Cuma, 30 Aralık 2011 11:37

TSK mağdurları için yeni kanun gerekiyor

12 Eylül 2010 Referandumu'nun kabulü ile Türk Silâhlı Kuvvetleri'nde YAŞkararlarıyla yargı yolu kapatılarak güya disiplinsizlik suçlaması sonucunda askerî personelin tasfiyesine son verilmiş oldu. Son yıllarda yoğun şekilde görülen bu uygulamayla, sırf eşi başörtülü diye ya da namaz kılıp oruç tuttuğu için binlerce kişi ordudan atılmış ve açlığa terk edilmişti. Aslında hiçbir disiplinsizlik suçu işlemeyen bu değerli subay ve astsubaylar, inançlarından dolayı çok büyük haksızlıklara mâruz kalmışlardı. Bunlar, açıkçası darbeci ve cuntacı odakların tasfiye ettirdiği tertemiz ve vatansever kadrolardı. 

Referandumdan sonra 6191 sayılı 'Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu' ile 926 sayılı TSK Personel Kanunu'na eklenen geçici 32. madde kapsamında TBMM,'YAŞzede' personelin iade-i itibarını ve özlük haklarının verilmesini bir dereceye kadar sağladı. Bu kanunî değişiklik neticesinde, YAŞ kurbanı 1750 kişi TSK'ya müracaat etti; bunların 1518'inin müracaatı kabul edildi, çoğunluğu 1971 öncesinde olan 250'sinin müracaatı reddedildi.

***


YAŞ mağdurlarının durumuyla yakından ilgilenen bir demokrat olarak bu kanunî değişiklikten çok memnun olmuştum. 'Resen Emekliler Derneği' (REDER)yöneticilerinin ziyaretine kadar, bu üzücü meselenin büyük ölçüde çözümlendiğini düşünüyordum. Meğer kazın ayağı öyle değilmiş...
Aslında bu değişiklik kanunu yeni mağdurlar doğurmuş. Zira, YAŞ kararı olmayan, bunun yerine ikili-üçlü kararnamelerle re'sen emekliye sevkedilerek tasfiyeye uğrayanlar haklarını alamamışlar.
AK Parti İktidarı'ndan sonra, YAŞ'ın tasfiye kararlarını imzalamayıp şerh koyanBaşbakanlar ve Millî Savunma BakanlarıTSK yetkililerinin bir 'hile-i şeriye'si ile karşılaşmışlar. Ordudan inançları dolayısıyla atılmak istenenlerin bir kısmı YAŞkararları ile tasfiye edilirken, bir kısmı da güya 'yargı yolu açık' ikili-üçlü kararnameler kullanılarak uzaklaştırılmışlar.

***


Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), dâvaya sadece usûl bakımından bakıyor; yerindelik denetimi yapamıyor. Bu durumda, kötü niyetli yetkililer tarafından icat edilmiş uydurma disiplin suçlarının doğru olup olmadığı anlaşılamıyor.
Diğer taraftan, AYİM'nin hukukîliği ve statüsü de tartışma konusu. AYİM'de 5 üye var, bunların 2'si muharip sınıftan hukukçu olmayan üyeler. Halbuki AİHM kararlarına göre, cezaları sadece hâkim statüsü olanlar verebilirler. Ayrıca,AYİM'nin hukukçu üyelerinin de askerî hiyerarşiye bağlı birer 'emir kulu' olduğu da unutulmamalı.
Bu durumda, fiilen yargı yolu kapalı oluyor.
Yargı yolunun açık olması için Danıştay gibi yargı mercilerine gidilebilmesi gerekir.
Bu arada, tâdil kanununa göre tarih sınırı konulması ve hakların iadesinin başvuru şartına bağlanması da uygulamada aksamalara sebep olmuştur.

***


Yeni yılda TBMM'nin, haksız şekilde re'sen emekliye ayrılan ve sayıları 1000'in üzerinde olan TSK personelinin de haklarını ve itibarını iade eden bir kanunî değişiklik yapmasını bekliyoruz. Aksi takdirde bu müspet uygulama eksik kalacaktır.

Hasan Celal Güzel

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

8 yorum

  • Yorum Linki suleyman BALA Cuma, 26 Nisan 2019 18:08 yazan suleyman BALA

    RE SEN EMEKLİLERİN HAKLARI EN KISA ZAMANDA TELAFİ EDİLMELİDİR

    Raporla
  • Yorum Linki serkan bozkaya Perşembe, 10 Mayıs 2012 11:06 yazan serkan bozkaya

    Bende üçlü kararname magduru 2004lü Astsubayım.
    2010 yılı temmuz ayında ordu ile ilişim haksız,kanunsuz bi şekilde kesildi.Malesef AYİM in yanlı ve insafsız üyelrini aşamıyorsunuz sözde mahkeme yolu açık ama hiç bir şekilde bağımsız bir mahkeme değil...
    Bian önce sivil mahkeme yolu açılmalı bizler için.

