Uyarı

JUser: :_load: 989 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.
Pazartesi, 14 Şubat 2022 12:45

Almanak2021.. 2021 yılında Türkiye ve Dünya'da olup bitenler, yaşananlar..

ALMANAK 2021 

2021 yılında Türkiye ve Dünya'da olup bitenler, yaşananlar..

Darbeler, Savaşlar, Katliamlar, Sevinçler, Mutluluklar...

Yayın Kurulu Başkanımız Mehmet Yavuz AY,  2021 yılında yaşananları Hertaraf Haber takipçileri için titizlikle hazırladı..

2021’de Neler Oldu?

 

ALMANAK 2021

 

Mart 2020 de ortaya çıkan Koronavirüs (Kovid-19) salgını, 2021 yılının da en önemli olayı oldu. Kasım 2021 itibariyle tüm dünyada hayatını kaybedenlerin sayısı beş milyonu geçti.  

Pandeminin çıktığı günden bu yana 280 milyon Koronavirüs vakasının ortaya çıktığını belirten AFP, dünya nüfusunun yüzde 57,4’ünün en az bir doz Koronavirüs aşısı olduğunu aktardı.

Küresel ısınmanın doğrudan etkilediği dünyamızda orman yangınları, aşırı yağışların neden olduğu sel felaketleri, kuraklık, aşırı sıcak hava dalgaları, 2021 yılının öne çıkan olayları oldu.

1 OCAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere kaynaklı mutasyon geçirmiş KOVID-19'un Türkiye'de de tespit edildiğini açıkladı.

4 OCAK

a. Prof. Dr. Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanması öğrenciler tarafından protesto edildi.

b. Körfez ülkeleri tarafından teröre destek verdiği gerekçesiyle Katar'a uygulanan ambargo Suudi Arabistan'ın kara, deniz ve hava sınırlarını pazartesi akşamından itibaren açmasıyla son buluyor.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır Haziran2019’dan itibaren Katar ile olan kara, hava ve deniz sınırlarını kapatmış, bu ülkeyle ekonomik ilişkilerini kesmişti.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılması için anlaşmaya varıldığını açıkladı.

c. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (Yeni START) beş yıl uzatılmasına yönelik kararı imzaladı.

6 OCAK

ABD KONGRE BASKINI

ABD Kongresinde Seçiciler  Kurulu oyları sayılıp, 3 Kasım 2020  başkanlık seçimi sonucunun resmiyet kazandığı kongre oturumu sonrasında, eski başkan Donald Trump destekçileri, seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla Washington DC'de düzenlenen bir gösteri sonrası ,Kongre binasını bastı. Eylemciler beyaz olduğu için polisin sert karşılık vermediği görüldü. Tarihinde ilk kez böyle bir işgalle karşılaşan ABD kongre binasında hasar oluşurken 5 kişi hayatını kaybetti.

151 yıl sonra ilk kez, Başkanlık devir teslim törenine eski başkan (Donald Trump) katılmadı.

8 OCAK

Türksat 5A uydusu, milli imkanlarla Türkiye'de birleştirilip, Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral'den Türkiye saati ile 05:15'te uzaya gönderildi.

9 OCAK

 ENDONEZYA’DA UÇAK DENİZE DÜŞTÜ

Endonezya’da kalkıştan kısa süre sonda denize düşen uçakta mürettebatla birlikte 62 kişi olduğu bildirildi. Sriwijaya Havayolları‘na ait yolcu uçağının kara kutusu denizden çıkarıldı. Uçağın düşüş nedenine ilişkin resmi açıklama yapılmadı.

13 OCAK

İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Çin aşısı Koronavac'a acil kullanım onayı verdi. İlk aşı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yapıldı.

14 OCAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Koronavac aşısı oldu.

20 OCAK

JOE BIDEN’IN BAŞKANLIĞI KESİNLEŞTİ

-3 Kasım 2020’de yapılan başkanlık seçimi; itirazlar, yeniden sayımlar, hile iddialarının gölgesinde 77 gün sonra kesinleşebildi. Seçimi kazanan Joe Biden, kongre binasında yapılan törende yemin ederek, ABD’nin 46. Başkanı oldu.

-İşgale uğramış kongre binasında olağanüstü güvenlik tedbirleri alınmıştı. ABD Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts’ın vaziyet ettiği törende, tarihî bir İncil’e el basarak yemin eden Biden, John F. Kennedy’den sonra ABD ‘nin ikinci Katolik Başkanı oldu.

1 ŞUBAT

MYANMAR’DA ASKERÎ DARBE

Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii’nin lideri olduğu Ulusal Demokrasi Birliği Hükümeti, ordunun darbe yapmasıyla devrildi.

Darbecilerin Devlet Başkanı ilan ettiği Win Myint, Aung San Suu Çii ile partisinin diğer yöneticilerini gözaltına aldırdıktan sonra, ordunun yönetime el koyduğunu açıklamıştı.

Darbeciler Myanmar’da bir yıllık olağanüstü hal ilân ettiler.

10 ŞUBAT

Günün ilk saatlerinde, Silahlı Kuvvetler tarafından Türkiye sınırına 40 kilometre uzaklıktaki Gara bölgesindeki Siyana'ya hava indirme harekâtı ile PKK'ya karşı Pençe Kartal-2 Operasyonu başlatıldı.[9]

13 ŞUBAT

-Gara Katliamı: Pençe-Kartal 2 Operasyonu'nun başlaması üzerine, PKK, mağarada alıkoyduğu 13 kişiyi katletti.

-Kovid-19 hastalığına yakalanan Kadir Topbaş, 16 Kasım 2020’de tedavi gördüğü hastanede entübe edildi.

Yaklaşık 3 ay yoğun bakımda bulunan Topbaş hastalığı atlattı fakat  çoklu organ yetmezliği nedeniyle tekrar alındığı yoğun bakımda hayatını kaybetti.

Kadir Topbaş, 1999-2004 yılları arasında Beyoğlu Belediye Başkanı ve 2004-2017 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

1 MART

Koronavirüs salgınına yönelik tedbirli normalleşme, risk değerlendirme ölçütlerine göre 4’e ayrılan illerde kademeli olarak başladı.

2 MART

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, “İnsan Hakları Eylem Plânı’nı” açıkladı. (14)

4 MART

Bingöl'den Tatvan'a gitmek için kalkan bir Eurocopter Cougar tipi askerî helikopter düştü. 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş'ın da aralarında bulunduğu 11 asker hayatını kaybetti.[15]

10 MART

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in video konferans yöntemiyle katıldığı törenle Akkuyu Nükleer Santrali'nde 3. reaktörün temeli atıldı.

17 MART

ARTVİN YUSUFELİ İLÇESİNDE YANGIN

Artvin Yusufeli ilçesi Dereiçi köyünde meydana gelen yangın, yandaki evlere de sıçradı. Yangında 35 bina, 60 ev ile ahır ve samanlığın yandığı, 30 civarında büyükbaş hayvanın telef olduğu belirtildi. Yangın sabaha karşı yağmurun da etkisiyle söndürüldü.

2011 yılının Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısıyla hayatımıza giren İstanbul Sözleşmesi, 10 Avrupa devletinin onayının ardından yürürlüğe alınmıştı. İstanbul’da imzaya açıldığı için de sözleşme uluslararası alanda “İstanbul Sözleşmesi” olarak yerleşti. 19 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı.

20 MART

-Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, tarafı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi.

-TBMM Genel Kurulu’nda HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının okunmasıyla birlikte milletvekilliği düşürüldü.

Gergerlioğlu, Meclis'te yargı kararı okunduğu sırada "TBMM'ne darbeye karşı direneceğim, milletin iradesi ayaklar altına alınamaz. Barış istemek suç değildir." dedi.

Milletvekilliği düşürüldükten sonra hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı nedeniyle cezaevine giren, Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası serbest bırakılan Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliği 16 Temmuz'da iade edildi.

4 NİSAN

104 EMEKLİ AMİRAL’DEN MUHTIRA

Deniz Kuvvetleri'nden emekli olmuş 104 amiral, Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Kanal İstanbul projesi ve Atatürk ilke ve devrimlerine atıfta bulunarak hükümeti ikaz eden bir bildiri yayınladı. Bu bildiri, orduda kök salmış darbeci damarın ne denli derin olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Batı medeniyeti ve yönetim modelini kutsayan ama uygulamada sivil yönetimlerden hiç hazzetmeyen, ülkesini ve milletini Batı adına devşirme görevi almış, askerî vesayet modelinin ve Batı’nın askeri olan darbeci kadrolar, emekli de olsalar görevlerini sürdürmektedirler.

14 NİSAN

Koronavirüs salgın hastalığının artması nedeniyle saat 19.00'dan itibaren 2 haftalık kısmi kapanma uygulamasına geçildi. Hafta içi 19.00-05.00 saatleri arasında, hafta sonlarının tamamını kapsayacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaya başlandı.[24]

19 NİSAN

ÇAD CUMHURBAŞKANI ÖLDÜRÜLDÜ

Cumhurbaşkanı İdris Deby, ülkesinde çıkan iç çatışmada yaralandıktan sonra hayatını kaybetti. 1990 dan beri ülkesini yöneten İdris Debi 68 yaşındaydı. 11 Nisan seçimlerinin nihai olmayan sonuçlarına  göre, %80 civarında oy  alarak altıncı kez cumhurbaşkanı seçilmişti.

24 NİSAN

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarını 'Ermeni Soykırımı' olarak tanımladı.

29 NİSAN

Akşam 19.00’dan itibaren başlayıp 17 Mayıs 05.00'e kadar devam edecek tam kapanma hali ilan edildi. Tüm kademelerde eğitime ara verildi, sınavlar ertelendi. Şehirler arası toplu taşıma araçlarının %50 kapasiteyle çalışacağı duyuruldu. Zincir Marketlerin pazar günü kapalı olacağı açıklandı.

1 MAYIS

-Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 22 Mayıs’ta planlanan genel seçimlerin ertelenmesine ilişkin kararname çıkardı.

-Terör örgütü DEAŞ, Irak’ın Kerkük kentinin Altunköprü kasabası yakınlarında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçlerine saldırı düzenledi. Saldırıda 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

-Terör örgütü DEAŞ’ın Irak’ın Kerkük kentinin güneyindeki Riyad kasabası yakınlarında, Irak federal polis gücüne ait kontrol noktasına düzenlediği saldırıda 1 polis öldü, 1 polis yaralandı.

2 MAYIS

-Hamas , Filistinli gruplara ve oluşumlara, İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki ihlallerine karşı direnişçi bir eylem stratejisi belirleme çağrısında bulundu.

-İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentinde 5 Filistinliyi yaraladı.

3 MAYIS

-Kudüs’teki Şeyh Cerrah Mahalesi’nde gösteriye katılan onlarca Filistinli mahalledeki yerli halkın kovulmasına tepki gösterdi. İsrail polisi gösteriye ses bombasıyla müdahale etti.

4 MAYIS

-İsrail polisi, Kudüs’teki Şeyh Cerrah Mahallesi’nde oturanlarla dayanışma eylemi yapanlara karşı müdahalesi sırasında 10 Filistinliyi yaraladı.

5 MAYIS

-Türkiye ile Mısır arasında 8 yıl sonra sıcak rüzgârlar esiyor. İlişkilerin normalleşme sürecinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki bir heyet temaslara başladı.

-İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Binyamin Netanyahu’nun kendisine tanınan sürede koalisyon hükümetini kuramamasından ardından hükümeti kurma görevini Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi Lideri Yair Lapid’e verme kararı aldı.

6 MAYIS

-İsrail güçlerinin Filistinlilere şiddeti devam ediyor. Doğu Kudüs’te evlerinden zorla çıkarılmak istenenler için düzenlenen destek gösterilerinde, İsrail polisi 4 kişiyi yaraladı. Filistinlilerin bazıları da gözaltına alındı.

-İsrailli yasa dışı yerleşimcilerin Batı Şeria’da Filistin tarlalarını yakmasına ilişkin açıklama yapan ABD, bu durumdan derin endişe duyduklarını ifade etti. İsrail’in tek taraflı adımlardan kaçınmasının önemli olduğunu vurgulandı.

7 MAYIS

-Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin askeri kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları, İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerine saldırılarıyla ilgili olarak “sabrımız tükeniyor” mesajı verdi.

-Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın, Lübnan’da hükümetin kurulması konusunda yetkililerle temaslarda bulunmak üzere gerçekleştirdiği ziyaret, olumsuz bir atmosferde sona erdi.

8 MAYIS

-Mescid-i Aksa’ya giren İsrail polisi, Kıble Mescidi’nin içinde namaz kılan cemaate ses bombalarıyla saldırdı. Saldırı anı kameraya yansıdı. İsrail polisinin saldırılarında yaralanan Filistinlilerin sayısı iki yüzü geçti.

-Cezayir, Fransa’nın sömürge sırasında(1830-1962) işlediği suçlar için özür dilemesi talebinde kararlı olduğunu açıkladı.

9 MAYIS

-Avrupa Birliği (AB), ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletler’in (BM) oluşturduğu Orta Doğu Dörtlüsü, İsrail makamlarına itidal çağrısı yaptı ve Müslümanların kutsal günlerinde gerginliği artıracak tedbirlerden kaçınmasını istedi.

-İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’inde Filistinli ailelerin evlerine boşaltması ve bu evlerin Yahudi yerleşimcilere verilmesiyle ilgili davanın duruşması askıya alındı.

-Gazze’de Hamas idaresindeki hükümet, Twitter, Facebook ve istagram gibi sosyal medya ağlarını, Filistinle ilgili paylaşımlarda bulunan hesapları takibe almak ve kapatmakla suçladı.

10 MAYIS

-İsrail polisi, “Kudüs Günü”  bahanesiyle fanatik Yahudilerin olası baskınına karşı Mescid-i Aksa’da nöbet tutan Filistinlilere müdahale etti. Filistin Kızılayı, en az 305 kişinin yaralandığını duyurdu.

-Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, terör örgütü PKK’ya tepki gösterdi. Kazımi, “PKK’nın, Irak topraklarından komşu bir ülkeyi tehdit etmesi de kabul edilebilir değildir”dedi.

11 MAYIS

-İsrail, Gazze’ye hava saldırılarına yeniden başladı.

-Burak Duvar’ında toplanan Yahudi yerleşimciler, İsrail saldırıları sonucu Mescid-i Aksa’da çıkan yangını şarkı söyleyerek ve dans edere kutladı.

-Ürdün Dışişleri Eymen es-Safedi, Kudüs’ün Ürdün için kırmızı çizgi olduğunu söyledi.

-Gazze’deki direniş grupları, İsrail ile gerginliğin tırmanmasıyla eş zamanlı olarak “Kudüs’ün Kılıcı” adını verdikleri operasyonları başlattıklarını duyurdu.

-Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Berlin Teşkilatı Yönetim Kurulu üyesi Ayten Erdil, İsrail’in Doğu Kudüs’te Filistinlilere yönelik saldırılarını “terör” olarak nitelediği için görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

12 MAYIS

-İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ateşkes planlamadıklarını ve Gazze’ye yönelik saldırıları sürdüreceklerini söyledi.

-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Temsilciler Komitesi Toplantısı Cidde’de yapıldı.Toplantı sırasında Türkiye’nin sunduğu 3 öneri konusunda mutabık kalındı.

13 MAYIS

-İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda, şehit olanların sayısı 17’si çocuk, 7’si kadın 1’i yaşlı olmak üzere 69’a yükselirken yaralı sayısı 400’ü aştı.

-Mescid-i Aksa ve Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara karşı protestoların düzenlendiği Arap nüfuslu kentler de 374 İsrail vatandaşı Filistinli göz altıma alındı. 

14 MAYIS

-İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda zarar 70 milyon doları aştı. Sivillerin yaşadığı çok katlı 32 bina yerle bir oldu. 

-Filistin yönetimi, “ABD’nin İsrail’in yaptıkları karşısındaki sessizliği ve nefsi müdafaa olarak tanımlaması Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’teki katliamlara yol açtı” açıklaması yaptı. 

15 MAYIS

-Filistin Devlet Başkan’ı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Co Biden ile telefonda görüştü. Görüşmede Filistin’deki ve bölgedeki gelişmeler ele alındı. 

-Kuveyt Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’yi arayarak ülkesinin Filistinlilerin haklarını desteklediğini söyledi. 

-İsrail savaş uçakları, Gazze’de içinde Associated Press ve Al-Jazeeri ofislerinin de bulunduğu binayı vurdu. 

16 MAYIS

-10 Mayıstan buyana İsrail’in Gazze saldırılarına 41 çocuk, 23’ü kadın, 149 Filistinli hayatını kayıp etti.  1115 kişi yaralandı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in devam eden zulmü ile ilgili “İsrail, soykırım savaşı yapıyor” açıklamasını yaptı. 

-İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar konusunda başta ABD olmak üzere uluslar arası desteğin arkalarında olduğunu, Gazze’ye saldırıların devam edeceğini açıkladı. 

-İİT, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) İsrail’in Filistin’e saldırılarını durdurma konusunda sorumluluk üstlenmediği takdirde Filistin halkına koruma sağlanması için BM’ ye başvurulacağını açıkladı. 

18 MAYIS

-ABD yönetiminin, Gazze saldırılarından önce İsrail’e 735 milyon dolar değerinde hassas güdümlü füze satışına onay vererek katliama ortak olduğu ortaya çıktı. 

-Fas’tan İspanya’nın Ceuta kentine geçen düzensiz göçmenlerin sayısı 2 günde 6 bini buldu. İspanya hükümeti, Ceuta’ya polis ve Jandarma takviyesi yaparken, yüzlerce göçmen yüzerek kıyıya ulaştı.

-İsrail kural tanımadan Filistin topraklarını bombalamayı sürdürüyor. 10 Mayıs’ta başlayan İsrail saldırılarında 60’tan fazlası çocuk, 30’tan fazlası kadın olmak üzere 234 Filistinli şehit oldu. 

-Suriye’nin Haseke ilinde PKK/YPG’li teröristler arttırılan yakıt fiyatlarını protesto eden halka ateş açtı. 2 sivil hayatını kayıp etti, 4 sivil yaralandı. 

19 MAYIS

-Hamas’ın eski Siyasi Büro Başkanı Halit Meşal, Gazze’deki direnişin İsrail ordusunun imajını yok ettiğini ve İsrail’in başarısız olduğunu belirtti. 

-BM, İsrail’in Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye yardım sevkiyatı yapılmasını engellediğini bildirdi. 

-ABD Başkanı Biden İsrail Başbakanı Netenyahu ile yaptığı telefon görüşmesini, bölgede ateşkese giden yolda bugün gerginliğin ciddi derecede düşürülmesini beklediğini iletti. 

21 MAYIS

-Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlandı. Ateşkes, Türkiye saati ile 02.00’ de yürürlüğe girdi. 

-Fransız Millet Vekili Daniel Obono, Filsitin Halkının haklarını savunduğu için Antisemitizmle suçlanması nedeniyle İsrailli i24 News kanalının canlı yayınını terk etti. 

-Amerikan Associaten Press (AP) haber ajansı, İsrail’in Şeyh Cerrah’ta Filistinlilere yönelik uygulamalarını ve medyanın bu süreci ele alma biçimini eleştiren Emily Wilder isimli muhabirinin işine son verdi. 

22 MAYIS

-İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 10 Mayıs’ta başlattığı ateşkesle sona eren saldırıları nedeniyle şehit sayısı 248’e ulaştı. 

-Lübnan’ın güneyindeki Sayda Liman’ından Mısır’a gidecek bir ticaret gemisinde 4 ton esrar ele geçirildiği açıklandı. 

23 MAYIS

-Irak Dış İşleri Bakan’ı Fuad Hüseyin, Filistin davasına yönelik ülkesinde toplumsal bir destek olduğunu belirterek, önümüzdeki aylarda Ramallah’ta iki ülke arasında dış işleri bakanlıkları düzeyinde ortak görüşmeler başlayacağını söyledi. 

-İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını kınayan ve Filistin’e destek veren Bella Hadid, Gigi Hadid ve Dua Lipa’yı hedef gösteren Newyork Times gazetesindeki ilan tepki gördü. 

-Tunus ve Libya kara, deniz ve hava taşımacılığı alanlarında anlaşmalar imzaladı. İmza töreninde iki ülke başbakanı Abdülhamid Dibeybe ve Hişam el-Meşişi ortak açıklama yaptı. 

-İran Meclis Başkanı Muhammed Bekir Kalibaf, Uluslar arası Atom Enerjisi ajansının İran’daki nükleer tesislerin faaliyetlerini içeren görüntülere ulaşma hakkını getirdiğini söyledi. 

-İsrail polisinin eşlik ettiği onlarca sivil Yahudi işgalci, Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya yaklaşık üç hafta aradan sonra baskın yaptı. 

23 Mart’ta Suveyş Kanal’ını tıkayan “The Ever Given” adlı yük gemisinin alı konulmasına ilişkin istinaf başvurusu reddedildi. Mahkeme dava dosyasını 29 Mayıs’ta görüşmek üzere geri gönderdi. 

24 MAYIS

-Suudi Arabistan, 2021 yılı hac ibadeti için 60 bin kişilik kontenjan açıldığını duyurdu. 

-Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Kızıl denizin güneyinde Yemen’deki İran destekli Husilere ait patlayıcı yüklü bir teknenin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

-ABD Dış İşleri Bakanlığı yetkilisi İsrail’in iddia ettiği gibi Gazze’de Hamas’ın saldırı altyapısını imha edilmesi hedefinin tam gerçekleştiremediğini bu nedenle Hamas’ın kabiliyetlerini zayıflatmak için çaba göstereceklerini söyledi. 

25 MAYIS

-İsrail’in saldırılarında gazetecilere yönelik 99 ihlal tespit edildi.

-Amerikan Merkez Kuvvetleri Komutanı General Kennetth McKEnzie, terör örgütü YPG’nin sorumlularıyla görüştü, yolladıkları zırhlı Bradley araçlarıyla poz verdi.

-İran’da gelecek ay yapılacak 13. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine katılacak adaylar resmen açıklandı. 

-İsrail’in 10 Mayıs’ta abluka altındaki Gazze Şeridi’ne başlattığı 11 gün süren saldırılarda yaralanan 1 Filistinlinin daha yaşamını yitirmesiyle hayatını kayıp edenlerin sayısı 254’e yükseldi.

26 MAYIS

-BM son yıllarda binlerce düzensiz göçmenin hayatını kayıp ettiği Akdeniz’deki insani trajediden, AB’nin de sorumlu olduğunu açıkladı.

