Cuma, 26 Ağustos 2022 14:27

İHA ve SİHA’lara Afrika ilgisi

Dün BBC Türkçe’de Chattam House Afrika Programı Danışmanı Paul Melly’nin, “Afrika ülkelerinin Türk Bayraktar İHA’larına ilgisi neden arttı?” başlıklı makalesi vardı. 
 
Yazıyı okuyunca içimden, “hey gidi hey” dedim. Türkiye nereden nereye geldi. Büyük bir aşama kaydetti. Millî Savunma Sanayiinde kaydedilen aşama çok önemli. Türkiye dışa bağımlılığı ciddi biçimde azalttı... 
 
Türkiye'nin, Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğinde silah sanayinde ilerlemesi başkalarının da sinirini bozuyor. Bayraktar TB2 İHA’lar, Dağlık Karabağ’da savaşın seyrini değiştirdi. Azerbaycan’ın Ermenistan’ı yenmesinde en büyük katkı İHA’lardı. 
Ukrayna Rusya’yı birçok yerde Bayraktar İHA ve SİHA’larıyla durdurdu. Batı basınında günlerce bu konuşuldu. Türkiye’den övgüyle bahsedildi. Bugüne kadar ülkemiz hakkında tek olumlu kelime etmeyenler konu İHA ve SİHA’lar olunca düşüncelerini değiştiriyorlar. 
 
Libya’daki merkezî hükûmet, Hafter güçlerini İHA ve SİHA’larla durdurdu. Afrika ülkelerinin ilgisi de böyle arttı. 
Geçtiğimiz haftalarda, Burkina Faso'dan güneye doğru ilerleyen cihatçı grupların sızmasını engellemek için mücadele eden Batı Afrika ülkesi Togo'ya Bayraktar TB2 sevkiyatı yapıldı.
 
Mayıs ayında ise Nijer, Sahra Çölü'nün güneyindeki Sahel bölgesinde ve Çad Gölü çevresinde isyancı gruplara karşı yürüttüğü askerî operasyonlar için 6 adet TB2 satın aldı.
Bayraktar'ın diğer Afrikalı müşterileri arasında Etiyopya, Fas ve Tunus yer alırken Angola da ilgisini ifade etti. (BBC Türkçe)
Paul Melly’nin makalesine göre özel pilot gerektirmeyen bu İHA’lar Afrika ülkeleri için birebir... Nijer ve Togo gibi ülkeler için ideal. Bu ülkelerde motorlu saldırganlar var. Havadan nokta atışı tespitle önemli işlev görüyorlar.  Ayrıca Nijer’de hem Fransa’nın hem de ABD’nin İHA üsleri var. 
 
Paul Melly’ye göre hem Togo hem de Nijer için Türkiye ile tedarik ortaklığı, eski sömürgeci güç Fransa ile yakın güvenlik ortaklıklarına bağımlılığı azaltma konusundaki kamuoyu tedirginliğini giderme bakımından siyasi açıdan da faydalı.
Ankara açısından da cazip yanları var: "İHA diplomasisi" ve askerî ortaklık; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sahra'nın güneyine yönelik dış politikasında önemli bir araç hâline geldi ve havaalanıyla diğer kilit altyapıların inşası gibi daha uzun süredir devam eden politikaların tamamlayıcısı oldu. (BBC Türkçe) 
 
Zamanında sadece Batı’nın sözünün geçtiği Afrika coğrafyasında artık Türkiye de var... Afrika’yla ilişkilerimiz gelişiyor. Sadece silah değil ticaret de ivme kazanıyor. 
 
Afrika ülkelerinin İHA ve SİHA’lara ilgi göstermesi şunu da gösterdi. İyi iş yaparsanız alıcısı olur. Savunma sanayii bunu gösteriyor. Evvelsi gün Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan dünya çapında büyük iş yapan ve dünyanın en iyi 250 müteahhit firması listesine giren 48 Türk müteahhide ödül verdi. 
 
Bu uluslararası listelere savunma sanayii, tekstil, turizm vb. alanındaki şirketimiz de zamanla daha çok girecektir.
https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/cem-kucuk/631545.aspx?utm_source=gazeteoku&utm_medium=referral
 
Cem KÜÇÜK

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...