Cuma, 22 Temmuz 2011 12:45

İyi tarafından bakınca

Güzel gören güzel düşünür güzel düşünen hayatından lezzet alır. Kuran’da “asa en tekrehu şeyün vehüve hayrün leküm” yani “sizin kötü gördüğünüzde hayır vardır” ayeti bütün olaylara bu pencereden bakmamızı gerektirmektedir.

Peki, 13 askerimizin şehit edildiği terör saldırısına da mı böyle bakacağız.

Elbette, her şeye, her işe iyi tarafından bakmak mecburiyeti vardır. Bir kere adı üstünde bu 13 asker kardeşimiz şehit olarak Allah’ın veli kulları ile arkadaş olmuşlardır. Bu makama çıkmak için insanların bir bölümü hatta tasavvuf erbabı nice kimseler yıllarca emek vermekte, zikir ve ibadet ile ancak bir kısmı ulaşabilmektedir.

Rabbimizin lütfu ve hazinesi ise çok geniştir. Şehit olarak bu makamlara çok hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabilir. İşte, size en güzel örnek. Demek ki meydana gelen her olaya güzel yönüyle bakmak gerekiyor. Buraya kadar olan kısmı işin manevi boyutu.  Bir de maddi yönüne bakarak güzel düşünmenin faydalarını görmeye çalışalım.

Bundan 15 yıl önce Yeni Asya gazetesinde “ Profesyonel Askerlik” konusunda bir yazı dizisi hazırlamıştım. Çok olumlu ve güzel tepkiler aldım. Lakin başta hükümet olmak üzere askeri yetkililerden, yılların birikimi ve tecrübesi olan bu reform çalışmaları konusunda neredeyse hiçbir gelişme kaydedilmedi. Dostlar alışverişte görsün misali palyatif yani kalıcı ve kesin olmayan anlık, geçici ilerlemeler yapıldı, o kadar. Maalesef hantal ve kötü yönetilen bir ordu ile 2011 yılına kadar geldik.

Üç beş tane çapulcuya karşı canımız ciğerimiz olan asker evlatlarımız feda edildi. Düzenli ordulara karşı savaşmak üzere yetiştirilen civanlarımız, kolayca pusuya düşürüldü ve şehit edildi. Hâlbuki gerillaya karşı yetiştirilmiş özel birliklerin kullanılmaması, buna mukabil yeteri kadar eğitim almamış mükellef askerlerin sevk edilmesi faciaya davet çıkarmaktan başka bir şey değildi. Maalesef yapılan ikaz ve yorumlar bir kez daha askeri yetkililerce göz ardı edilmişti.

Bu üzücü olay hükümet başta olmak üzere konunun uzmanları tarafından şiddetle eleştirildi. Hatta cumhuriyet tarihinde ilk kez İçişleri Bakanlığı askeri bir operasyonla ilgili bir soruşturma başlattı. Başbakan Erdoğan da önceki gün "Sivil iradenin olayı incelemesi" gerektiğine vurgu yaparak soruşturmanın gerekliliğine dikkat çekti.

Eski TBMM Başkanı ve AKP Milletvekili Mehmet Ali Şahin ise ''Terör örgütü elemanları kendilerini dağ şartlarında daha da iyi yetiştiriyorlar, bunlarla mücadele edecek askerlerimizin onlardan çok daha iyi eğitilmiş olması gerekir, bu konuda bir eksikliğimiz olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Keşke daha önceden bu adımı atmış olsaydık, bir an önce profesyonel uygulamaya geçmeliydik diye itiraflarda bulunan Şahin, Genelkurmay Başkanlığının sözleşmeli er alımlarına başlamasını bu eksikliğin görülmesi olarak değerlendirdi.

Evet, zararın neresinden dönülürse kardır. Geç de olsa bu kararların alınması maalesef acı olaylar sayesinde olmuştur. PKK Terörü nedeniyle hatalar ortaya çıkmış, modern ve güçlü bir orduya kavuşmamız için çalışmalara hız verilmiştir.

İşte hem manevi hem de maddi olarak, zahiren “şer” gibi görünen bir olayın iyi tarafından bakıldığı takdirde ne kadar güzel sonuçlar doğurabileceğine dair bir örnek. Bunun gibi kâinatta cereyan eden bütün olaylara bu gözle bakabiliriz.

Görünüşte çirkin ve kötü gibi görünen bir olay; aslında insanın terakki etmesi, Cenabı Allah’ın güzel isimlerinin tecelli etmesi için binlerce hikmetten sadece bir tanesidir. Daha bunun gibi milyonlarca örneği vermek mümkündür.

O takdirde başta Risale-i Nur’lar gibi Kuran tefsirlerini okuyarak, kâinatta cereyan eden olayların izini özünü anlama fırsatını yakalayabiliriz. Bu eserler sayesinde kendimizi geliştirmek ve aklı başında bir insan olmak şansını elde edebiliriz.

Buna mukabil karamsar olmak, olayların kötü yönlerini görmek, Rabbimizin “Benim rahmetimden ümidinizi kesmeyiniz” emrine karşı gelmektir ve Müslümana yakışmayan bir davranıştır, vesselam…

Vehbi Horasanlı

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...