-Irak’ta Haşdi Şabi Enbar Operasyonlar Komutanı Kasım Muslih’in, emniyet güçleri tarafından “Terör suçundan” tutuklandığı bildirildi. 

-Sudan ordusu ile Mısır ordusu, Sudan’ın Güneyindeki Kardavan kentinde “Nil’in Muhafızları” ortak askeri tatbikat başlattı. 

-Irak’ın başkenti Bağdat’ta İran’a yakın Haşdi Şabi’ye bağlı milis güçler, hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölgeyi kuşatma altında tutmaya devam ediyor.

27 MAYIS

İŞGALCİ İSRAL ORDUSUNDAN  GAZZE’YE HAVA SALDIRISI

Gayrimeşru İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 66'sı çocuk, 39'u kadın toplam 248 Filistinli şehit oldu. 1900 Filistinli de yaralandı.

Gazze'deki Bayındırlık ve İskân Bakanlığının verdiği bilgilere göre, İsrail'in 11 gün süren saldırıları nedeniyle 1800 konut tamamen yıkıldı, 16 bin 800 konut ise kısmen hasar gördü.

Çatışmalar Mısır'ın arabuluculuğunda, İsrail ile Hamas liderliğindeki Gazze merkezli Filistinli grupların arasında varılan ateşkesle sonlandırıldı.

-İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, bugünkü sayısında, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 10 Mayıs’ta başlattığı ve 11 gün süren saldırılarında hayatını kaybeden  Gazze’li çocukların fotoğraflarını yayımladı. 

1 HAZİRAN

-Avrupa Birliğinin işgal altındaki Filistin topraklarındaki temsilcisi Sven Kühn Von Burgsdorff, Gazze’nin imarı için Filistin’de birlik hükümeti kurulması ve İsrail ablukasının kalkması gibi çeşitli adımlar atılması gerektiğini belirtti. 

-Terör örgütü YPG/PKK’nın, Suriye’nin Mümbiç ilçesinde sivillerin zorla silahlı kadrosuna katma uygulamasına karşı çıkarak protestolar düzenleyen halka açtığı ateş sonrasında iki günde en az 8 sivil yaşamını yitirdi, 27 sivil yaralandı. 

2 HAZİRAN

-Türkiye Sihaları bu kez İsviçre’de gündem oldu. İsviçre televizyonunda yayımlanan haberde, “Türkiye’nin Sihaları hedefleri tam isabet ile vuruyor” denildi.

-İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Viyana’da devam eden nükleer müzakerelerde, “ABD ile temel meselenin çözüldüğünü” söyledi. 

3 HAZİRAN

-İsrail’de 12 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Binyamin Netanyahu’nun rakipleri kualisyon Hükümetini kurmakta anlaştı. 

-Suriye’nin Halep ilinin Mümbiç ilçesinde işgalini sürdüren terör örgütü YPG/PKK’nın 8 sivilin ölümüne neden olması karşısında suskun kalan Batı ülkeleri, gazetecilerin soruları üzerine fail belirtmeksizin kınamaktan kaçınan yanıtlar verdi. 

4 HAZİRAN

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz'de 135 milyar m3 doğalgaz bulunduğunu açıkladı.

-ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’da yayımlanan haberde, Türkiye’de üretilen düşük maliyetli silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Suriye, Libya ve Azerbaycan’daki savaşlarda “oyun değiştirici” olarak yer aldığı belirtildi. 

-İsrail’in saldırılarıyla hasar gören Gazze Şeridinde imar çalışmaları sürüyor. Mısır bölgeye çok sayıda ekipman gönderirken teknik ekiplerde imar çalışmaları için sınır kapısından Gazze’ye geçti.

5 HAZİRAN

-Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, “İran ile ilişkiler en iyi dönemini yaşıyor ve bundan da onur duyuyorum. Irak İran arasındaki ortak ikili ilişkilerin geliştirilmesini sağlayan Başbakanların başında geliyorum” dedi. 

6 HAZİRAN

İsrail polisi, Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinlilere destek için yapılan eyleme müdahale etti. Eylemi takip eden El-Cezire kameramanın çekim yapmasını engellemeye çalışan polis, tepki gösteren kadın muhabiri göz altına aldı. 

7 HAZİRAN

-Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, İngiltere Dış İşleri Bakanı Dominic Raab ile Ortadoğu’da istikrar ve güvenlik konulu bir görüşme gerçekleştirdi. 

8 HAZİRAN

 -BM tarafından İdlib kentine 95 tır insani yardım gönderildi. 

-İsrail mahkemesi, Filistin 1948 İslami Hareketi Başkan Yardımcısı Şeyh Kemal el-Hatip’in göz altı süresini yeniden uzattı. 

-PKK’lı teröristler, Irak’ın Duhok kentinden bir Peşmerge’yi öldürdü. Böylece, PKK’nın son üç günde düzenlediği saldırılarda 6 Peşmerge öldü.

-İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede kripto para faaliyetlerinin yasallaştırılması ve bu alana yatırım yapan vatandaşların sermayesinin korunması için gerekli yasa ve talimatların ortaya konulması çağrısında bulundu.

9 HAZİRAN

-Suriye’deki Beşer Esad rejimi, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırlarındaki bir kampa topçu saldırısı düzenledi. 

-Irak’ta yaklaşık iki hafta önce “terör” suçlamasıyla tutuklanan Haşdi Şabi Enbar komutanı Kasım Muslih’in delil yetersizliğinden serbest bırakıldığı açıklandı.

10 HAZİRAN

-İran savaş gemisi Mekran ve yerli yapım Sehend muhriplerinden oluşan 77. Filo’yu Atlas Okyanusu’na gönderdiğini duyurdu. Filo hiçbir ülkenin limanında durmadan Atlas Okyanusu’na 30 günde ulaştı. 

-Suudi Arabistan’da Mescid-i Nebevi İmam ve Müezzin İşleri Müdürü ile yardımcısı, “ihmalde bulundukları” gerekçesiyle görevden alındı. 

-Suriye’de Beşer Esad rejimi ve İran destekli terörist grupların, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki İdlib köyüne düzenlediği saldırıda 6 sivil öldü. 13 sivil yaralandı. 

-Yemen’de İran destekli Husiler ve terör örgütü El Kaide’nin elinde 11 gazeteci bulunduğu duyuruldu.

11 HAZİRAN

-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), terör örgütlü PKK’nın “Barış ve Özgürlük Grubu” adı altında Avrupa pasaportu taşıyan bazı kişileri IKBY’nin istikrarını bozmak amacıyla bölgeye gönderdiğini duyurdu.

-Yemen’de İran destekli Husilerin Marib kentine 2 balistik füze ve 2 İHA ile düzenlediği saldırıda 8 sivil öldü. 27 kişide yaralandı.

12 HAZİRAN

-Irak’ta Türk şirketi tarafından inşa edilen hastane hizmete girdi. Irak Başbakanı Kazımi, açılış töreninde yaptığı konuşmada Irak’ın en modern hastanelerinden birinin hizmet vermeye başladığını söyledi. 

-Mısır diktatörü Abdulfettah es-Sisi, Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

13 HAZİRAN

İşgalci İsrail Hükümetlerinde 12 yıl Başbakanlık yapan Benjamin Netanyahu seçimi kaybetti. Filistin topraklarında yapılan seçimlerin ardından, koalisyon hükümeti güvenoyu aldı. Netanyahu iktidarı sona erdi. Yamina Partisi lideri ırkçı  Naftali Bennett Başbakan olarak yemin etti. Netanyahu, geri dönecekleri mesajını vermeye devam etmekte

-Cezayir Enformasyon Bakanı Ammar Bilhiymer, editöryel çalışmalarında ülkeye açıkça bir düşmanlık içinde olması sebebiyle France 24 televizyon kanalının akreditasyonunun iptal edildiğini duyurdu. 

-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Avrupa Parlamentosuna (AP) “Fas ile İspanya arasındaki krizi körüklemekten kaçınma ve olumlu bir rol oynama” çağrısında bulundu. 

14 HAZİRAN

-İsrail’de eski Başbakan Netanyahu görevini halefi Yamina Partisi Lideri Naftali Bennett’e teslim etti.

-Irak’ın çeşitli kentlerinde terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyonda 10 terörist yakalandı.

-Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, körföz krizinden bu yana ilk kez Katar’ı ziyaret etti.

-Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el-Sani, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile Filistin meselesi ve Libya’daki gelişmeleri görüştü.

-İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’ye nükleer anlaşmaya tam olarak uymaları çağrısında bulunarak, “Nükleer faaliyetlerimiz tamamen barışçıldır” dedi. 

15 HAZİRAN

-Cezayir’de 12 Haziranda yapılan genel seçimleri 105 sandalye ile Ulusal Kurtuluş Cephesi kazandı. Bağımsızlar 78,  İslami eğilimli Barış Toplumu Hareketi 64, Demokratik Ulusal Birlik Partisi ise 57 sandalye kazandı.

16 HAZİRAN

-İran Meclisinde 210 Milletvekili, cuma günü düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimindeki muhafazakâr adayların, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi lehine yarıştan çekilmeye davet etti.

19 HAZİRAN

-İran’da  muhafazakâr aday Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak ülkenin 8. Cumhurbaşkanı oldu. Reisi, 17 milyon 926 bin 345 oy alarak seçimi kazandı. Seçimlere katılım ise %48,8 oldu. Bu katılım, 1979’daki devrimden bu yana yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en düşük seviyesinde kaldı.

-ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Ortadoğu’da konuşlu yüzlerce askerle savaş uçakları ve hava savunma sistemlerinin geri çekileceği yönündeki haberleri doğruladı.

20 HAZİRAN

-BM, Libya Krizini siyasi çözüm için başlatılan Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun, ülkede 24 Aralık’ta planlanan seçimlerin anayasal temelini görüşmek üzere İsviçre’de toplanacağını açıkladı.

21 HAZİRAN

-Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, Türkiye’nin ilaç ve tıbbi malzemelerinin hem kalite hem de fiyat açısından Lübnan standartları ile uyumlu olduğunu söyledi.

-Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el-Sani, ülkesinin sıvılaştırılmış doğalgaz üretimini, 2026 yılına kadar yüzde 40 arttırmayı hedeflediğini söyledi.

-Ürdün’de eski veliaht Prens Hamza bin Hüseyin’in de adının karıştığı darbe girişimi davası Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde görüşülmeye başlandı.

-İran’ın güneyindeki bu Şehr eyaletinde bulunan nükleer elektrik santralinin faaliyetinin “acil durum” üzerine geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

22 HAZİRAN

-Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed Salim eş-Şehubi, ülkesinin 2011’den bu yana silahlı çatışmalardan ciddi bir şekilde etkilendiğini ve yeniden inşası için Türkiye’den şirketlerin geri dönmesini istedi.

-Yemen ordusu Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyon güçleri ile İran destekli Husiler arasında Marip kentinden çıkan şiddetli çatışmalarda 26 Husi milis öldürüldü.

23 HAZİRAN

-Libya Konulu İkinci Berlin Konferansı, BM ve Almanya himayesinde Türkiye’nin de dahil olduğu uluslar arası aktörlerin katılımıyla başladı. Libya konulu İkinci Berlin Konferans Bildirisinde, “24 Aralık seçimlerinin belirlendiği şekilde gerçekleştirilmesi için gerekeli Anayasal ve hukuki düzenlemeler uygulanmalıdır” denildi. 

