Uyarı

JUser: :_load: 989 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.
Pazartesi, 29 Ağustos 2022 13:46

Son Zaman Orucu / Dijital Çağ Diyeti

Modern zamanların uç noktasında internet, uydular, gözlem istasyonları, süpersonik(ses üstü) uçaklar füzeler, yapay zeka teknolojileri, akıllı telefonlar, gelişmiş bilgisayarlar, insansız hava araçları, insan beyninin kontrol altına alınması, çip teknolojisi, öğrenebilen robotlar hayatımızın parçası oldular.

Yirmi ve yirmi birinci yüzyıllar “Bilgi çağı”, “Uzay çağı” gibi isimlendirilmekteydi. Son 10-12 yıldır   “Dijital Çağ” tanımlaması çeşitli çevrelerce ifade edilmektedir.

Baş döndürücü teknolojik gelişmeler, gıda, sağlık, şehirleşme; insan hayatını kolaylaştıran aletlerle dünya farklı bir boyutta. İnsan yaşı uzadı. İnsan dünyaya ait hale geldi.

Olumlu adlandırılan gelişmelerin yanında intihar, depresyon, mutsuzluk, şiddet, cinayet, yeni hastalıklar, yoğun bakım üniteleri, yaşlı bakım merkezleri, evliliklerin bitmesi, ailenin yara alması, sapkınlıkların yayılması, içki/kumar/uyuşturucu/kadın ticareti çağın  öne çıkan yanları.

İnternet, bilgisayar ve akıllı telefon teknolojileri ile insanlık her yaşta küresel bir bağımlılığın nesnesi haline geldi. Dijital Çağ obezliği dönüşü olmayan bir noktada.

Dijital çağ bağımlılığı, geçmişten gelen tüm bağımlılıkları sapkınlıkları, yeni formlarda tahrip gücü çok yüksek nükleer bombalardan beter hale getirdi. Her yanda insanı sıfırlamaya ayarlı manevi depremler…

İnsan, aile, toplum büyük yaralar aldı. Topyekun arınmaya ihtiyacımız var. İnsan kalma mücadelemizi manevi terbiye süreçleriyle de güçlendirmeliyiz.

Müslümanlar Ramazan ayı dışında genellikle pazartesi perşembe nafile oruç tutarlar.

 Kanaatimce bir “Ahir Zaman Orucu” tutarsak kötülüklere karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Haftada 2 gün, Pazar ve Çarşamba olabilir. Pazartesi Perşembe orucu tutanlar için hazırlık da olabilir…

İster “Ahir Zaman Orucu” deyin ister “Dijital Çağ Diyeti“, şöyle bir program yapabiliriz.

Saat 23.00 da interneti kapatarak, telefonumuzu yatak odasına almadan uyuyalım…

İmsak vakti (güneş doğmadan) televizyon, telefon, internet, oyun bilgisayarı ve diğer cihazları devre dışı bırakalım. Sabahın dingin saatinde negatif iyonları alalım. Maruz kaldığımız radyasyon azalacak, organlarımız rahatlayacak, kan değerlerimiz düzelecektir.

Gökyüzüne, grilikler içindeki ufukların açılmasına, kuşların kanat çırpışlarına bakalım. Çın çın öten sessizliği dinleyelim. Yüce Yaratıcı’ya yeni bir gün yeni umutlar bahşettiği için şükredelim.  

Diyet programımızda olmayan kitap ve dergilerle yoldaşlık edelim.

Uzun zaman suskun olan içsesimiz duyulur hâle gelecektir.

Yanımıza telefon almadan esaslı bir yürüyüşe çıkalım. 6000 tempolu adımı hedefleyelim.  

Kaslarımız güçlenecek, kolesterol, kan basıncı, kan şekeri normal seviyelerine inmeye başlayacak, damar tıkanıklığı riski azalacaktır.

Teknolojik tutsaklığın gardiyanları arasında kaybolan benliğimizi bulabiliriz. Aradıkça bulunmayan ancak arayanların bulacağı hazinelerimizi…

Ruhumuz biten karmaşadan huzura erecek. Gördükleri duyduklarıyla  kirlenen kalbimiz, arınmaya başlayacak…

Çağın en çok kirlenen, tacize uğrayan organı gözlerimiz, temiz görüntülere kavuşacak, kendine inanamayacaktır. İşgal altındaki gözlerimiz acı çekiyor, oruçla dindirelim haydi…

Kulaklarımız bitimsiz, kıyıcı, kaba, çirkin; günaha, kavgaya, gıybete yol açan seslerden uzak günler bulmak ister.

Dijital diyet/oruç; kendini kaybetmiş unutmuş insanın, kendine gelmesine  yardımcı olur. Zihni karmaşadan kurtulur.

Dijital mahkumların kuşatma gerçekliği karşısında öğrenilmiş çaresizliğe düşmelerine engel olur.

Oyun ve eğlence parkuru dünyada spor ve konser etkinlikleri, savaşlar, afetler, sinema tiyatro, geziler gibi çağdaş bukağılar karşısında dayanıklıdır.

Bir bahçe edin. Toprakla dost ol, ekmeyi ihmal etme : Sırt/bel ağrıları, fizik tedavi, kireçlenme, damar tıkanıklığı, kalp krizi, depresyona girme risklerini ortadan kaldırır.

Öğlen uyku molası ver.

Açmadığın mektupları aç, geçmişini fotoğraflarında hatırla. Kağıt toplayıcısı gence su, ayakkabı, giysi ver. Annenin mezarına git. Dünyada mülteci olduğunu unutma. Muhasebeni yap. İyilikleri çoğalt. Çözümün parçası ol.

Akşam ezanı okununca, bir dostunu ara orucu açmak niyetine.

Ne denmiş? “Oruç tut sıhhat bul!”  

Bu oruç/diyet programı tamamen organiktir. Kimyasal maddeler içermez. Yan etkileri yoktur. İlaç değildir ama takviye edici gıda da değildir.

Ahir zaman orucu, ilmihâl kitaplarına girer mi bilmem. Yerine göre sünnet ya da vacip olarak hayatıma girecek.  

 

28.08.2022, Kardelen / Ankara

Mehmet Yavuz AY

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...