Çarşamba, 24 Ağustos 2022 13:51

ABD Türk şirketlerine yaptırım uygulayabilir mi?

17-25 Aralık sürecinde Türkiye İran’la ambargoları deldi diye ABD tarafından hedefe konmuştu. David Cohen isimli FBI yetkilisi 17-25 Aralık sürecinde Türkiye’deydi ve Halkbank ceza alsın diye çok uğraşmıştı. 
Türkiye’ye yaptırım uygulamak için her yol denendi. Obama’dan Trump’a ve Biden’a kadar başkanlar da denedi. Yaptırım uyguladılar ama istediklerini alamadılar...
 
Şimdi benzer durum Rusya’yla ilgili yaşanıyor. Rusya’ya iş yapan herkese ambargo uyguluyor ABD. Rus iş insanlarına zaten hayatı dar ediyor. 
Ünlü Wall Street Journal gazetesi ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun 22 Ağustos'ta Türkiye’de faaliyet gösteren Amerikan şirketlerinden oluşan bir ticaret birliği ve sivil toplum kuruluşu olan Amerikan Şirketler Derneği'ne mektup gönderdiğini duyurdu.
 
Gazeteye göre, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'ne de (TÜSİAD) gönderilen mektupta şu ifadeler yer alıyor: 
“ABD tarafından yaptırım uygulanan kişilere maddi destek sağlayan her kişi veya kuruluş, ABD yaptırımları riski altındadır."
 
Wall Street Journal’e göre Adeyemo mektupta, Türk bankalarının, Amerikan bankalarıyla bağlarını sürdürürken, yaptırım uygulanan Rus bankalarıyla muhabir banka ilişkisi kuramayacaklarını da belirtti: “Yaptırım uygulanan Ruslarla ilişkilerin Türk finans kurumlarını ve işletmelerini yaptırım riskine maruz bırakabileceğini lütfen unutmayın.” (BBC Türkçe)
ABD haklı olduğu için değil gücüne güvendiği için kafasına göre ambargo uyguluyor. Kendisine düşman gördüğü ülkeyle kimse iş yapsın istemiyor. Ama PKK’ya, YPG’ye silah veriyor. Para veriyor. Yardım yapıyor. Ölen teröristlere başsağlığı diliyor... 
 
Başka ülkelerin hassasiyetini yok sayacaksın! Ölen Mehmetçik umurunda olmayacak. Orta Doğu’da yüz binlerce Müslüman ölecek, oralı olmayacaksın. Sonra Türkiye Ruslarla iş yapmasın! Niye? ABD öyle istiyor diye. 
Türkiye istediği ülkeyle istediği gibi iş yapar. Rusya’yla niye iş yapmayalım? Türkiye’nin İsrail’le arası iyi değilken de ticaret yapılıyordu. 
 
Türkiye egemen bir ülke. İstediği kararı, çıkarı neyse alır. Efendim, “Türkiye NATO üyesi ülke. Ambargoya katılmalı” deniyor. NATO üyesi ülkeyiz, o zaman siz de PKK/YPG’yi kınayın. Silah yardımını kesin. Avrupa ülkeleri de ilişkilerini kessin! Avrupa ve Amerika’daki PKK ve FETÖ’cüleri iade edin... Hiçbiri yapılmıyor.
Türkiye S-400 alarak zaten dış politikada nasıl bir yol izleyeceğinin mesajını Batı’ya vermiş oldu. Hâlâ basit yöntemlerle Türkiye’yi korkutmak abesle iştigal. Başka da bir şey değil. 
 
Rusya’yla ticaretimiz artabilir. Zaten gaz ödemeleri rubleyle yapılacak. ABD’nin neyine bunlar?
Hangi yöntemi denerlerse denesinler Türkiye bana kalırsa bu yoldan geri adı atmaz. 
Soğuk Savaş döneminde değiliz. ABD istediği gibi posta koyamaz! İstediğimi hizaya getiririm dönemi de bitti. Zaten ABD de bu palyatif yöntemlerden sonuç alamıyor. Alması da imkânsız. Bu korkutma yöntemleri bir işe yaramıyor. 
Türkiye ile Batı’nın nasıl ortak çıkarları varsa, Türkiye ile de Rusya’nın ortak çıkarları var...
 
 
Cem KÜÇÜK

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...