-Lübnan’da düzenlenen gösteride ekonomik kriz ve kötüleşen yaşam koşulları protesto edildi. Eylemciler, araç lastikleri ve atık yakarak birçok yolu trafiğe kapattı. 

-İran merkezli bazı internet sitelerine giren kullanıcılar “Amerikan Yönetimi tarafından sitelere el koyulduğu” bilgisiyle karşılaştı. ABD adalet bakanlığı, İran merkezli internet sitelerine el konulduğu iddiasını doğruladı. 

24 HAZİRAN

Cezayir Başbakanı Abdulaziz Cerad, 12 Haziran’da yapılan genel seçimlerin resmi sonuçlarının açıklamasının ardından cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’a istifasını sundu.

25 HAZİRAN

-Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile İran arasında şubat ayından yapılan ve 24 Haziran’a kadar uzatılan teknik anlaşmanın sona erdiği bildirildi. 

-Terör örgütü DEAŞ Irak’ın Kerkük kentindeki bir polis kontrol noktasına silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda 1 polisin öldüğü 2 polisin ise yaralandığı açıklandı. 

28 HAZİRAN

-DEAŞ’la mücadele Uluslararası Koalisyon Bakanlar Toplantısı İtalya’nın ev sahipliğinde başkente Roma’da başladı. 

-Irak hükümeti, ABD’nin Irak-Suriye sınırındaki Haşdi Şabi milislerine yönelik saldırısının Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini ve bunu ret ettiklerini açıkladı.

-Yemen’de hükümeti destekleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Husi milislere ait bomba yüklü 2 İHA’nın daha etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 

29 HAZİRAN

İsrail, başka ülkelerden talep gelmemesi halinde, son kullanma tarihi yaklaşan 800 bin Koronavirüs aşısını imha edecek. 

1 TEMMUZ

-İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, korona virüs salgını nedeniyle ülkede 1 milyon 100 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi.

-Uluslararası Kızılhaç komitesi Ortadoğu Direktörü Fabrizio Carboni, Suriye’nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK/YPG’nin kontrolündeki hapishanelerde yüzlerce çocuğun tutulduğunu açıkladı.

-İran Dini Lideri Ali Hamaney, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan İbrahim Reisi’nin yerine Gulamhüseyin Muhsin Ejei’yi yargı erki başkanı olarak atadı.

2 TEMMUZ • 

-İran, kovid-19’un mutasyonlu varyantlarının görüldüğü 12 ülkeden girişlerin yasakladığını duyurdu.

-Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 50 STK, BM’nin bölgeye yaptığı insani yardımların Rusya tarafından engellenme girişimlerini protesto etti. Rusya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) yardım mekanizmasını veto ederse 4,5 Milyon Suriyeli olumsuz etkilenecek.

3 TEMMUZ

-İran’ın indirimli elektrik tarifeleri nedeniyle Çin, Rusya, ABD, Kazakistan, Kanada ve İzlanda ile birlikte dünyada en fazla kripto para üreten 7 ülkeden biri olduğunu açıkladı.

-Irak hükümeti, elektrik santrallerine yapılan saldırılarda 7 kişinin öldüğünü ve 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

4 TEMMUZ

-İran’ın Urumiye kentinde yaklaşık 10 ay önce idam edilen Hazar Kavidil hakkındaki mahkeme kararının Yargıtay tarafından bozulduğunu öne sürüldü.

-ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in Özel Kalemi Rİvka Ravitz’in önünde diz çöktüğü fotoğraf sosyal medyada gündem oldu.

5 TEMMUZ

-ABD, Katar’da silah depolamak için kullandığı 3 askeri kampı kapattı. Buralardaki ekipman ve askerler Ürdün’e nakledildi. Washington’ın bu adımla nükleer müzakerelerde İran’a karşı elini güçlendireceği yorumu yapılıyor.

-ABD askerlerinin de konuşlu olduğu Irak’taki Ayn el-Esed üssüne roketli saldırı düzenlendiği bildirildi.

-Fransa Senatosu Savunma Komitesi tarafından hazırlanan raporda, Türk İHA ve SİHA’ları örnek gösterildi.

6 TEMMUZ

-İran’ın Türkiye sınırındaki Batı Azerbaycan eyaletinin merkezi Urumiye’de elektrik kesintileri ve kovid-19 salgını günlük yaşamı zorlaştırıyor. Bu kesintiler ülkenin bazı şehirlerinde protesto edildi.

-Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği üzerinden uçan SİHA’lar paniğe neden olduş ABD güçleri SİHA’ları düşürdü.

7 TEMUZ

-Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, evinde gerçekleştirilen suikastle vurularak öldürüldü. Geçici Başbakan  Claude Joseph, saldırıyı “Nefret dolu, insanlık dışı ve barbarca” diyerek kınadı. Suikastin aydınlatılması için, ülkede iki haftalık “Olağanüstü Hal” ilân edildi.

-ABD yönetimine sürpriz bir ziyaret gerçekleşti. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın kardeşi Halid Bin Selman Washington’da yetkililerle görüştü.

-Katar, ekonomik krizle boğuşan Lübnan’ın ordusuna bir yıl süresince aylık 70 ton gıda yardımı yapacağını bildirdi.

-Afganistan hükümeti ve Taliban temsilcileri, İran’ın ev sahipliğinde görüşmelerde bulunmak üzere Tahran’a geldi.

8 TEMMUZ

-Avusturya’da tartışmalı terörle mücadele yasa tasarısı mecliste kabul edildi. Yasa ile camilerdeki vaizler mercek altına alınacak, “radikal” görüşlere sahip olduğu düşünülen cami ve dini dernekler daha hızlı kapatılabilecek.

9 TEMMUZ

-Birlemiş Milletler, İsrail’e Gazze Şeridi’ndeki insanların ve malalrın hareketliliğine getirilen sınırlamaların azaltılması çağrısında bulundu.

-Fas’ta korona virüsle mücadele kapsamında ilan edilen OHAL uygulaması bir ay daha uzatıldı. Karar 10 Ağustosa kadar sürecek.

-İsrail vatandaşı Filistinliler, ülkenin kuzeyindeki Um el-Fehm kentinde Dilistin bayraklarıyla ilk defa “bayrak yürüyüşü” gerçekleştirdi.

10 TEMMUZ

-Fas, DEAŞ terör örgütlü lider kadrosunda yer alan Fas uyruklu bir teröristin İtalya’da tutuklandığını duyurdu.

-Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkesinin Tunus’la hava ve kara sınırlarını kapatma kararının sağlık koşulları nedeniyle alındığını ve kısa süreli olduğunu söyledi.

11 TEMMUZ

-Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Libya’da resmi anlaşmalar çerçevesinde bulunan Türk güçleri ile paralı askerlerin bir tutulmayacağını söyledi. Mişri, yaptıkları yardım çağrısına yalnızca Türkiye’nin yanıt verdiğini belirtti.

12 TEMMUZ

-Ürdün’de eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin’in de adının karıştığı darbe girişimi davasında yargılanan 2 sanığa on beşer yıl hapis cezası kararı çıktı.

-İsrail yönetimi, abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ndeki balıkçılar için avlanma mesafesini 9 milden 12 mile çıkarma kararı aldı.

-Mısır Meclisi, ülke genelinde 4 yılı aşkın süredir uygulanan olağanüstü halin bir kez daha uzatılmasını onayladı.

13 TEMMUZ

-Kuveyt Emir Vekili ve Veliaht Prens Şeyh Meş’al el Cebir el-Sabah, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop ile bir araya geldi. Türkiye’ye teşekkür eden el-Sabah, “Erdoğan, duruşu, sözü ve eylemiyle cesur bir adam. Ona karşı sevgi ve saygımız var” dedi.

-Irak’ta Kovid-19 hastalarının kaldığı hastanede dün akşam saatlerinde çıkan yangında ölü sayısı 92’ye yükseldi.

-İran Hükümet sözcüsü Ali Rebii, ABD ile tutuklu takası konusunda müzakere ettiklerini söyledi. Rebii ABD Başkanı Biden’ın bu konudaki yaklaşımının olumlu olduğuna dikkat çekti.

-Cezayir makamları, eylül ayından itibaren Kovid-19 karşı Çin Menşeli “Sinovac” ve Rus Menşeli “Sputnik V” aşılarının ortak üretimine başlanacağını açıkladı.

-Fransız çimento şirketi Lafarge’ın, terör örgütlerine desteği bir kez daha ortaya çıktı. Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG’ye açıkça destek veren şirketin, Fransız istihbaratının bilgisi dahilinde DEAŞ’a da haraç verdiği belirlendi.  

14 TEMMUZ 

AMAZON ORMANLARI  KARBONDİOKSİT YAYIYOR

Bilim dergisi Nature, küresel ısınma, kuraklık ve artan yangınlar nedeniyle alanı sürekli daralan Amazon Ormanları’nın  emdiğinden çok karbondioksit saldığına ilişkin bir çalışma yayınladı.

18 TEMMUZ

 PEGASUS SKANDALI

İsrail’in varlığında olduğu gibi gayrimeşru bir işi daha ortaya saçıldı. NSO Group adlı şirket’in casus yazılım programı Pegasus  ile dünyanın her tarafında birçok kişiyi dinlediği iddia edildi.

Uluslararası Af Örgütü ile 15 civarında basın kuruluşunun yaptığı araştırmada, Pegasus’un , çeşitli ülke yönetimleri tarafından siyasetçi, gazeteci, akademisyen, insan hakları savunucularının da aralarında olduğu binlerce kişinin telefonuna yüklenmiş olabileceği ifade edildi.

28 TEMMUZ

28 Temmuz-12 Ağustos tarihleri arasında 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 9 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı ve on binlerce hektar orman arazisi küle döndü.

1 AĞUSTOS 2021

-  İsmail Heniyye, yeniden İslami Direniş Hareketi’nin (HAMAS) lideri seçildi.

- Katar merkezli el-Cezire Televizyonu yaklaşık 8 yıl aradan sonra ilk kez Mısır’da canlı yayın yaptı.

-  Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen kişilerle Arap aşiretleri arasında çıkan silahlı çatışmalarda 5 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Lübnan ordusu çatışma bölgesine müdahale etti.

2 AĞUSTOS

-  Çin’in yeni tip Koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği Sinopharm aşısından Libya’ya şimdiye kadarki en büyük sevkiyat teslim edildi.

- Botsvana, İsrail’in Afrika Birliğine gözlemci üye olarak kabul edilmesi kararına itirazda bulundu.

- El-Cezire, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) “Katar’ı kötülemek ve terörle ilişkilendirmek” amacıyla yapımcısı olduğu “The Misfits” isimli Hollywood filmini yanlış yönlendirdiğini belirtti.

3 AĞUSTOS

-  Beşar Esad rejimi güçleri, Suriye’nin güneyindeki Dera ilinde, Rusya’nın arabuluculuğunda, bölge halkıyla yürütülen görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine şehir merkezinde kuşattığı Dera el-Beled Mahallesi’ne havan topu ve tank atışlarıyla saldırdı.

-  İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, Avrupa’da mültecilere karşı alınan tavrı sert bir dille eleştirdi. “Avrupa, ahlaki pusulasını kaybetti. Geri göndermeler Birleşmiş Milletlerin (BM) 1951 sözleşmesine aykırı” dedi.

