Cuma, 28 Aralık 2018 12:33

ABD'nin önce büyütüp sonra sattığı YPG...

POTUS TRUMP'ın Suriye'den ani çekilme kararı başta YPG olmak üzere İsrail ve diğer müttefiklerini şok etti. Netenyahu "ABD bizi kamyon tekerinin altına attı" SDG; Çekilme değil destek lazım" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron; 'büyük hayal kırıklığı' yaşadığını ifade etti. CNN; Trump'ın, çekilme kararını alırken, ulusal güvenlik danışmanlarının ve askeri uzmanların "Suriye'den şimdi çekilmenin zamansız ve mantıksız olduğuna" yönelik tavsiyelerini dinlemediğini ileri sürdü. İşin ilginç yanı ABD Başkanı Trump, kendisinin IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk’un IŞİD’in halen tehlike teşkil ettiğini söylediği açıklamasından birkaç saat sonra örgüte karşı “zaferini’’ duyurdu. Bu yüzden ABD Savunma Bakanı Jim MATTİS'in istifa edebileceği dahi dillendiriliyor.

ABD, YPG'yi sattığı gibi ÖSO'yu da satmıştı. Güney Suriye'de İsrail sınır bölgesinde ki DERA bölgesinde İsrail'in güvenliğine karşılık ESED lehine ÖSO'dan desteğini çekmişti.

Peki FIRAT'ın doğusundan çekilme kararı neden alındı?

1-ABD ekonomisi çökmüş durumda, çöken ekonomi olunca tüccar kafa TRUMP için ötesi berisi olmaz .Ülkeyi kurtarmanın masrafları kısmaktan geçtiğinden adı kadar emin.

2-ABD her ne kadar çekilse de FIRAT'ın doğusundaki üsleri tamamen boşaltmayacaktır. Askeri danışmanlık, silah ve mühimmat desteği devam edecektir.

3-Eğitip, donatıp tahkim ettiği YPG'nin yeni görevi; ARAP NATO'su (MISIR, SUUD, BAE) ile birlikte TÜRKİYE ile vuruşmak olacaktır. Ne kadar başarılı olurlar bilinmez lakin gaye bu GRAHAM FÜLLER'in medeniyet içi çatışma tezi gereği kardeşler arası ciddi bir kavga başlatılmış olacak böylece bölge ülkelerinin İsrail'e karşı birleşik bir güç olması engellenmiş olacak...

4-YPG'nin ABD'nin çekilmesinden sonra; Bizi kurtarın açıklaması ile ESED'in milis güçlerinin de bu ittifaka dahil olacağını değerlendiriyorum.

5-TÜRKİYE bölgedeki çıkarları gereği FIRAT'ın doğusuna müdahale kararlılığı TRUMP'ın bu kararı almasına neden olmuştur. Lakin çok dikkatli ve dengeli adımlar atmamız gerekmektedir. ESED'in olduğu denkleme İRAN, RUSYA ve ÇİN'in de dahil olması ihtimal dahilindedir.

Şu bir kez daha ispat olunmuştur ki elin uşağına asla güven olmaz.

AYIDAN POST, GAVURDAN DOST OLMAZ.

Vesselam.

Son Düzenlenme Cuma, 28 Aralık 2018 12:40
Nejat ÖZDEN

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...