Pazar, 07 Kasım 2010 10:47

ZİLHİCCE, LEYALİ-İ AŞERE, AREFE VE KURBAN

ZILHICCE, LEYALI- I ASERE, AREFE ve KURBAN

ZILHICCE AYI ve ILK 9 GUN, 10 GECE (YANI LEYALI-I ASERE)

 

7 Kasım 2010 Pazar günü, Hicrî takvimin son ayı olan Zilhicce’nin ilk günüdür.

Kur'ân-i Kerim'de Fecr sûresinde "Ve on geceye yemin olsun." ifadesinde kastedilen on gece bazi kaynaklara göre Ramazan ayinin son on günü veya Muharrem'in ilk on gunu olarak belirtilse de genel gorus, bu mubarek on gecenin Zilhicce ayinin ilk on gecesi oldugudur.

Kamerî aylarin onikincisi olan Zilhicce ayi, Islâm'in bes esasindan olan hac ibadetinin yerine getirildigi aydir. Bu mubarek ayin 1'inden 10'una kadar olan zaman dilimi "Leyali-i Asere" yani on mubarek gecedir. 10'uncu gunu ise Kurban Bayraminin ilk gunudur. Peygamber Efendimiz (sav) bu zaman diliminin onemini soyle ifade ediyor:

"Salih amellerin Allah'a en ziyade sevgili oldugu geceler bu on gecedir! O gecelerin her bir gununun orucu, Ramazan dışındaki bir yillik oruca (sevapca) esittir. Ondaki bir gece kiyami (ibadetle ihya edilmesi) Kadir gecesinin kiyamina (ihyasina) esittir.”

Peygamber Efendimizin zevcesi Hafsa (r.a) diyor ki:

"Resulullah (sav) dort seyi terk etmezdi: Asure gunu orucu, Zilhicce'nin dokuz gunu orucu, her ay uc gun orucu ve sabahin iki rekât sunneti."

Ebu'd-Derda (r.a) Zilhicce ayinin onemini soyle anlatiyor: "Zilhiccenin ilk 9 gunu oruc tutmali, cok sadaka vermeli, cok dua ve istigfar etmelidir. Cunku Resulullah (sav):    "Bu on gunun hayir ve bereketinden mahrum kalana yaziklar olsun." buyurdu.

“Zilhicce'nin ilk dokuz gunu oruc tutanin, omru bereketli olur, mali cogalir, cocugu belâlardan korunur, gunahlari affedilir, iyiliklerine kat kat sevab verilir, olum aninda ruhunu kolay teslim eder, kabri aydinlanir, Mizan'da sevabi agir basar ve Cennette yuksek derecelere kavusur." (Sir'a)

“Allah indinde Zilhiccenin ilk on gecesinde yapilan amellerden daha kiymetlisi yoktur. Bugunlerde tesbihi (Subhanallah), tahmidi (Elhamdulillah), tehlili (La ilahe illallah) ve tekbiri (Allahu ekber) cok soyleyin!” (Abd b. Humeyd, Musned, 1-257)

 

AREFE GUNU

Arefe, Kurban Bayramindan bir onceki gun,  Hicrî takvime gore Zilhicce ayinin 9. gunudur. (Bu yıl 15 Kasım 2010 günü Arefe’dir). Kurban Bayramının bir onceki gununden başka bir  güne Arefe denilmesi doğru değildir.

Resulullahin (sav) bildirdigine gore:

"Gunlerin en faziletlisi Arefe gunudur. Faziletce Cuma’ya benzer. O, Cuma gunu disinda yapilan yetmis hacdan faziletlidir. Dualarin en faziletlisi de arefe gunu yapilan duadir. Benim ve benden onceki peygamberlerin soyledigi en faziletli soz de: Lailahe illallah vahdehu la serike lehu. (Allah birdir, ondan baska ilah yoktur, O'nun ortagi da yoktur) sozudur." (Muvatta, Hacc 246). Hazreti Aise (ra) anlatiyor:

"Allah, hicbir gunde, arefe gunundeki kadar bir kulu atesten cok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklasir ve onlarla meleklere karsi iftihar eder ve:

"Bunlar ne istiyorlar?" der." (Muslim, Hacc 436). Resulullah(sav):

"Arefe gunune hurmet edin! Arefe, Allah'in kiymet verdigi bir gundur." diyerek Allah-u Teâlâ'nm kiymet verdigi gunu hurmet ederek bilincli bir sekilde yasamaya gayret etmemizi istemistir. Hurmet, verilen nimeti idrak etmekle ve verileni bilmekle, gorebilmekle baslar. Arefe gununu gunahlara girmeden orucla, duayla, istigfarla gecirmek kullarini arefe gununde bagislayacagini mujdeleyen Allahu Teâlâ'ya hurmetin ve sukrun bir ifadesidir. (Deylemi)

Arefe gunu, Hazreti Âdem (as) ile Hazreti Havva'nin Arafat'ta bulustuklari gune,Tevriye, arefe gununden bir onceki gune denir. Peygamber Efendimiz (sav) soyle buyurmustur:

"Tevriye gunu oruc tutan ve gunah soz soylemeyen Musluman Cennete girer."   Resulullah (sav) soyle buyurmustur:

"Arefe gunu oruc tutana, Âdem aleyhisselâmdan, Sûr'a ufurulunceye kadar yasamis butun insanlarin sayisinin iki kati kadar sevap yazilir."

