Çarşamba, 08 Haziran 2011 09:49

İç Hizmet Kanunu başka ne diyor?

Hizmet Kanunun başka bir maddesi var ki bu maddeye göre geçmiş dönemde generallerin yarıdan fazlası tutuklanabilirdi. Bu madde hangisi ve bakın ne söylüyor:

Kenan Evren’in savcı karşısında 2,5 saat ve 20 sayfa şüpheli sıfatı ile ifade vermesi bir devrin kapandığının çok önemli bir işaretidir. Ayrıca yargı sistemimizin özgüven kazandığının da göstergesi oldu.

Darbe yapmak isteyen için başarılı olduktan sonra bu madde anlam ifade etmiyordu. Fakat halkoylamasında toplum iradesi anayasa’yı değiştirince bu maddenin koruyuculuğu kalktı. Çünkü TBMM açık iken bu maddeyi “Zaruret” bahanesi ile re’sen işletmenin hiçbir hukuk mantığı yoktur.

Bu maddenin diğer bir etkisi de Subay Astsubayları suç işlemeye yöneltmekte ve “darbe beklentisi” oluşturmaktadır.

Bu madde şöyle yazılıdır ve 17 Mayıs 1960 darbesi sonrası 4 Ocak 1961’de resmi gazetede kabul ve yayınlanmıştır. Yani militarizm ürünüdür.

Madde 35 - Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır

Kolalamak ve korumanın anayasa ile tayin edilmiş biçimde yapılacağı bilerek belirsiz burakılmıştır.

Fakat İç Hizmet Kanunun başka bir maddesi var ki bu maddeye göre geçmiş dönemde generallerin yarıdan fazlası tutuklanabilirdi. O da 43 ncü maddedir.

Madde 43 - Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir. Bundan ötürü Silahlı Kuvvetler mensuplarının siyasi parti veya derneklere girmeleri bunların siyasi faaliyetleri ile münasebette bulunmaları, her türlü siyasi gösteri, toplantı işlerine karışmaları ve bu maksatla nutuk ve beyanat vermeleri ve yazı yazmaları yasaktır.

Bu maddeye göre Cumhuriyet Mitingleri düzenleyen ve katılanlar, askeri birliklerden araç çıkaranlar suç işlemiştir.

Bu maddeye göre TV ye çıkıp veya toplum içinde “Ben geçmişte görevdeyken Personeli topladım Türkiye’yi yönetenler gaflet dalalet ve hıyanet içindedir dedim” diyenler suç işlediklerini beyan etmiş olmaktadırlar.

Diğer madde “Madde 122 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür” diyor demek ki bakanlar kurulunun da sorumluluğu büyüktür.

O halde ‘27 Nisan 2007 Bildirisi’ni yayınlayan suç işlemiştir, 28 şubat 1997’de Nizamiyeden döndük, demokrasiye balans ayarı yaptık diyenler suç işlemişlerdir.

Yargı sistemimiz evrensel standartlara gittikçe yaklaşmaktadır..

O halde savcılarımız Kenan Evren’den önce yakın tarihe el atmalılar 94 yaşındaki bir zatın üzerine gitmekten daha öncelikli yargı tedbiri bence bu olmalıdır.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan - Haber 7
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Prof.Dr. Nevzat Tarhan

Yönetim Kurulu Başkanı

www.nevzattarhan.com | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...