4  AĞUSTOS

- Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ekonomik kriz penceresindeki ülkesinin uluslararası toplumun her türlü yardım ve desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

-  Uluslararası Af Örgütü (UAO), Suudi Arabistan’da bu yıl ocak-temmuz aylarında idam cezasına çarptırılan 40 kişinin cezasının infaz edildiğini duyurdu. İnfazların G-20 dönem başkanlığının bitmesinin ardından geldiğini vurguladı.

5 AĞUSTOS

-  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk görevinden affını istedi. Selçuk'un yerine Mahmut Özer atandı.

-  Irak’ta son 2 günde çeşitli bölgelerdeki 14 elektrik hattına yönelik terör saldırısı düzenlendiği belirtildi.

-  İsrail Ordusu, Lübnan’ın güneyindeki bazı noktalara hava saldırısı düzenledi.

- Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından görevden alınan ve 11 gündür kamuoyu önüne çıkmayan eski Başbakan Hişam el-Meşişi’nin Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Kurumuna giderek mal varlığıyla ilgili beyanda bulunduğu açıklandı.

- İran’da 18 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak ülkenin 8. Cumhurbaşkanı olan İbrahim Reisi, yemin ederek resmen görevine başladı.

- Fas yönetiminin İsrail merkezli “NSO Group” şirketinin ürettiği “Pegasus” casus yazılımını kullanma suçlamasıyla ilgili Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung’a dava açtığı bildirildi.

-  Lübnan Başbakanı Diyab, ülkesinin güneyine düzenlediği saldırılar nedeniyle İsrail’i acil olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine şikayet etme talimatı verdi.

8 AĞUSTOS

-  İran’da Koronavirüse karşı yerli aşı COVIRAN Bereket’i geliştiren bilim heyetinin başında yer alan Muhammed Muhbir, Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı görevine getirildi.

- Yemen’de stratejik konuma sahip Beyda vilayetinde, hükümet güçleriyle Husi milisleri arasında şiddetli çatışmalar artarak devam ediyor.

9 AĞUSTOS

-Abluka altında Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler İsrail’in “idari tutukluluk” uygulamasını protesto etmek amacıyla gösteri düzenledi.

-Irak’ın kuzeyinde Pençe Kaplan bölgesinde PKK’lı 13 terörist daha etkisiz hale getirildi.

-İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile “nükleer anlaşmayı” değerlendirdiği bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

10 AĞUSTOS

 -2 Türk gencin Suriyeli mülteci grup tarafından öldürülmesi sonucu Altındağ Olayları çıktı.

-İran basını, İsrail’e ait bir denizaltının Süveyş Kanal’ını geçerek Kızıldeniz’e ulaştığını ileri sürdü. İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami, “Siyonist rejimi yok etmek için yanlış bir hareketlerini bekliyoruz” dedi

-İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi’nin Cumhurbaşkanlığı birinci yardımcılığına atadığı Muhammed Muhbir ile Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanlığına getirdiği Gulam Hüseyin İsmaili, Reisi gibi ABD’nin yaptırım listesinde yer alıyor.

-Yemenli milletvekili ve eski Taiz Valisi Ali el-Mimari, BEA destekli Güney Geçiş Konseyinin (GGK) ülkenin güneyinde gerçekleştirdiği “isyanın” Suudi Arabistan’ı Abu Dabi ve Tahran karşısında zayıflattığını belirtti.

-Esad rejimi güçlerinin Suriye’nin güneyindeki Dera iline saldırılara başlaması sınır komşusu Ürdün’ün endişelenmesine neden oldu.

-Irak’ın güneyindeki Kerbela kentinin Belediye Başkanı Abir el-Hafaci’nin uğradığı suikast sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.

11 AĞUSTOS

-Batı Karadeniz bölgesindeki Kastamonu, Sinop ve Bartın'daki sel, su baskını ve heyelanlarda 82 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralandı.

-İran’da 5 Ağustos’ta yemin ederek göreve başlayan Cumhurbaşkanı Reisi, yeni kabinesini meclise sunarken Dışişleri Bakanlığı için Batı’ya karşı mesafeli politikaları destekleyen eski Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı aday gösterdi.

-Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, halkın mesajını aldıklarını belirterek parti iç tüzüğünde yer aldığı gibi 2 dönem başkanlık kuralına uyacağını ve bir sonraki kongrede başkanlığı bırakabileceğini söyledi.

-İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, ülkesini Şanghay İşbirliği Örgütüne üyeliğinin önündeki siyasi engellerin kalktığını söyledi.

-Katar, Körfez krizinin patlak verdiği 2017’den bu yana ilk kez Suudi Arabistan’a büyükelçi atadığını duyurdu.

12 AĞUSTOS

-Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bir asırdan fazla süredir faaliyet gösteren Makasid Hastanesi, akaryakıt ve ilaç krizi nedeniyle hasta kabul edemeyeceğini duyurdu.

-Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayip ERDOĞAN’ın davetine icabetle Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu.

-İran, Rus Büyükelçiliğinin sosyal medyada paylaştığı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Rusya, İngiltere ve ABD liderlerinin işgal altındaki İran’da düzenlediği Tahran Konferansı’na atıfta bulunan fotoğraf nedeniyle Rus Büyükelçiyi Bakanlığa çağırdı.

-Lübnan Meclisinin Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın soruşturulması kapsamında sorgulanmaları için bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebini ele alacağı oturum, yeterli katılım sağlanmadığı için düzenlenemedi.

-İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, iki ülke arasında imzalanan ilişkileri normalleştirme anlaşmasının ardından ilk resmi ziyareti kapsamında geldiği Fas’ta, İsrail’in iletişim ofisini açtı.

13 AĞUSTOS

-Mısır Ordusu, Sina’da yürüttüğü operasyonda, 13 silahlı unsurun etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

-Katar'da düzenlenen Afganistan konulu uluslararası toplantıya katılan ülkeler, ülkede şiddetin sonlandırılması ve barış sürecinin hızlandırılması çağrısı yaptı. Sonuç bildirisinde askeri güçle göreve gelen hiçbir hükümetin tanınmayacağı vurgulandı.

14 AĞUSTOS

Orman Genel Müdürlüğü Rusya'dan kiralanan yangın söndürme uçağının Kahramanmaraş'ta düştüğünü açıkladı 3'ü Türk, 5'i Rus vatandaşı olmak üzere toplam 8 kişiden oluşan tüm mürettebat hayatını kaybetti.[27][28]

15 AĞUSTOS

AFGANİSTAN’DA TALİBAN YENİDEN İKTİDARDA

İşgalci ABD ordusunun 20 yıl kaldığı Afganistan’dan aniden çekilmesinin ardından; ABD destekli hükümet ve ABD’nin eğitip donattığı Afganistan ordusu, Taliban karşısında tutunamadı. Taliban ülke yönetimini eline aldı.

Havaalanında yurt dışına çıkmak isteyen Afganlıların trajik görüntüleri kameralara yansıdı. ABD kargo uçağının tekerlerine, kanatlarına yapışan Afganlılar, hareket eden uçaktan düşmeye devam etti. Feryatlar arasında epeyce havalanmış uçaktan düşüp yere çakılan son Afganlı, işgalci güçlerin bir toplumun bünyesinde açtığı yaralara tuz biber eken utanç görüntüleri olarak hafızalarda yer aldı.

-Lübnan'da bir akaryakıt tankerinin patlaması sonucu 28 kişi öldü 79 kişi yaralandı. Lübnan basını patlamanın “Suriye'ye kaçak şekilde götürülmek için stoklanan akaryakıt deposunda meydana geldiğini” öne sürdü. Lübnan ordusu patlamanın askerler tarafından halka dağıtılmak üzere el konulan yakıt deposunda olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yakıt deposu patlamasının yansımalarını görüşmek üzere Yüksek Savunma Konseyini “olağanüstü” toplantıya çağırdı.

-Suudi Arabistan, ülkede ilk kez yeni tip Koronavirüsün delta varyantının görüldüğünü duyurdu.

16 AĞUSTOS

-İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Afganistan'ın kontrolünün Taliban’da olduğunu kabul ettiğini belirterek, NATO ve İngiliz güçlerinin bu ülkeye geri dönmeyeceğini bildirdi.

17 AĞUSTOS

-Afgan devlet kanalına çıkan Taliban Yetkilisi, “Kadınlar da hükümete katılmalı” dedi. Taliban sözcüsü de kadınların eğitim, sağlık ve diğer alanlarda yer alacağını söyledi. Hiçbir iç ve dış düşman istemediklerini vurguladı.

-Mısır ve ABD deniz kuvvetleri, Kızıldeniz’in güneyinde ortak deniz tatbikatı gerçekleştirdi.İran Cumhurbaşkanı Reisi, Irak başbakanı Mustafa el-Kazımi ile yaptığı telefon görüşmesinde, herkesin Yemen'deki savaşın durması için çalışması gerektiğini söyledi.

-Esad rejimi, ülkenin güneyindeki Kuneytra iline İsrail tarafından füze saldırısı gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

-Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran'ın şu ana kadar nükleer silah üretiminde de kullanılabilen yüzde 20 zenginleştirilmiş 200 gram uranyum metali ürettiğini açıkladı.

18 AĞUSTOS

-Fransa Taliban’ın kontrolü ele aldığı Afganistan'dan 25 Fransız ile 184 Afgan’ı Abu Dabi’ye tahliye etti.

- İran İçişleri Bakanlığı Sınır İşleri Genel Müdürü Hüseyin Kasımi, Afganistan sınırında konuşlu güvenlik güçlerine İran'a girmek isteyen “Afganları engellemeleri” talimatı verdi.

-Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüşmesinde iki ülkenin Afganistan'da ortak çıkarlara sahip olduğunu söyledi.

19 AĞUSTOS

-BM, 2021 yılında Yemenlilere insani yardım için gerekli finansmanın yarısının bile karşılanmadığını açıkladı.

-ABD Savunma Bakanlığı, Afganistan'daki tahliye operasyonunun sorunsuz devam ettiğini açıkladı. 14 Ağustos'tan beri ise 7 bin kişinin tahliye edildiği duyuruldu.

-Yemen hükümetini destekleyen Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonu, İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'a gönderdiği bomba yüklü bir insansız hava aracının imha edildiğini duyurdu.

20 AĞUSTOS

-Taliban'ın sözcülerinden Süheyl Şahin, Çin’in Afganistan'ın yeniden inşasında büyük rol oynayabileceğini söyledi. Ayrıca Şahin, uluslararası toplumu Taliban’ı resmi olarak tanımaya çağırdı.

21 AĞUSTOS

-İsrail askerleri, Gazze sınırında gösteri yapan Filistinlilere müdahalede bulundu. İsrail’in gerçek mermi ve gaz bombaları ile saldırdığı gösterilerde 22’si çocuk 41 Filistinli yaralandı.

-Suudi Arabistan önderliğindeki Arap Koalisyon güçlerinin Yemen’in Marib kentine düzenlendiği hava saldırısında, aralarında İranlı bir askeri uzmanın da olduğu 10 kişi öldürüldü.

-İran’da Cumhurbaşkanı Reisi’nin hazırlayarak meclise sunduğu yeni kabinede, kadınlara ve Sünnilere yer verilmemesi, bazı milletvekillerince eleştirildi.

