Cuma, 17 Aralık 2021 14:49

5. ASSAM İSLAM BİRLİĞİ KONGRESİ

5. Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresi, 18-19 Aralık Cumartesi-Pazar günleri, ZOOM üzerinden, online olarak icra edilecektir.

Cumartesi günü saat: 09.30’da açış konuşmasını ASSAM Genel Başkanı E. General Adnan Tanrıverdi’nin yapacağı kongre, Ayasofya Camii İmamı Ferruh Muştuer’in okuyacağı Kuranı kerim tilaveti ile başlayacaktır. DPÜ. Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, ASDER Ynt. Krl. Bşk. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İDSB Bşk. Av. Ali Kurt, Yemen İman Ünv. Rektörü Prof. Dr. Abdülmecid Zindani, DMAB Gnl. Sek. Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği, Pakistan Svn. Kom. Bşk. E. Org. Sayed Mushahid Hussaid’in protokol konuşmalarından sonra, Afganistan, ABD, Bangladeş, Bosna Hersek, Burkina Faso, Çad, Doğu Türkistan, Fas, Keşmir, KKTC, Libya, Malezya, Mısır, Nijer, Pakistan, Singapur, Tayland, Türkiye, Ürdün’den katılımcılar bildirilerini sunacaklarıdır. İslâm Coğrafyasının her köşesinden dinleyici olarak, dileyen herkes misafir olarak katılabileceklerdir.

Kongremiz bir sivil toplum inisiyatifidir.

Uluslararası ASSAM İslâm Birliği Kongrelerimizin amacı; İslâm Ülkelerinin ortak bir irade altında toplanması için gerekli müesseseler ve bu müesseselerin olması gereken mevzuatını tespit ederek, İslam Dünyasına ve karar vericilere bir MODEL sunmaktır.

Pazar günü saat 18.00’e kadar devam edecek olan “İslam Birliği için Müşterek Dış Politika usul ve esaslarının tespiti” başlığında, “ASRİKA Konfederasyonu Dış Politika Analizi” ana temalı beşinci Kongremizin amacı da konfederasyon merkezinden yürütülecek ortak dış politika ile konfederasyona bağlı dokuz federal bölge ve bu federal bölgelere bağlı milli devletlerde kurulacak mutasavver dış politika sisteminin usul ve esaslarının tespitidir. 

İSLÂM COĞRAFYASININ (ASRİKA KITASININ) JEOPOLİTİK DEĞERİ:

61 İslâm Ülkesinin 28’i Asya Kıta’sında, 27’si Afrika Kıtası’nda, 4’ü Avrupa Kıta’sında 2’si de Güney Amerika Kıta’sında bulunmaktadır.

İslâm Dünyasının dayandığı coğrafyayı, İslâm Ülkelerinin ağırlıklı olarak bulundukları Asya ve Afrika Kıta’larını dikkate alarak, bu coğrafyanın insanlara verdiği özelliklere işaret etmek ve AVRASYA’YA alternatif bir JEOPOLİTİK KAVRAM oluşturmak amacıyla, İslâm Coğrafyasını ASRİKA olarak vasıflandırmak, ASSAM çalışmalarının kapsamı içinde bulunmaktadır.

Dünya Üzerindeki 206 Devlet’in 61’ini (%29,61’i) halkı Müslüman Ülkeler teşkil etmektedir.

(206 devletin 193’ü BM Üyesidir. 2 Ülke Gözlemci, 11 Ülke bağlantısız)

7,910803 milyarlık Dünya Nüfusunun 1,85 Milyarını (Dünya Nüfusunun %23,4’ü) Müslüman Devletlerin insanları, 150 milyon Km2 olan dünya karalarının 30,9 milyon Km2’sini (Dünya Karalarının %20,6’sı) de 61 İslâm Ülkesinin toprakları teşkil etmektedir.

Dünya petrol rezervlerinin %55,5’ine, üretiminin %65’ine, doğalgaz rezervlerinin %64,1’ine, üretiminin %40’ına, sahip olan İslam dünyası; Jeopolitik konumu, ortak medeniyet değerleri ve tarihi birikimi ile imkân, gayret ve hedeflerini birleştirerek, ASRİKA Coğrafyasında geleceğin süper gücü olmaya namzet bir potansiyele sahiptir.

İSLAM COĞRAFYASININ İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM:

İslâm Dünyasını oluşturan devletlerin potansiyeline rağmen; bugün topraklarına en çok müdahale edilen, Birleşmiş Milletleri en fazla meşgul eden, Terör ve anarşinin topraklarında eksik olmadığı, Kaynakları yabancı güçler tarafından yönetilen, İnsan hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiği, Gelir dağılımının bozuk olduğu, Siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlıkların hâkim olduğu, İç meselelerini çözmek için dış güç merkezlerinin yardım ve desteğini talep eden ve muhtaç olan, Ülkeler konumunda bulunmaktadırlar.

