurubunun) açıktan hayır cephesinde yer aldığını gördük… Çok üzüldük…

Bu oylamanın dostu düşmanı tanıtmak yönünde büyük önemi olduğu değerlendirilmeli ona göre strateji geliştirilmelidir.

Yurtdışı oylara baktığımızda ABD, Kanada, Rusya Federasyonu, İngiltere, İrlanda, Çin, Yunanistan ve Bulgaristan gibi kuvvetli istihbarat devletlerinde hayır oy oranları çok yüksektir. Bu durum Türk istihbaratının yurtdışında etkinliğini artırmak gerektiğini, monşer diplomatlığın devam ettiğini, buralara aktarılan ödeneklerin çarçur edildiğini göstermektedir.

Bütün bunlara rağmen halkımızın devletimizin aldığı kararı onaması şaşmaz sağduyusu ile doğru kararı vermesi bütün dünyayı şaşkınlığa uğratmıştır.

NOT 1: Bu referandum sonucunun kesinleşmesiyle birlikte üç madde hemen yürürlüğe girecek; HSK üyelerinin atanması, Askeri yargının kaldırılması, Cumhurbaşkanı’nın partili olması…


NOT 2

Evet oyunun en yüksek olduğu iller

1- Bayburt (81,79)

2- Rize (75,58)

3- Gümüşhane (75,16)

4- Erzurum (74,52)

5- Kahramanmaraş (73,97)

6- Çankırı (73,53)

7- Bingöl (73,16)

8- Konya (73,03)

9- Elazığ (71,83)

10- Sivas (71,62)

'Hayır' oyunun en yüksek olduğu iller

1- Tunceli (80,08)

2- Kırklareli (71,32)

3- Şırnak (70,74)

4- Edirne (70,40)

5- Muğla (69,06)

5- Hakkari (69,06)

7- İzmir (68,25)

8- Diyarbakır (67,49)

9- Iğdır (65,10)

10- Batman (63,33)

Suat GÜN

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...