-Filistin Ulusan Konseyi, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerin durdurulması için Arap ve İslam ülkeleriyle uluslararası topluma müdahale çağrısında bulundu.

22 AĞUSTOS

-Afganistan’ın Bağlan vilayetinde 3 ilçenin kontrolü Taliban’dan eski yönetime bağlı güçler ve yerel gruplara geçti.

-Katar’da ilk kez yapılacak Şura Meclisi (parlamento) seçimlerinin 2 Ekim’de gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

-Suudi Arabistan’ın talebi ile Afganistan’daki durumu görüşmek üzere daimi temsilciler düzeyinde Cidde’de olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Afganistan’daki taraflara barışın tesis edilmesi için kapsamlı diyalog çağrısı yaptı.

23 AĞUSTOS

-Suriye’nin kuzeyindeki Azez ilçesinde, bombalı araçla terör saldırısı düzenlendi. İlk belirlemelere göre 3 sivil yaralandı.

- Rusya, İran ve Çin’in Basra Körfezi’nde ortak askeri tatbikat düzenleyeceği bildirildi.

-İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde Filistin direniş gruplarına ait mevzilere saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası bölgeden alev ve dumanlar yükseldi.

24 AĞUSTOS

-Tunus’ta siyasi kriz sürüyor. Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz’da aldığı istisnai kararların geçerlilik süresini uzattı.

1 EYLÜL

-Irak Türkmen Cephesi Hasan TURAN, 2005 seçimleri sonrası Türkmen partilerinin ilk defa tek listede seçime katıldığını ifade ederek yeni dönemde bakan, bakan vekilleri ve bağımsız kurum başkanlığı gibi görevlere talip olacaklarını açıkladı.

-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ülkesinin Afganistan’dan çekilmesi üzerine yaptığı açıklamada kararının arkasında olduğunu söyledi.

-Suudi Arabistan’da okullarda cep telefonu kullanılması ve herhangi bir eğitim tesisinin fotoğrafının çekilmesi yasaklandı.

-İran’ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin kendi hükümeti döneminde komşulara öncelik veren dış politika izleyeceğini belirterek, “En aktif hükümet diplomasisi komşularımızla yapılmalıdır” dedi.

-Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres, Afganistan’da derinleşen insani ve ekonomik krizle temel hizmetlerin tamamen çökme riskinden derin endişe duyduğunu belirterek, “İnsani felaketin kapıda olduğu” uyarısını yaptı.

2 EYLÜL

-BM, Afganistan’daki gıda stoklarının bu ay sonu biteceği ve gıda yardımlarının kesintiye uğrayabileceği konusunda uyardı.

-Irak’a ihraç ettiği gaz miktarını düşürün İran, bu durumun Bağdat ile yapılan anlaşmaya uygun olduğunu ve 6 ay kadar süreceğini duyurdu.

-Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el-Sani, Kabil Havalimanı’nın işletilmesinde olası teknik destek konusunda Türkiye ile görüştüklerini açıkladı.

3 EYLÜL

-ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Taliban’ın kontrol ettiği Afganistan’da yeni kurulacak hükümetin ancak belli kriterleri karşıladıktan sonra tanınabileceğini söyledi.

-Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Taliban’ı tanımayacaklarını ancak belli kriterleri dahilinde ilişki kuracaklarını söyledi.

4 EYLÜL

-Osmanlı yadigarı Hicaz Demir Yolu’nun Ürdün hattı, 113 yıl sonra bile hizmet vermeyi sürdürüyor. Amman’da açılması planlanan Demir Yolu Müzesi’nin inşası ise TİKA’nın girişimleri ile devam ediyor.

-Fas’ta 8 Eylül’de yapılması planlanan genel ve yerel seçimlere sayılı günler kala, iktidar ve muhalefet partileri birbiri ile ittifak kurmaya yanaşmadı.

-Lübnan’dan bakanlar düzeyinde bir heyet, Mısır’dan gaz ve Ürdün’den elektrik akımı ithalatında Suriye topraklarını kullanmak için Şam’da Beşar Esad rejimiyle görüştü.

5 EYLÜL

-Tunus’ta ABD Kongresi heyetinin ziyareti “İçişlerine müdahale” olduğu gerekçesi ile protesto edildi.

-İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, haziranda ara verilen nükleer görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduklarını ancak baskı altında müzakereyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

6 EYLÜL

-Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el-Halife, Türkiye ile ilişkilerin ileri düzeyde olduğunu söyledi.

-Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Saadi Kaddafi serbest bırakıldı.

-NATO, daha önce Afganistan’da ittifak için çalışan 500 Afgan ile ailelerinin bu ülkeden tahliye edildiklerini bildirdi.

7 EYLÜL

-Lübnan’ın kuzeyindeki fırıncılar, akaryakıt krizi sebebiyle artık fırınların ekmek çıkaramayacağını bildirdi.

-Fransız çimento şirketi Lafarge’ın, DEAŞ ile ilişkisi hakkında Fransa iç, dış ve askeri istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdiği ve ilişkinin Fransa devletinin bilgisi dahilinde gerçekleştiği belgelerle ortaya kondu.

-Türkiye ile Mısır arasında 8 yıl sonra sıcak rüzgarlar esiyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Sanad Loza başkanlığındaki Mısır Heyetiyle Ankara’da ikinci tur görüşmeleri başladı.

-Afganistan’da Taliban, Molla Muhammed Hasan başkanlığında geçici hükümetin kurulduğunu açıkladı.

8 EYLÜL

-Türkiye’nin terörden temizlediği Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde yer alan Bab ilçesindeki yerel meclis tarafından ilçede açılan okuma yazma kurslarıyla 2 ayda yaklaşık 11 bin yetişkin okuryazar oldu.

-Taliban’ın ilan ettiği “geçici hükümet”te yer alanların tamamına yakını Peştunlardan ve Taliban mensuplarından oluşuyor. Pek çok ismin ise BM yaptırımlar listesinde bulunması dış dünyayla ilişkilerde Taliban’ı zor bir sınavla karşı karşıya bırakacak.

9 EYLÜL

-Ürdün’de Temyiz Mahkemesi, darbe girişimi davasında eski Kraliyet Divanı Başkanı Basim Avadallah ve kraliyet ailesinden Şerif Hasan bin Zeyd hakkında verilen 15 yıllık hapis cezasını onadı.

-Taliban’ın Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı kontrolüne almasından sonra ülkeler Afganistan’a insanı yardımlarını sürdürüyor.

-Fas’taki seçimlerde mecliste en yüksek sandalye sayısını elde eden Milli Bağımsızlar Birliği Partisi’nin lideri ve Tarım Bakanı Aziz Ahnuş, partisi ile vizyon ve ilkelerde örtüşen tüm partilerle çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

10 EYLÜL

-Fas İçişleri Bakanlığı, 8 Eylül’de yapılan ve katılım oranı %50,18 olan genel seçimlerle ilgili kesin sonuçları açıkladı. Mecliste 102 sandalye elde eden Milli Bağımsızlar Birliği, seçimlerin galibi oldu.

-Filistin yönetimi, İsrail’in, hapishanelerdeki Filistinli tutuklulara yönelik baskılarının devam etmesi durumunda tüm Filistin’de tansiyonun yükseleceği uyarısında bulundu.

-Tunus ile Libya, iki ülke arasındaki kara ve hava sınırlarının gelecek hafta açılması ve uçuşların yeniden başlaması konusunda anlaşmaya vardı.

-Lübnan’da hükümet kurma görevini üstlenen Necip Mikati, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile kabine formülasyonu konusunda uzlaştı.

-Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, “Taliban ile kademeli angajmanın doğru bir yaklaşım olduğuna inanıyoruz. Verdikleri sözleri yerine getirip getirmeyeceklerini görmek için onlarla iletişim kurmamız gerek” dedi.

-Tunus’ta Nahda Hareketi, feshettiği Yürütme Kurulunu yeniden yapılandırdı. Yürütme Kurulu 40 üyeden 19 üyeye indirildi ve 5 başkan yardımcısı görevlendirildi.

11 EYLÜL

-Associated Press Haber Ajansı, ABD’nin, Suudi Arabistan’daki gelişmiş hava savunma sistemlerini ve Patriot bataryalarını geri çektiğini bildirdi. ABD’nin bu adımı, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik füze saldırılarının devam ettiği dönemde geldi.

-NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afgansitan görevi ve geri çekilme sürecine ilişkin “kapsamlı bir soruşturma” başlattı.

-İran, Irak’ın Erbil kentine bağlı sınır bölgelerini hedef aldı. Saldırının sabah saatlerinde gerçekleştiği belirtildi. İran’ın bir gün önce de Sidekan nahiyesine insansız hava araçları ve topçu ateşi ile vurduğu belirtilmişti.

12 EYLÜL

-Taliban geçici hükümeti açıkladıktan sonra ilk üst düzey ziyareti Katar Dışişleri Bakanı yaptı.

-İran ve Irak arasında vize zorunluluğu kaldırıldı.

-Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi İran’ın başkenti Tahran’a geldi.

-Hamas, İsrail’in yaşadığı iç krizleri askeri tırmandırma ve Gazze Şeridi’ni bombalayarak ihraç etmeye çalıştığını belirtti.

13 EYLÜL

-Lübnan’da güvenlik zafiyeti ve benzin bulunmaması nedeniyle akaryakıt istasyonlarının yüzde 90’ının kapalı olduğu açıklandı.

-Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) hükümet, ekonomik reform kapsamında özel sektöre “5 yıl içinde çalışanlarının en az %10’unun ülke vatandaşı olması” şartı getiren bir karar aldı.

-Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA), Taliban’ın Afganistan’da kontrolü sağlamasının ardından bu ülkeye ilk uluslararası ticari uçuşu gerçekleştirdi.

14 EYLÜL

-Fas’ta geçen hafta yapılan seçimlere koalisyonun büyük ortağı olarak giren Adalet ve Kalkınma Partisinin (PJD) sadece 13 sandalye elde ederek 8. Sıraya düşmesi, partinin geleceği ile ilgili tartışmaları beraberinde getirdi.

-BAE, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak için inşa edilen 4 nükleer reaktörden ikincisinin de faaliyete geçtiğini duyurdu.

-Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Katar Silahlı Kuvvetleri Dil Okulu arasında Türkçe kursu eğitimi alanında iş birliği anlaşması imzalandı.

15 EYLÜL

-Taliban hükümetinin “Genelkurmay Başkanı” Kari Fasihuddin, yakın zamanda Afganistan’da düzenli ordu kuracaklarını söyledi.

-İsrail Başbakanı Naftali Bennett, bağımsız Filistin devletine karşı olduğu ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeyeceğini söyledi.

-Suudi Arabistan, savunma sistemlerini geliştirmek için “Savunmayı Geliştirme Genel Kurulu” oluşturulması kararı aldı.

-Tunus’taki 5 siyasi parti, anayasanın askıya alınması çağrılarına karşı olduklarını duyurdu.

16 EYLÜL

-Siyasi tıkanıklık ve ekonomik krizin yaşandığı Irak, 10 Ekim tarihinde yapılacak erken seçimlere hazırlanıyor.

-Avrupa parlamentosu, Afganistan’da Taliban’ın kurduğu hükümetin tanınmaması ancak insani durumlar için operasyonel ilişki kurulmasını ön gören karar tasarısını kabul etti.

