Cuma, 02 Mayıs 2008 09:37

Sayın Umur TALU' ya CEVAP

Sayın Umur Talu

Sabah Gazetesi Yazarı

Sabah Gazetesindeki, 28 Nisan “Bir ibret klasiği” tarihli  ve 29 Nisan tarihli “silahlı gasp ve ilkesiz kuvvetler” başlıklı yazılarınızı okudum.

Köşesini, darbe, dayatma ve haksızlıkların karşısında kullanan ender yazarlarımızdan biri olarak tanıdığımız, yazılarını ilgiyle ve beğeniyle okuduğumuz, değer verdiğimiz bir düşünce insanı olarak, bu vesile ile, sizi sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.

Söz konusu iki yazınızda da, bir devrin mağduru eski Silahlı Kuvvetler mensuplarına arka çıkıyorsunuz. Mağduriyetlerinin bir nebze de olsa telafisi için, Emekli Sandığı kanununda değişikliği içeren bir önergeyi, Genelkurmaydan gelen baskı sonucunda reddeden  Meclisimizin, gösteremediği özgür iradeden dolayı serzenişte bulunuyorsunuz.

Biz de iktidarı ve muhalefeti ile Meclisimizde, hakkın sonuna kadar ve  cesaretle savunulamamasının, mağduriyetlerin devamı ile birlikte ülkemizin içine düşürüldüğü istikrarsızlığın da sebebi olduğunu kabul ediyoruz ve bu durumdan şikayetçiyiz.

Umur Bey,

Ben; 28 Şubat sürecinde, kendilerine yasal bir suç isnat edilmeden, yargılanmadan, suçlu olduklarına dair haklarında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmadığı halde ve yargıya başvurma hakları da ellerinden alınarak, yani ne işlemden önce ve ne de sonra kendilerini savunma hakkı verilmeden; dosyaları başarı ve takdir belgeleri ile dolu olan, yakın komutanları tarafından emsaline örnek gösterilen, sadece inandıkları gibi yaşamayı hayat prensibi edindikleri için disiplinsizlik yaftası vurularak, Yüksek Askeri Şura kararları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden, bütün hak ve kazanımları dondurulup ellerinden alınarak, re’sen emekli edilmiş Subay ve Astsubayların kurdukları Adaleti Savunanlar (ASDER) Derneğinin Genel Başkanlığını yapmaktayım.

Bu süreçte mağdur edilmiş subay ve astsubayların sayısı 1626 kişidir. Çoğu gençtir. Emeklilik haklarını kazanamamışlardır. Silahlı Kuvvetlerden tasfiye edilmeleri yetmiyormuş gibi, meşhur 28 Şubat MGK Kararına ek 18 maddelik tedbirlerin muhteviyatında bulunan bir yasaklama ile kamu kurum ve kuruluşlarında ve hatta bazı özel kurum ve kuruluşlarda da işe alınmaları engellenmekte ve bu yasaklamalar takip kurulları tarafından da kontrol altında  bulundurulmaktadır. İmkan bulunsa hayat hakkı tanınmayacaktır. Sanki bu ülkenin insanı değiller.

Umur Bey,

Yazılarınıza konu ettiğiniz, “Emekli Sandığı Kanununa Bir Geçici ve bir Geçici ek madde eklenmesi”ne dair kanun teklifi  ile ilgili önergenin TBMM’deki serüveni şöyle gelişmiştir. Bizim arkadaşlarımız da gelişmeleri takip etmişlerdir.