"Arefe gunu tutulan oruc, bin gunluk nafile oruca bedeldir."

"Asure gunu orucu bir yillik, arefe gunu orucu da, iki yillik nafile oruca bedeldir."

“Arefede tutulan oruc, iki bin kole azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihâd icin verilen iki bin ata bedeldir."

"Arefe gunu tutulan oruc, biri gecmis, biri de gelecek yilin gunahlarina kefaret olur."

Arefe gunu ozellikle bin adet Ihlas okumak buyuk zatlar tarafindan tavsiye edilmistir.  Hadis-i seriflerde Ihlas sûresini okumanin kul borcu haric, diger gunahlarin affedilmesine vesile olacagi soylenmistir.

. Resulullah (sav) soyle buyurmustur:

“Duanin faziletlisi, arefe gunu yapilanidir.” (Beyheki)

“Allahu Teâlâ, arefe gunu kullarina nazar eder. Zerre kadar imani olani affeder.”

“Allahu Teâlâ bazi geceler dualarin reddedilmeyecegini Peygamber Efendimize (sav) bildirmistir. Rahmet kapilarinin acildigi dort mubarek gece sunlardir:

1- Fitr (Ramazan) Bayrami gecesi,

2- Kurban Bayrami gecesi,

3- Tevriye gecesi (Zilhicce ayinin 8. gecesi),

4- Arefe gecesi” (Isfehani)

 

Arefe gunu yapılması tavsıye edılenler:

1- Arefe gununun sabah namazinin farzindan sonra tesrik tekbirleri getirilmeye baslanmalidir.

2- Arefe gunu oruc tutulmalidir.

3- Arefe gunune hurmet edilmeli, gunaha girmemeye dikkat edilmelidir.

4- Arefe gunu cok dua ve istigfar edilmelidir.

5- Arefe gunu 1000 âdet Ihlas-i serif okunmalidir. Arefe gününde 1000 ihlâsı okuyamayacağını düşünenler, bir gün öncesinden okumaya başlayabilirler.

 

            KURBAN, SUNNETE UYGUN OLARAK NASIL KESILIR?

 

Kurbanlik hayvani usûlune uygun olarak rahatca ve fazla eziyet vermeden kesebilmek icin, once keskin ve buyuk bir bicak hazirlanir. Hayvanin goremiyecegi bir yere konur. Sonra kurbanlik hayvan, kesilecegi yere eziyet verilmeden goturulur. Hayvanin yuzu ve ayaklari kibleye gelecek sekilde sol tarafi uzerine yatirilir. Sag arka ayagi serbest birakilarak, diger ucu baglanir ve kibleye karsi durularak su âyetler kurban sahibi veya vekili tarafindan okunur:

"Innî veccehtu vechiye lillezi fatare's-semâvâti ve'l-arda hanîfen..." (el-En'âm, 79).

"Inne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi'l-âlemin." (el-En'âm, 162).

Bu ayetlerden sonra, “Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe Illâllahu vellahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd” seklinde tekbir getirilir ve “Bismillâhi Allahu ekber” denilerek hazirlanan keskin bicak hayvanin boynuna calinir. Damar ve borular tamamen kesilerek kan iyice akitilir. Hayvan boylece kesildikten sonra tamamen olunceye kadar beklenir. Sonra kafa koparilir. Ve usûlune uygun olarak yuzulur. Karni acilir, ic organlar cikarilir ve govde ve etler parcalanir.Hayvan tamamen olmeden kafa ve ayaklarini koparmak, derisini yuzmege kalkmak, kibleden cevirmek veya hayvana azab vermek mekruhtur.Kurbanin, sahibi tarafindan kesilmesi menduptur. Baskasina da kestirilebilir.Tesmiyeyi kesen yapar. Kesen ve sahibi eli uzerine elini koyarak keserlerse tesmiyeyi ikisi birden yapmasi sarttir.

(NOT: Bu muhim konunun, Turkce karakterleri bulunmayan bazı bilgisayarlarda, karakterlerinin bozuk cikmadan anlasılabilmesi icin, Turkce karakterlerinin en yakin karakterlere donusturulme islemi bilhassa  yapilmistir.)

Son Düzenlenme Pazartesi, 08 Kasım 2010 10:48
Prof.Dr. Mustafa Nutku

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...