Cuma, 08 Ekim 2010 17:04

KAPTANIN SEYİR DEFTERİ

Kaptanın Seyir Defteri

Televizyonda bir kaptanın hayatını anlatan dizi film var. Ahlaki zafiyetlerin konu edildiği bu dizide ne yazık ki kaptanlar çok kötü olarak tanıtılıyor.

Batılı iyice tasvir safi zihinleri bulandırır bu yüzden olumsuz örneklerden bahsetmeyeceğim. Fakat toplumumuzda yanlış olarak algılanan ve denizcileri ahlaki değerleri yıprattığı için aşağılayan bir yayına karşı birkaç kelime söylemeyi ve güzel bir haberi vermeyi borç biliyorum.

İstisnalar kaideyi bozmaz. Her meslek içinde ahlaki değerleri zayıf insanlar bulunabilir. Bir kişinin hatası yüzünden aynı mesleği icra eden insanlara karşı önyargılı olmak en hafif deyişle insafsızlıktır. Kuran’da “vela tazirü vaziretin vizra uhra” ayeti, hiçbir günahkârın bir başkasının günahı nedeni ile suçlayamayacağını ifade eder.

Evet, denizciler ahlaklı ve onurlu insanlardır. Denizcilerin canlarını emanet ettikleri kaptanları da öyledir. Ellerinden geldiğince milletimizi güzelce temsil etmeye çalışırlar. Dünya üzerinde yaşayan her toplum, ahlaklı insanları sever. Başka ülkelerden gelen turistler veya denizciler devamlı surette gözaltına alınırlar. Yaptıkları iyi şeyler nasıl ki mensup olduğu ülke hakkında olumlu bir düşünceye neden olur aynı şekilde kötü olarak nitelendirilen davranışları yapan insanlarda kendi ülkelerine zarar verirler.

İşte vatanını seven her insan gibi Türk denizcileri de ülkesini en iyi şekilde temsil eder ve başkalarının olumsuz şekilde konuşmasına mani olmak için elinden gelen bütün gayreti gösterir. Ahlaki değerlere son derece saygılıdırlar.

1982 Yılından beri denizcilik mesleğini icra ediyorum. Bunun son on yılını ticaret gemilerinde kaptanlık yaparak geçirdim. Elbette yaşadığım birbirinden ilginç olaylar oldu. Bunların bir kısmını bu köşede Yeni Asya okuyucuları ile paylaşmaya çalıştım. Sağ olsun, birçok okuyucumuz yazılarımdan memnun kaldığını ve istifade ettiğini söyledi.

Bu arada Bizim Radyo yöneticisi Mehmet Yaşar Beyden de bir teklif aldım. Kaptanın gözünden denizciğe dair bir program hazırlamak istediğini söyledi. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Değerli Serhat Bey başta olmak üzere Bizim Radyo’nun güzide personeli ile “Kaptanın Seyir Defteri” adlı bir programı yapmaya muvaffak olduk. 4 Ekim 2010 Pazartesi gününden itibaren de yayına başladık. Şimdi sizlerden gelecek tepkileri bekliyoruz.

Evet, programımız hafta içi her gün 1730’da yayınlanmaya başlıyor. 104,4 frekansında Bizim Radyo’dan dinleyebilirsiniz. Eğer bölgesel yayın yaptığı için “ben dinleyemiyorum” diyorsanız eğer yurt dışındaki birçok kardeşimiz gibi internetten de ulaşma imkânınız vardır.

Birbirinden güzel programları ile Bizim Radyo’yu dinlemenizi öneririm. Sizleri bir başka iklime götürecek bu radyomuzda başta gençler olmak üzere her kesimden insana hitap eden büyük emekler verilerek hazırlanmış birbirinden güzel programları bulabilirsiniz.

Yazımı denizcilerin asla dillerinden düşürmediği güzel bir dua ile bitirmek istiyorum, Allah selamet versin…

Son Düzenlenme Cumartesi, 09 Ekim 2010 17:04
Vehbi Horasanlı

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...