    Raporla
  • Yorum Linki halil keskin Pazar, 18 Mart 2012 11:20 yazan halil keskin

    sayın hasan celal bey sizler gerçekten bu ülkenin yetiştirmiş olduğu ender değerlerdensiniz sizi bu gerçekleri gösteren yazınızdan dolayı şükranlarımı sunarım sizin yazınızı okurken meslekten ihraç edilirken elimden silahım iki ufacık yavrumun sağlık karnesi ve tabiki eşiminde onlara hiçbirşey söyleme fırsatı bulamadım tabi bu üzüntüyle üçüncü çocuğuma hamile olan eşimin yaptığı düşük hayat çokzor bir hiç uğruna üçbeş kendini bilmezin elinde oyuncak olduk inanıyorumki adalet geçte olsa tecelli edecektir
    ,

    Raporla
  • Yorum Linki VEYSİ KURT Pazartesi, 05 Mart 2012 19:36 yazan VEYSİ KURT

    Sayın Hasan CELAL GÜZEL,HAKİKATEN KARAKTERİ GÜZEL,ADAM GİBİ ADAMDIR.KENDİLERİ GERÇEKTEN ADALETE ÖNEM VEREN DENEYİMLİ BİR DEVLET ADAMIDIR.BU MEMLEKETİN GERÇEKTEN BÖYLE DEVLET ADAMLARINA İHTİYACI VARDIR.SAYGILARIMLA SAYIN BAKANIM. VEYSİ KURT

    Raporla
  • Yorum Linki Resen Emekli Binbaşı Cuma, 03 Şubat 2012 15:57 yazan Resen Emekli Binbaşı

    Sonraki safhada insanlar Yargıya güvenir ve AYİM'ne başvurur. Adalet umuduyla yaptıkları bu başvuruda bilmezler ki 2-0 yeniktirler. AYİM'nin sınıf subayı ve hukukçu olarak hiçbir vasfı olmayan iki üyesinin İdare aleyhine bir karara varmamış, İdare'nin güdümünde kalmaları gerektiğinden Kurmay Subaylar arasından seçilmektedir. Kalan üç üye askeri hakim sınıfındadır ancak onlar da emir-komuta zinciri içindedir. Ah bir de o general olma arzusu yok mu? İster sınıfıtan ister Kurmay Subaylıktan paşa olmanın ümidini kim kapatır bir başkası için? Adamın dosyasına bile bakmazlar, Sivil Bölge idare Mahkemesi tarafından incelense İdare'nin haksız bulunacağı bir davayı İdare lehine sonuçlandırırlar. Bakmazlar bile, adamın dosyasında bırakın cezayı bir tane savunma yazısı var mı, bu adam bir ayda mı disiplinsiz ve shlaksız olmuştur? Onlara göre öyle, çünkü bilmezler dışarıya atılanın neler çektiğini. İdare her daim haklıdır ve bunun adına da ADALET derler.

    Raporla
  • Yorum Linki Resen Emekli Binbaşı Perşembe, 26 Ocak 2012 13:05 yazan Resen Emekli Binbaşı

    Personelin bankalara olan kredi kartı veya kredi borcunu bahane ederek Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görev Yapması Uygun Değildir diye bir sicil belgesi düzenlersiniz, tabi bu sicil belgesi tek başına yeterli olmayacağından üç-dört kez borcunu öde diye yazı yazarsınız. Garibim parası olsa zaten borcunu ödeyecek, üstüne bir de temerrüt faizi denen girdaba kapılmış, ödeyemeyeceği için üç-dört tane uyarı cezası yazarsınız, üstüne sağa baktın sola döndün ya da hastalandın diye bir iki uyarı cezası verirsiniz, bunları da belge(!) diye eklersiniz vatandaş disiplinsizlik nedeniyle üçlü kararname imzalanarak resen emekliye sevk edilir

    Raporla
  • Yorum Linki Fatih ÇOBAN Çarşamba, 04 Ocak 2012 11:05 yazan Fatih ÇOBAN

    Allah sizlerden razı olsun.
    İnşaallah mevcut hükümet de bu konuya gereken hassasiyeti gösterir.
    Ben sizlerin de etkisiyle bu kanunun çıkacağına inanıyor ve teşekkürlerimi sunuyorum.
    daha önceki yasa değişikliğinde sadece ast subay ve subaylar telafuz ediliyordu.
    umarım bu defa uzman jandarmalar ve askeriş öğrenciler göz ardı edilmez, konuşmalarda ve neticesinde yasada bunlar da haklarını alır umarım.
    çalışmalarınızda başarılar...

    Raporla
  • Yorum Linki Naim Pazar, 01 Ocak 2012 10:12 yazan Naim

    Saygın biri olarak doğruları yazdığınız için teşekkür ederim.Psikolojik baskılar insanı aklen varlığını bile tehdit eder.Belge oluşturmak için yapmadıkları rezillik kalmadı.Arz ederim.

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...