-Lübnan Hizbullahı’nın gemi ile Suriye’ye ulaştığını duyurduğu İran akaryakıtı, bugün sabah saatlerinden itibaren karar yolu ile ülkeye ithal edildi

-Tesla’nın sahibi Elon Mask’ın kurduğu Uzay Şirketi Space X’in ürettiği Falcon 9 tipi uzay aracı, Florida eyaleti Kennedy Uzay Merkezi’nden yerel saatle 20.00’da uzay yolculuğuna başladı.

ABD’li milyarder Jared Isaacman ile beraberindeki üç kişinin yer aldığı ”Inspiration 4” adlı gezi, 16 Eylül’de başladı. Dünyanın çevresinde üç gün süren uzay gezisi, başarılı bir inişle, 18 Eylül’de sona erdi. Bu gezi, uzay turizminin öncüsü oldu…

17 EYLÜL

-Tunus ile Libya arasında iki aydan fazla bir süredir koronavirüs sebebiyle kapalı olan sınır kapılarının bugün yeniden açılacağı duyuruldu.

-Lübnan’da Necib Mikati başbakanlığında kurulan yeni hükümetin, mecliste güven oylamasına sunacağı eylem planını onayladığı duyuruldu.

-Lübnan Enerji Bakanlığı, benzin fiyatlarına %38 zam yapıldığını duyurdu. Lübnan’da son 2 ayda üçüncü zamla akaryakıt fiyatları yaklaşık 4 kat arttı.

18 EYLÜL

-Cezayir’de, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika hayatını kaybetti.

-Sudan’ın doğusundaki Port Sudan kentinde hükümet karşıtı protestocular, başkente giden ana yol ile limanları ulaşıma kapattı.

-Yemen’de 2018 yılında İran destekli Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Sammad’ı öldürmekle suçlanan 9 kişi hakkında verilen idam cezasının infaz edildiği duyuruldu.

-Katar’dan gıda maddesi taşıyan altıncı uçağın, Afganistan’ın başkenti Kabil’e ulaştığı belirtildi.

20 EYLÜL

-BM, Yemen ekonomisine acilen destek olunması çağrısında bulundu.

21 EYLÜL

-Sudan’da askeri darbe girişimi ordu ve emniyet güçleri tarafından engellendi, darbeciler gözaltına alındı ve soruşturma başlatıldı. Başbakan Hamduk, “Darbe girişimi, eski rejim kalıntıları tarafından gerçekleştirildi” dedi.

-AB Konseyi, Taliban’ın yönetimi aldığı Afganistan’da askeri mevcudiyet bulundurmak istediğini açıkladı.

-Eski Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi (85) başkent Kahire’de yaşamını yitirdi.

-Libya’da Temsilciler Meclisi Başbakan Abdulhamit Dibeybe liderliğindeki hükümetten güvenoyunu geri çekti.

-İsrail yönetiminin işgal altındaki Batı Şeria’da 48 bin Filistin toprağına “doğal sit alanı” iddiasıyla el koyduğu duyuruldu.

-26 Eylüle kadar süreceği bildirilen Teknofest 2021, Atatürk Havalimanı'nda başladı.

22 EYLÜL

- Sudan Savunma Bakanı Korgeneral Yasin İbrahim, darbe girişiminin arkasında Tümgeneral Abdulbaki Bekravi ile 22 subayın yer aldığını açıkladı.

-Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, 10 Ekim’de yapılacak erken genel seçimlerde şaibeye ve oyların çalınmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

-Lübnan’da öğrenciler iki yılın ardından tekrar okullarına döndü. Koronavirüs krizi ve ülkedeki protestolar, eğitimin devam etmesini engelledi. Ülkedeki enerji kıtlığı nedeniyle öğrenciler okula gidecek araç bulamıyor.

-Libya Temsilciler Meclisinin Milli Birlik Hükümeti’nden güvenoyunu geri çekme kararına Türkiye’den tepki geldi. Libya’daki tüm taraflara ülkenin önceliklerine odaklanma çağrısı yapıldı.

-ABD’de, İsrail’e yönelik askeri yardım fonunda 1 milyar dolarlık kesintiye gidildi.

23 EYLÜL 2021

 BM 76. Genel Kurulunda telekonferans aracılığıyla bir konuşma yapan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, ülkesinin İran ile güven inşa etmek için yapılan ilk görüşmelerin somut sonuçlar vermesini umduğunu açıkladı

26 EYLÜL

ALMANYA SEÇİMLERİ

-Başbakan Angela Merkel’in 16 yıllık iktidarının bittiği bir seçim süreci yaşandı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Olaf Scholz, Merkel’in yerine geçecek kişi oldu. Seçim sonuçlarından memnun olduklarını ifade etti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) % 25,7 oy oranıyla birinci olurken, Muhafazakâr Hristiyan Birlik partileri (CDU- CSU) % 24,1 ile ikinci oldu. Yeşiller Partisi % 14,8 , Hür Demokrat Parti(FDP)% 11.5 oy aldı…

2 EKİM

- Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk için Hacı Bayram Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanı sıra siyasi parti temsilcileri katıldı. Asiltürk'ün cenazesi, Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.

6 EKİM

Paris İklim Anlaşması, TBMM'de onaylandı.[30)

23 EKİM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı büyükelçilerin Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamalarına tepki göstererek, "Talimatı Dışişleri Bakanı'mıza verdim, 'Bu 10 büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini hemen halledeceksiniz.' dedim." açıklamasını yaptı.

25 EKİM

- ABD ve diğer bazı ülkelerin Ankara büyükelçilikleri, diplomatların bulunduğu ülkelerin kanun ve nizamlarına riayet etmesini öngören Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet edildiğini açıkladı.

25 EKİM - 21 KASIM

SUDAN’DA DARBE VE SONRASI

Sudan’da  25 Ekim sabahı ordu, darbe yaptı.

Başbakan Abdullah Hamduk’un tutuklanmasıyla başlayan darbe süreci 27 gün sürdü. Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed hamdan Dagalu, sivil teknokrat bir hükümetin kurulması ve 2023’te seçimlerin yapılması için karar aldıklarını söyledi.

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi; sivil yönetim talebi, askerî darbeyi protesto amacıyla yapılan eylemlere güvenlik güçlerinin  müdahalelerinde 40 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

21 Kasım’da Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan ile Başbakan Hamduk arasında 14 maddelik bir anlaşma imzalandı. Ordu, ülke yönetimine karışmama ve önceden verilen taahhütlere bağlılık mesajı verdi. Hamduk , görevine iade edilerek teknokrat bir hükümet kurmakla görevlendirildi.

29 EKİM

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi yenilenerek hizmete açıldı.[31]

2 KASIM

-İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Tel Aviv  ile Manama arasında varılan ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşması sonrası ilk defa Bahreyn Veliaht Prensi Selman Bin Hamed el-Halife ile bir araya geldi.

-Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından Yemen de Lübnan büyükelçisini çektiğini duyurdu.

-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Deniz Piyadelerinden özel bir birliğin, İran’la muhtemel bir çatışmaya hazırlık için İsrail deniz komandolarıyla ortak tatbikata başladığı açıklandı.

3 KASIM

-Cezayir’de 27 Kasım’da yapılması planlanan erken yerel seçim için propaganda süreci başladı.

-Terör örgütü YPG/PKK, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı ilçe merkezinde abluka altında tuttuğu Beşar Esad rejimi unsurlarının giriş çıkışlarını serbest bıraktı.

4 KASIM 

-Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, “ Türkiye ile imzaladığımız anlaşma olmasaydı bugün Libya’da seçimlerden bahsedemezdik” dedi.

5 KASIM

-İslami Eğitim, Bilim Kültür Organizasyonu (ISESCO), Fas’ın başkenti Rabat’ı “2022 İslam Dünyası Kültür Başkenti” ilan etti.

-Amerikan Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan’a  650 milyon dolar değerinde F-15 savaş uçaklarının havadan havaya mühimmat ekipman satışına onay verdiğini açıkladı.

-Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rıfat bölgesinde yuvalanan terör örgütü YPG/PKK, askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin cephe hatlarının karşısındaki mevzilerine mayın döşüyor.

7 KASIM

-Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’ye silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile suikast girişimi düzenlendi. Konutu hedef alınan Kazımi saldırıdan yara almadan kurtulurken, haber ajansları 6 korumanın yaralandığını duyurdu.

-Filistin yönetimi, İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in ABD’nin Kudüs’teFilistinliler için konsolosluk açmasına karşı olduğu yönündeki açıklamasını kınayarak “konsolosluğun Kudüs’te yeniden açılması dışında hiçbir şeyi kabul etmeyeceğini” bildirdi.

8 KASIM

-Sudan’ın başkenti Hartum’da polis, ordunun 25 Ekim’deki askeri müdahalesini protesto eden eylemcilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı, onlarca kişiyi göz altına aldı.

9 KASIM -Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki (BMGK) 3 Avrupa Birliği (AB) ülkesi Fransa, İrlanda ve Estonya ile Norveç,  İsrail’e Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yasa dışı yerleşim faaliyetlerini durdurma çağrısı yaptı.

10 KASIM

-Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in Cezayir ziyareti sırasında iki ülke arasında çeşitli alanlarda 6 anlaşma yapıldı.

12 KASIM

-Yemen’deki Husilerin ülkenin batısındaki Hudeyde iline bağlı et-Tuhayta kentini ele geçirdiği bildirildi.

-ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar’ın Afganistan’da ABD’nin diplomatik faaliyetlerine hamilik edeceğini açıkladı.

-İsrail, BAE ile Bahreyn ve ABD’nin katılımıyla Kızıldeniz’in kuzey kesimindeki Akabe Körfezi’nde gerçekleştirilen ortak deniz tatbikatının, İran’a mesaj vermeyi amaçladığı belirtildi.

13 KASIM

COP26 İKLİM ZİRVESİ

İskoçya’nın Glasgow şehrinde “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26)  düzenlendi.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 120’den fazla ülke, sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı bir kırsal dönüşümün teşviki bağlamında ormansızlaşmayı durdurmak için birlikte çalışmayı taahhüt etti.

Bu amaçla 2021-2025 yılları arasında iklim finansmanı için 12 milyar dolar destek sağlanması öngörüldü.

  18 KASIM

-İsrail ile BAE’nin, ticari ve askeri amaçlarla kullanılacak bir dizi insansız deniz aracını tasarlamak üzere anlaşmaya vardığı bildirildi.

-İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Türkiye’de tutuklanan İsrailli çiftin serbest bırakılması üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

 - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından modernizasyonu gerçekleştirilen Tunus Zeytune Üniveristesi  Kütüphanesi kullanıma açıldı.

  20 KASIM

-ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi  (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani ve Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad bin İsa el-Halife ile görüştü.

-Yemen hükümeti, Taiz ve Hudeyde illerinde stratejik öneme sahip bazı noktalarda kontrolün sağlandığını duyurdu.

-Milli Savunma Bakanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığının ev sahipliğinde Türkiye ve Ürdün Özel Kuvvetleri arasında müşterek tatbikat gerçekleştirildiğini bildirdi.

21 KASIM

-Milli İstihbarat Teşkilatının Katar İstihbarat Teşkilatı ile müşterek çalışmaları neticesinde yaklaşık 2 yıldır Libya’da alıkonulan 7 kişi Türkiye’ye getirildi.

