Perşembe, 18 Kasım 2010 20:14

TARİHTE EN ÖNEMLİ '' BUGÜN' LER:

TARİHTE EN ÖNEMLİ “BUGÜN”LER:

7 Zilhicce 632 de, Peygamberimiz (s.a.s) Medine’den Mekke’ye 11 günde,  6  Zilhicce günü ulaştıktan bir gün sonra, 7 Zilhicce günü Mekke’de kaldı ve öğleden sonra insanlara hitap etti.

Bundan sonraki gün, Arefe’den bir gün öncesi olan 8 Zilhicce 632 Tevriye gününde, Mina’ya gidip orada konakladı.

Onu takip eden 9 Zilhicce 632 Arefe günü, güneşin doğuşundan sonra Arafat’a hareket etti. Gurub zamanına kadar orada kaldıktan sonra, Arafat’tan ayrıldı.

Zilhicce’nin 10. günü, (Kurban Bayramı’nın ilk günü) Akabe’de cemreleri attıktan sonra, Mina’ya döndü. İhram içinde olduğu halde bazı hutbeler irad etti, kurban kesti, saçlarını kısalttı ve ihramdan çıktı. Sonra, Mekke’ye giderek ziyaret tavafını yaptı, buradan tekrar Mina’ya döndü ve öğle namazını Mina’da kıldı.

Zilhicce’nin 11-12-13. günleri Mina’da kaldı (Küçük, Orta ve Akabe cemrelerine attı).

Zilhicce’nin 14. günü seher vakti Mekke’ye geldi; veda tavafını yaptı, sabah namazı ve güneşin tuluundan sonra Mekke’den ayrıldı ve Medine’ye doğru yola çıktı.

Yolda bazı yerlerde konaklayarak, 8 günde Medine’ye, 21 Zilhicce 632 de geldi.

(Haccı Anlamak, B.Erul, E.Keleş, Diy.İşl.Bşk. Yay., 2007 kitabından istifade edilmiştir)

VEDA HUTBESİ’NDE DİKKATi ÇEKEN BİR HUSUS

Peygamberimiz’in (s.a.s.) Veda Hutbesi çok mühimdir; uzun ve derin tahlillere mevzu olmuştur.  Veda hutbesinde üzerinde durulup derinlemesine tahlil edilmesi gereken hususlardan biri de, Peygamberimiz’in (s.a.s.) evli erkeklerin zevceleri üzerindeki hakkından bahseden kısımdır. http://www.nevsehir.web.tr/50-forum/video-slayt-flash-goruntuler/peygamber-efendimiz-in-s-a-v-veda-hutbesi-t9876.html linkiyle açılabilecek olan sesli okunuşlu ve resimli Veda hutbesi’nin 4. dakikasından  itibaren, “Sizin kadınlar üzerinde hakkınız…” sözleriyle başlayan 25 saniyelik bölümünde bahsedilen, “Erkeğin evinin karısı tarafından kocasının hoşlanmadığı kimselere çiğnetilmemesi” hakkı üzerinde durmak gerekir. İslâmî aile yapısının bazı esaslarından uzaklaşıldığı, küreselleşmenin kötü neticeleri, batı taklitçiliği, Avrupa Birliği’ne kabul için bize dayatılan şartlar vs ile, içinde bulunduğumuz  zaman ve mekanda bilhassa şehir hayatlarında, bu hakka gereken önemin verilmediği görülmektedir. Değerli hadis profesörümüz merhum İbrahim Canan’la, hayattayken  bu konuyu konuştuğumda onun da tasdik ettiği gibi, evli erkeğin istemediği kimselerin evine gelmesini karısına yasaklama hakkı, hem karısının en yakın akrabaları da dahil canlı kişileri, hem de bazı televizyon programları vs şeklindeki cansız görüntüleri de içine alır.

Fakat, gariptir ki, günümüzdeki Müslümanların çok büyük bir çoğunluğu, Peygamberimiz’in (s.a.s.) veda hutbesinde muhtemelen İslâmî aile yapısının korunması için bildirdiği bu yasağın şumûlünden habersiz  görünürler. Hem de, Veda hutbesinin bundan sonraki kısmında (yukarıda linki verilen videonun beşinci dakikasında) Peygamberimiz’in (s.a.s.) “Mü’minler! Sözümü iyi dinleyiniz ve belleyiniz!” ikazı da olduğu halde… (M.N.)

Prof.Dr. Mustafa Nutku