Pazartesi, 23 Mart 2015 15:54

NEVRUZ BAYRAMI TÜRKİYE’DE NEDEN SORUN?

Yeni rejim bir sürü pagan değer icat etmişti yeni Türk’ü tanımlarken. Nevruz Günü’nü de Ergenekon’dan Çıkış ve Milli Kurtuluş Günü gibi tanımlamalarla 1922-1926 yıllarında kutladı. Sonra kendi Milli Bayramlarımız icat edildiği için kutlanmadı, tatil yapılmadı.

Nevruz’u Türk Halkları’nın tamamı Milli Bayram olarak binyıllardır kutlamaktadır. Orta Asya’da Nevruz, Pir Sultan’ın deyişlerindeki “SULTAN NEVRUZ” gibi, manevi bir anlamda yüklenerek kutlanmaktadır. Kazaklar, Kırgızlar, Özbekler, Türkmenler, Azeriler, Tatarlar… Hatta Balkanlar’da Arnavutlar… Evet, Nevruz bölge halklarının ortak değeridir.

Türkiye’de yine farklı Nevruz’lar kutlandı. MHP Kongresi ile beraber “Yenigün” dedi. Tabir doğru da “Yenigün” uydurmasını kim anlar? Rejimin uydurukçası gibi. Ama Nevruz deyince herkes anlar.

Hükümet İstanbul’da seçkinci bir Nevruz Programı yaptı.

Diyarbakır mı? Her zamanki gibi bölücülüğün gösteri alanına dönüştü.

Nevruz’u ülkede gündeme ve bu günlere getiren maalesef PKK ve Bölücülük oldu. Ne ilginç değil mi? Türk Dünyası Liderlerinin Merhum Türkeş’le dövdükleri demir ve ateşten atlama halkın hafızasında iz bile bırakmadı. Nevruz halen kafamızda Bölücülüğün mihengi olarak duruyor. Neden böyle peki?

Tüm Türk Devletleri’nde Nevruz resmi tatil. Bizde neden tatil değil ve resmi olarak kutlanmıyor?

Dinimiz eski kültürlerden gelen bu tarz bayramlara iyi bakmamıştır. Bunun sosyolojik karşılığı da vardır. Ancak, Milletimiz özellikle Orta Asya’da Nevruz’u da adeta dini bir bayram gibi de kutlamakta, dargın barıştırmakta, yardımlaşmakta, misafirliklerle gelenek ve değerlerini korumaktadır. Ayrıca Nevruz’un bölgemizdeki İslam halkları bir araya getiren toplumsal yanı da göz ardı edilemez. Bu yönü ile Nevruz’da bir araya gelmek sosyal bir ihtiyaç olmuştur.

Türk Dünyası başta olmak üzere, Türkler ve Kürtler Nevruz kutladıkları meydanları SARI-YEŞİL-KIRMIZI-MAVİ renklerle süslemişler. Dilerim bölücü Kürtler bunu görür.

 

Belediye otobüsünde tıkış tıkış gidiyoruz. Önümde yüzünü göremediğim bir genç Facebook sayfasında. Gözüm gitti. İslami her şeyi incelemeden beğeniyor ve paylaşıyor. Güzel. Bir de PKK ve HDP’lilerin paylaşımlarını aynı şekilde beğeniyor, paylaşıyor. Bir resim, PKK’lı ölüyü askerler boğazına ip takmış sürüklüyorlar. Paylaşan yorum yazmış. “Bu insanlarla mı aynı devlette yaşayacağız?” O resmi de paylaştı, Allah lafzı ile. Dondum kaldım. Bu toplumun içimize sinsice sızan bölücülük artık bir gerçeği. Peki, kim görecek?

PKK, HDP Bölücü çizgisi, ortak değerlerimizi vaktiyle İttihatçı CHP gibi ayrıştırıp kendisi rol yükleyerek alternatif oluşturup kutluyor. Sonucunda bizi bir araya getirecek Nevruz bölücülüğün sembolü oluyor. Apo daha önce de Ortak Tarih, kültür ve medeniyet değerlerinden dem vurmuştu. Yine aynı riyakârlık! O zaman ümitlenmiştik. Ne silahlar bırakıldı ne de ortak değer üretme anlamında bir katkısı oldu. Eşme Ruhu’na dem vuruldu, ancak Kobani oldubittisi de resmileştiriliyor. Hâsılı, aldatılmaya devam ediyoruz. Madem kadim Medeniyetimizden söz ediyorsunuz. Diyarbakır Nevruz meydanında sadece Kürtler var. Davet etsenize Türk Devletleri’nden insanları da. İran’dan, Arap ülkelerinden, Balkanlar’dan.

Tabii tam tersi de geçerli. Söğüt’teki, İstanbul’daki törenlere çağırın Hakkari’den, Şırnak’tan insanları.

 

Ülkemde algı oluşturanlar maalesef Milli Unsurlar değil. Milli Unsurlar ya seyrediyor ya da çözüm ve algı oluşturma anlamında çaba sarf etmiyor. Nevruz’un bizi birleştirmesi gerekirken farklılaştırması MGK Genel Sekreterini, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nı, MEB’nı hatta TİKA Başkanı’nı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı’nı neden rahatsız etmez?

Nevruz, Milli ve yerlidir. Tatil olmalı ve resmi olarak kutlanmalıdır. Nevruz’a “Yenigün” vb. yeni isimler ve değerler yükleyip tarihi ve geleneksel tanımlarının dışına çıkartılmamalıdır. Diyarbakır’da yanan Nevruz Ateşi bölücülüğü değil, birlik ve beraberliği büyütmelidir. Bunun için devletin kurumları çalışma yapmalı ya mevcudu ıslah etmeli yâda alternatif üretmelidir.

Nevruz halkımızın gündeminde korku ile anılan ve beklenen bir gün olmaktan çıkartılmalıdır. Alternatif kutlamalar yerine tüm kesimlerin, cenazede, düğünde, dini bayramlarda beraber olduğu gibi birlik içinde olduğu, Dış Türkler ve Kürtler’inde katılacağı Nevruzlar düzenlenmelidir.

 

(E) Yb. Halil MERT
Strateji ve Yönetim Uzmanı

Halil MERT

(E) Topçu Yarbay

Strateji ve Yönetim Uzmanı

https://www.youtube.com/user/81mert1 | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...