23 KASIM

-Türkiye’nin Dubai’de gerçekleştirdiği “Expo 2020 Dubai” etkinliğine Ticaret Bakanı Mehmet Muş katıldı. Etkinlikte konuşan Muş, bu tür organizasyonların BAE ile ilişkilerin gelişmesini sağladığını söyledi.

-Kuveyt’te istifa eden Sabah el-Halid yeniden başbakan olarak atandı.

-İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Tengseri, “Basra Körfezi’nde şu ana kadar ABD ile yaşanan doğrudan çalışmalarda 9 devrim muhafızının öldüğünü” söyledi.

24 KASIM

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid el-Nahyan, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi el-Nahyan, Türkiye ile BAE arasında doğrudan yatırımları kapsayan 10 anlaşma imzaladı.

-İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri, BAE ile “İkili ilişkilerde yeni bir sayfa açma” konusunda anlaştıklarını duyurdu.

-New York Times gazetesi, haberlerinde ABD’nin, İran nükleer tesislerine yönelik saldırıların verimsiz olacağı ve Tahran ‘ı uranyumu daha hızlı zenginleştirebilecek yeni programlara teşvik edebileceği konusunda İsrail’e uyardığına yer verdi.

-BM Libya Özel Temsilciliğinden istifa ettiğini açıklayan Jan Kubis, ülkede seçimlerin 24 Aralık’ta yapılmaması durumunda Libya’nın daha fazla bölünme ve çatışmalara sürükleneceği uyarısında bulundu.

25 KASIM

-Rusya ile İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki yerleşimlere yönelik hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 4 sivil yaralandı.

-BAE basını Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid el-Nahyan’ın Ankara’ya yaptığı ziyaretin Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri yeni bir döneme taşıyacağına dikkati çekti.

26 KASIM

-Libya’nın Misrata kentindeki Askeri Mahkemenin Misrata Hava Kuvvetleri Kolejine 2019’da yapılan saldırıyla ilgili davada ülkenin doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter‘e idam cezası verdiği bildirildi.

-Suudi Arabistan korana virüsün yeni varyantı Omicron nedeniyle 7 Afrika ülkesine gidiş gelişleri, Fas’da bu ülkelerden gelenlerin girişine izin verilmeyeceğini açıkladı. Mısır’da ise tüm hava, kara ve deniz girişlerinde karantina hazırlıkları genişletildi.

28 KASIM •    

Korana virüsün Omicron varyantına karşı İsrail’de istisnai komite onayı dışında tüm yabancıların ülkeye girişi durduruldu.

-İran Genel Kurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi, İsrail’i yok etmenin en büyük hedefleri olduğunu söyledi.

-Filistin içerikli paylaşımlarda bulunan sosyal medyadaki dijital haber ağlarına yönelik bu yıl 220’yi aşkın sansür uygulandığı bildirildi.

-Irak’ın Erbil kentinde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Dış İlişkiler Dairesine girmeye çalışan bir kişi etkisiz hale getirildi. Saldırı hakkında soruşturma başlatıldı.

-Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran nükleer anlaşması görüşmeleri, yaklaşık 5 aylık bir aranın ardından taraf ülkelerin diplomatlarının katılımıyla yeniden başladı.

-İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İranlı mevkidaşı İbrahim Reisi arasındaki görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok yönlü bir şekilde geliştirilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

Hamas Hareketi Siyasi Bir Üyesi Musa Ebu Merzuk, İngiltere’nin, hareketin terör listesine alınması ile ilgili aldığı karara hukuki yollardan karşı koyacaklarını duyurdu.

•          AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora, İran nükleer anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi için acele edilmesi gerektiğini söyledi.

•          Katar Merkezli el-Cezire televizyonu, Haziran 2019’dan bu yana farklı tarihlerde ülkelerinde gözaltına alınan Mısırlı 4 muhabirinin salıverilmesi talebinde bulundu.

AB ile geçici Taliban hükümeti, Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldi. Taliban, AB’den, ülkedeki havaalanlarının açık kalması konusunda yardım istedi. AB heyeti, terörle mücadele konusundaki hassasiyetini yineledi.

 

30 KASIM

•          Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas,Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el-Sani ile “Filistin davasına ilişkin son gelişmeleri” değerlendirdi.

•          BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL), ülkede seçimlere ilişkin şikayetlere bakan yargı mensuplarına karşı yürütülen tehdit ve korkutma işlemlerine ilişkin artan raporlardan dolayı büyük bir rahatsızlık duyulduğunu açıkladı.

•          Irak Yüksek Seçim Komiserliği, 10 Ekim’de yapılan erken genel seçimlerin nihai sonuçlarını açıkladı.

•          New York’ta faaliyet gösteren Ortodoks Yahudi kuruluşu Neturei Karta İnternational (NKI) üyeleri, BM Genel Merkezi önünde “Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü “ için toplandı. Kuruluş, İsrail’in politikalarını eleştirdi.

•          Yemen’de hükümet güçlerine destek veren Arap koalisyonu, Husilerin kontrolü altındaki başkent Sana’da balistik füze atölyeleri depolarının hava saldırısıyla imha edildiğini duyurdu.

29-30 KASIM

Marmara, Ege ve Batı Karadeniz bölgesinde meydana gelen şiddetli fırtınalarda 7 kişi hayatını kaybederken, 50'den fazla kişi yaralandı.

16 Aralık 2021:

2022 yılı Asgari Ücret miktarı açıklandı

2022 yılında uygulanacak asgari ücret miktarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  açıklandı. Buna göre 2022 yılı asgari ücret net 4.250 TL olarak açıklandı. Böylelikle asgari ücrete yaklaşık yüzde 50 zam yapılmış oldu. (Ayrıca bkz: Yıllara göre asgari ücret)

19 ARALIK

-Türksat 5B uydusu Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral'den Türkiye saati ile 06.58'de uzaya fırlatıldı.[34]

Türkiye’nin yeni Türksat 5B uydusu, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden Türkiye saatiyle 06.58’de uzaya fırlatıldı. Türksat 5B uydusu, Türkiye’nin veri kapasitesini 15 kat artıracak, 35 yıl hizmet verecek. Türksat 5A uydusu ise milli imkanlarla Türkiye’de birleştirilip, 8 Ocak’ta Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral’den Türkiye saati ile 05:15’te uzaya gönderilmişti.

22 ARALIK

Yerli Koronavirüs aşısı TURKOVAC acil kullanım onayı aldı.[35]

22 Aralık: Yerli aşı TURKOVAC’ın seri üretimine başlandı

Yerli aşı TURKOVAC’ın gönüllüler üzerinde yapılan çalışmalarda etkin ve güvenilir olduğunun kanıtlanmasıyla “Acil Kullanım Onayı” verildi. Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC’ın seri üretimine 22 Aralık itibariyle başlandı.

29 Aralık 2021 tarihinde toplanan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri, Ankara Şehir Hastanesin’de hatırlatma dozu olarak TURKOVAC aşısı yaptırdı. Sonrasında açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, 30 Aralık’tan itibaren yerli aşı için randevuların açılacağını duyurdu

BAZI ÖLÜMLER

10 Ocak - Ahmet Vefik Alp, Mimar ve siyasetçi (d. 1948)[36]

12 Ocak - Filiz Çağman, Tarihçi, müzeci (d. 1940)[37]

16 Ocak - Muammer Sun, Besteci (d. 1932)[38]

19 Ocak - Nur Vergin, Sosyolog (d. 1941)[39]

21 Ocak - Yavuz Bahadıroğlu, Yazar (d. 1945)

13 Şubat

 Kadir Topbaş, eski İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı (d. 1945)[43]

Demir Özlü, Öykü ve roman yazarı. (d. 1935)[44][45]

16 Şubat - Doğan Cüceloğlu, Psikolog ve yazar (d. 1938)[46]

21 Şubat - Abdülkadir Topkaç, Astronom (d. 1954)[48]

18 Mart-Mehmet Genç, Tarihçi. (d. 1934)[51]

14 Nisan - Yıldırım Akbulut, Siyasetçi. (d. 1935)[54]

18 Nisan - Necdet Uruğ, 19. Genelkurmay Başkanı. (d. 1921)[55]

19 Nisan - Hüsnü Bayramoğlu,  İslam alimi (d. 1935)[58]

5 Mayıs - Emine Işınsu, Yazar (d. 1938)[61]

2 Haziran - Hasan Saltık, Müzik yapımcısı (d. 1964)[63]

22 Temmuz - Şevket Sabancı, Esas Holding'in kurucusu (d. 1936)[65]

1 Ekim - Oğuzhan Asiltürk, Siyasetçi (d. 1935)[68]

18 Ekim - Özdemir Bayraktar, Baykar Savunma Kurucusu, (d. 1949)[69]

16 Kasım - Sezai Karakoç, Şair, yazar, düşünür ve siyasetçi, (d. 1933)[72]

6 Aralık - Teoman Duralı, Filozof, mütefekkir ve akademisyen. (d. 1947)[75]

23 Aralık

Faruk Tınaz, Müzisyen. (d. 1956)[76]

Alâeddin Yavaşca, Tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı. (d. 1926)[77]

SAYILARLA  2021

2021 yılında 414 kadın cinayeti işlendi.

2021 yılında toplam 200 terörist teslim oldu.

4 Haziran’da yapılan açıklamaya göre Karadeniz’de 135 milyar m3 doğalgaz bulunduğunu açıkladı.

28 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 9 kişi hayatını kaybetti.

Batı Karadeniz bölgesindeki Kastamonu, Sinop ve Bartın’da 11 Ağustos’ta etkili olan sel, su baskını ve heyelanlarda 82 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralandı.

2022 yılında uygulanacak asgari ücret 4.250 TL olarak açıklandı.

2021 yılında koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 61 bin 480 kişi hayatını kaybetti.

1 Ocak 2021’de 7,43 TL olan Dolar kuru 31 Aralık’ta 13,27 TL oldu.

1 Ocak 2021’de 9,07 TL olan Euro 31 Aralık’ta 15,12 TL oldu.

1 Ocak 2021’de 447,72 TL olan Gram Altın 31 Aralık’ta 780 TL oldu.

1 Ocak 2021’de 750,40 TL olan Çeyrek Altın 31 Aralık’ta 1.310 TL oldu.

2021 yılında koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı

T.C. Sağlık bakanlığı verilerine göre 2021 yılı içerisinde Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 61 bin 480 kişidir. Koronavirüs nedeniyle 2020 yılında hayatını kaybeden kişi sayısı ise 20 bin 881’dir. Her iki yılın toplam koronavirüs kaynaklı vefat sayısı ise 82 bin 361 şeklindedir.

Şu ana kadar dünyada 277 milyonu aşkın koronavirüs vakası kaydedildi, 5 buçuk milyona yakın kişi hayatını kaybetti.

El Salvador, dünyada kripto para Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu.

7 Eylül’de yürürlüğe giren yasayla tüm iş yerleri dolar ile birlikte Bitcoin ile yapılan ödemeleri de kabul etmek zorunda. Yeni yasaya göre Bitcoin'i kabul etmeyen işletmeler cezalandırılacak.

UKRAYNA-RUSYA GERİLİMİ

2021’in son dönemine girilirken, dünya gündemini en çok meşgul eden konulardan biri Ukrayna-Rusya gerginliği. Yıllardır aralarında kriz olan iki ülke arasında sıcak çatışma ihtimali belirmesi, tüm dünyayı endişelendiriyor.

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...