AKP Trabzon Milletvekili Sayın Cevdet Erdöl tarafından 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat döneminin, yargısız mağdur edilen Silahlı Kuvvetler mensuplarının emsalinin yükselebileceği derece ve kademelerinden emekli maaşı alabilecek düzenlemelerin yapıldığı, ekte bir suretini size gönderdiğim, kanun teklifi hazırlanmış; sonra bu teklif üzerinde, CHP Edirne Milletvekili Sayın Rasim Çakır ile koordine edilmiş; akabinde, her iki milletvekili tarafından tasarı gruplarına anlatılmış ve gruplarının benimsemesi üzerine 09 Nisan 2008 günü, Görüşülmekte olan Sosyal Güvenlik Yasası çerçevesinde, AKP ve CHP Grupları tarafından ayrı ayrı TBMM genel kuruluna önerge verilmiştir. Verilmesini müteakip önergelere vakıf olan MSB’ lığı temsilcisi ve daha sonra Gnkur. Adli Müşavirinin devreye girmesi ile aynı gün akşam önerge CHP tarafından geri çekilmiştir.

Gerek Sayın Çakır, gerekse Sayın Erdöl bizim eski birer silah arkadaşımızdır. Bu nedenle, haksız yere mağdur edilenleri bir nebze de olsa ferahlatacak olan bu girişimde gösterdikleri gayretlerden dolayı, değerli bu iki milletvekilimizi de, ASDER olarak minnetle anıyoruz.  Ancak, olayın Genelkurmay müdahalesinden sonraki serüveni sizin yazılarınızda belirttiğinizden biraz farklı cereyan etmiştir.

Konuyu takip edenler, müdahalenin CHP vasıtasıyla yapıldığın, önergeyi ilk geri çekenin CHP olduğunu, önergenin arkasında durulması için AKP yetkililerinin CHP yetkilileri ile ısrarlı görüşmelerde bulunduklarını, ancak irtica ve benzeri nedenlerle 28 Şubat sürecinde tasfiye edilenlerin arkasında duramayacakları cevabını aldıktan sonra, görülmekte olan kapatma davasına gerekçe teşkil etmemesi bakımından sonunda AKP’nin de önergesini geri çektiğini ifade ediyorlar.

Tabii ki biz iktidar partisinin dayatmalara boyun eğerek verilmiş bir önergeyi geri çekmelerini kabul edemeyiz. Ama, ideolojik bir yaklaşımla ve askerle kol kola ve ona danışmadan benzeri bir önergenin kanunlaşmasını göze almayan CHP’nin buradaki çelişkisini görmemek mağdurlara haksızlık olur. Eğer CHP önergesini geri almasaydı, tasarı kanunlaşabilir ve mağdurların az da olsa bir hakkı kendilerine teslim edilebilirdi.

Bu yetmezmiş gibi, hazırlanan önerge, içinden 28 Şubat mağdurları çıkarıldıktan ve muhtemelen Genelkurmay ile de koordine edildikten sonra, 16 Nisan 2008 tarihinde Sayın Rasim Çakır tarafından, TBMM Genel Kurulunda okunarak, tekrar genel kurulun  kararına sunulmuş, bu defa da AKP kabul etmediği için, tasarı kanunlaşamamıştır.

ASDER olarak, bizim mensuplarımız haklarını alamasalar da, 12 mart ve 12 eylül mağdurlarının gündeme gelen bir imkandan yararlandırılmasını arzu ederdik. Ama meseleyi, hak ve hukuk bazına değil de, ideolojik baza oturtan ve TBMM dışı dayatmalara kulağını kapatamayan muhalefet partisinin çifte standardını görmezlikten gelmemiz mümkün değildir.

Sayın Talu,

Siz de  son iki yorumunuzda, 28 Şubat’ın YAŞ mağdurlarını görmezden gelmişsiniz. Yoksa onların, kendilerine yapılanları hak etiklerini ve mağduriyetlerinin devam etmesi gerektiğini düşünenlerden misiniz? Böyle düşünmediğinizi ve YAŞ mağdurlarının haklarının da savunucusu olacağınızı umuyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum. 29 Nisan 2008

Adnan Tanrıverdi

Emekli Tuğgeneral

ASDER Gnl. Bşk.

Son Düzenlenme Cuma, 02 Mayıs 2008 09:37
Adnan Tanrıverdi

Emekli Tuğgeneral

www.adnantanriverdi.com | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...