İnancımız odur ki, bunca zulüm Müslüman milletleri birliğe götüren önemli bir etken olacaktır.

Devletler adaletin tesisi için kurulur.

Adalet Güç ister. Gücü kullanmak ise bir cesaret işidir.

İSLÂM ÜLKELERİ BİRLİĞİ SÜRECİNDE ASSAM KONGRELERİ: Uluslararası İslâm kongrelerinin amacı; halkı Müslüman ülkelerin ortak irade altında toplanabilmeleri için gereken müesseseler ve bu müesseselerin olması gereken mevzuatının bir MODEL olarak ortaya çıkarılmasını sağlamaktır.

61 İslâm Ülkesinin içinde bulunduğu kargaşadan kurtulup hak ettiği güce ulaşarak sahip oldukları toprakları ve dünyayı barış ve huzur beldesi haline getirmeleri, kendilerinin bir irade altında toplanması ile mümkündür.

Devletlerin aslî faaliyet alanları da dikkate alınarak, 2017’den başlayarak müteakip her yıl icra edilmesi tasavvur edilen “Uluslararası ASSAM İslâm Birliği Kongreleri” serisinin ana konuları:

İslam Birliği için Yönetim Şekil ve Organlarının Mevzuatının Tespiti (2017),

İslam Birliği için Ekonomik İş birliği Usul ve Esaslarının Tespiti (2018),

İslâm Birliği için Savunma Sanayi İş birliği Usul ve Esaslarının Tespiti (2019),

İslâm Birliği için Ortak Savunma Sistemi Usul ve Esaslarının Tespiti (2020),

İslâm Birliği için Müşterek Dış Politika Usul ve Esaslarının Tespiti (2021),

İslâm Birliği için Müşterek Adalet Sistemi Usul ve Esaslarının Tespiti (2022),

İslâm Birliği için Ortak Asayiş ve Güvenlik Usul ve Esaslarının Tespiti (2023), şeklinde belirlenmiştir.

Kongrelerin ilk dördü yapılarak, sonuç bildirgesi yayınlanmış ve ASSAM Web sitesine konmuştur.

18 Aralık Cumartesi günü başlayacak olan 5. Kongrenin amacı; konfederasyonun komşuları ve küresel güçlerle ilişkilerini, komşu coğrafyalar, iç denizler ve okyanuslardaki hak ve menfaatlerini, dünya devletlerinde oluşturacağı diplomasi ağını, merkezinde, federal bölgelerde ve milli devletlerdeki dış temsilcilik sistemini analiz ederek, konfederasyonun mutasavver dış politikasının usul ve esaslarını tespit etmektir.

KONGRE ALT BAŞLIKLARI:

1.            ASRİKA İslam Ülkelerinin Jeopolitik durumunun değerlendirilmesi

2.            Küreselleşme ve toplumlara etkileri

3.            Küresel Güçlerin İslam ülkeleri üzerindeki emelleri, izledikleri dış politika seçenekleri

      a.      İslamofobi

      b.     Doğu Türkistan meselesi ve izlenmesi gereken politikalar

      c.      Keşmir meselesi ve izlenmesi gereken politikalar

      d.     Afganistan meselesi ve izlenmesi gereken politikalar

      e.     Libya meselesi ve izlenmesi gereken politikalar

      f.      Çin-ipek yolu projesinin İslam coğrafyasına etkileri

      g.      Ortadoğu meselesi ve izlenmesi gereken politikalar

      h.     KKTC ve Doğu Akdeniz meselesi ve izlenmesi gereken politikalar

      i.       Müslüman Afrika ülkeleri üzerinde küresel güçlerin izledikleri politikalar

      j.       Türkiye coğrafyası ve ASRİKA mihverine etkileri

4.            İslam ülkelerinin uluslararası sorunlarını çözebilecek kuruluşlar, etkinlikleri ve yetkinlikleri

5.            İslam ülkelerinin müşterek ve münferit sorunlarının çözümünde uygulanmasına ihtiyaç duyulan müesseselerin oluşum esas ve prensipleri

6.            Mutasavver ASRİKA İslam ülkeleri konfederasyonunun dış politika esas ve prensipleri

Kongremizin hayırlara vesile olmasını dileriz, Allah Teala yar ve yardımcınız olsun.

Gürcan ONAT, 16 Aralık 2021

NOT: Bu yazıda ASSAM Genel Başkanı E. General Adnan Tanrıverdi’nin yazılarından istifade edilmiştir.

 

Linkleri: Konferansımız ZOOM üzerinden simultane çevirilerle Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak yayınlanacaktır. ZOOM Linkimiz: https://uskudar-edu-tr.zoom.us/j/92719820347 Sosyal Medya Canlı Yayınları; ASSAM (Türkçe): https://www.youtube.com/channel/UCJqFnFCqI_LviTbKmdYhGAw ASSAM CONGREESS (İngilizce-Arapça): https://www.youtube.com/c/ASSAMCongress

Gürcan Onat

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...