Salı, 14 Eylül 2010 15:24

HÜKÜMETE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Hükümete büyük görev düşüyor

Referandumda halkımızın değişikliklere “evet” demesi ile birlikte yaşadığımız problemler bitmedi. Şimdi yapılması gereken çok sayıda kanuni düzenleme var.

Özellikle Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının yargı denetimine alınması ile birlikte sayıları binlerce olan “yargısız infaz” mağduru askerin durumlarının ne olduğu ve ne yapacağı belirsiz durumda. Anayasa değişikliğini yeteri kadar açık olmadığı için farklı yorumlar yapılıyor.

Bir kısım anayasa uzmanının görüşüne göre değişiklik, anayasanın yürürlüğe girdiği 1982 yılından itibaren geçerlidir. Yani Yaşzedeler uğradıkları haksızlığa karşılık olarak tazminat alma hakkına sahip. Diğer bir görüşe göre ise değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren YAŞ kararları yargı denetimine açılıyor. Yani bundan sonra yargıya gidilebilecek.

Hükümet anayasa değişikliğini referanduma götürürken mağduriyetlerin önleneceğini ve haksızlığa uğrayanların zararlarının tazmin edileceğini ifade etmişti. O halde anayasa değişikliklerinin yürürlüğe girmesi için yapılacak olan uyum yasalarında bu konuya dikkat çekilmesi gerekiyor.

Eğer uyum yasaları hazırlanırken gerekli özen gösterilmediği takdirde uygulamada bürokratların keyfine göre hareket etmesi sonucu doğmaktadır ki bu durum mağduriyetlerin kaçınılmaz olarak devamı demektir.

Örnek olabilecek kendimle ilgili bir durumu anlatmaya çalışayım. Anayasa mahkemesi almış olduğu bir karar sonucunda farklı kurumda çalışarak emekli olmuş kişilere emekli ikramiyesi verilmesi gerektiğine dair bir hüküm veriyor. Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) bu kararı üyelerine bildirerek hukukçulara hazırlatmış oldukları dilekçe ile müracaat edilmesini ve bu sayede hiç olmaz ise emekli ikramiyelerini alabileceklerini bildiriyor.

Örnek dilekçeyi gerekli açıklamaları yaparak Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderen benim gibi birçok kişi iki sayfalık bir cevap alıyor. Özetle, Anayasa Mahkemesinin kararının geriye doğru götürülemeyeceği ve bu nedenle daha önce ikramiye alamayanların bu haktan yararlanamayacağı bildiriyor. Yani bürokrat efendiler hakkımız olan ikramiye yerine bize “bir bardak su için iyi gelir” diyorlar.

Kanun ve yasaların vatandaşların aleyhine olarak yorumlandığı başka bir ülke var mıdır, gerçekten merak ediyorum. Fakat ülkemizdeki durum ne yazık ki böyledir. Çok taze bir örnek olduğu için yani iki aylık bir mazisi olduğu için bu açıklamayı yapmak zaruretini duydum. Şahsımın alacağı üç beş kuruş önemli değil lakin uygulamada karşılaşılan güçlükler öyle çok ki insanlarımızın devlete olan güvenini büyük ölçüde sarsmaktadır.

İşte hazır sırası gelmişken hükümetimizden bu konuya ciddi olarak eğilmesini ve hazırlanması gereken uyum yasalarının bir an önce yürürlüğe sokarak bürokratların keyfine bırakmadan çözüme kavuşturulmasını istirham ediyorum. Aksi takdirde millet iradesi bir defa daha kâğıt üzerinde kalacak uygulamada haklarımız akla hayale gelmedik uydurma gerekçelerle reddedilmiş olacaktır.

Zaten yeterince mağdur edilmiş olan Yaşzedelerin daha fazla örselenmemesi ve kamu vicdanının daha fazla yaralanmaması için Hükümetimize büyük bir görev düşmektedir. Uyum yasaları dikkatlice hazırlanmalı ve işlerinden güçlerinden edilerek çok zor şartlar altında hayat mücadelesine giren Yaşzedelerin hakları adil bir şekilde tazmin edilmelidir. Şimdi icraat zamanıdır ve milletimizin beklentileri bir an önce karşılanmalıdır.     

 

Son Düzenlenme Çarşamba, 15 Eylül 2010 15:24
Vehbi Horasanlı

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

2 yorum

  • Yorum Linki SİNAN KALKANYAŞ ZEDE Perşembe, 23 Eylül 2010 20:38 yazan SİNAN KALKANYAŞ ZEDE

    ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL VE ELZEM KONULARA DEĞİNİYORSUNUZ.ALLAHA EMANET OLUN.

    Raporla
  • Yorum Linki Mehmet ERDİL Çarşamba, 15 Eylül 2010 16:07 yazan Mehmet ERDİL

    Umut güzel şeydir, ama...!

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...