Pazar, 01 Mart 2009 11:54

ACILARI YAŞARKEN BAHARI GÖRDÜM

ACILARI YAŞARKEN BAHARI GÖRDÜM

Bugün 28 Şubat post modern darbesinin 12 nci yıldönümü. Öyleden sonra taksim Square Otelde düzenlenen 28 Şubat vicdan mahkemesi etkinliğine dinleyici olarak katıldım.

Vicdan; insanın içindeki iyiyi kötülükten ayırabilen, iyilik etmekten lezzet duyan ve kötülükten elem alan manevi his. Bazen bir iş yaparız ama içimiz burulur hani tam hoşnut olmayız. O zaman içinden bir ses yanlış yaptın der. İşte o vicdanın sesidir. Bu sesi duyabilmemiz için vicdanımızın ölmemiş, kalbimizin sönmemiş olması lazımdır.

Etkinliği 70 Milyon Adım Koalisyonu düzenliyordu. Bu koalisyon Vicdanı ölmemiş, kalbi sönmemiş Türkiye mozaiğini oluşturan değişik görüş ve inançların bir araya geldiği bir koalisyondu.

Kurdukları fıtraten hakkı üstün tutan ve hak haklınındır prensibini şiar edinmiş Vicdan mahkemesinde başta Demirel ve Karadayı olmak üzere 28 Şubat darbesinin tüm faillerini Yargıladılar.

Mahkemenin başlamasından önce 28 Şubat döneminde İstanbul üniversitesinde uygulanan başörtü yasağı uygulamaları sinevizyonda gösterildi. Robocok polisler başörtülü örgencilere silahlı terörist muamelesi yapıyor, kiminin azgını kapatıyor kiminin başörtüsünü çekerek açıyordu. Bu arada bir kardeşimiz sinir krizi geçirerek alın diye başörtüsünü çıkarıp atıyor etrafındaki arkadaşları yapma yapma diye ağlayarak bağırıyorlardı. Bu sahneyi seyredenken bir hançer saplandı yüreğime ciğerim yandı burnumun direği sızladı haykırmak istedim avazım çıktığı kadar.Haykıramadım.Sadece Sessiz bir çığlık atım. ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM!

Sahneyle birlikte o günlere gittim. Silah arkadaşlarımı hatırladım. Tek suçları hanımlarının başörtülü olması ve dini inançlarını yaşama gayreti olan arkadaşlarımı. Hiçbir mahkemede yargılanmadan, yargıya müracaat etme hakları olmadan YAŞ kararları ile ordudan tasfiye edilen arkadaşlarımı. Kendisi ordudan “irticacı” diye  ilişkisi kesildiğinde, kanser tedavisi gören hanımı da çıkarıldı aynı gün GATA dan.Hani şimdilerde suçluların sığınma yeri,kurtuluş ümidi, korunup kollandığı, sağlamken hasta dendiği GATA dan!...Daha fazla  kanadı yüreğim. Kendisine yapılan bu zulmü hazmedemediği için psikolojik bunalıma girerek intihar eden, psikolojik tedavi gören arkadaşlarımı hatırladım. Daha da fazla kanadı yüreğim. Gözlerim doldu içerime akıttım göz yaşlarımı. Sessizce haykırdım defalarca ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM!

Kendi ailemle yaşadıklarımı hatırladım. Her YAŞ toplantısından on gün önce başlayıp toplantı kararları yayınlandıktan beş gün sonrasına kadar evimize bir sessizlik çökerdi. Her zamankinden az konuşurduk o onbeş gün boyunca, hanım ve benim beynimizde aynı soru acaba bu şurada bizi de ayıracaklar mı?  Geceleri çocuklar yattıktan sonra konuşurduk, birbirimize moral verirdik. Fakat derinlerde bir endişe hep olurdu. Bazen çocuklar konuyu sorar onlara dik durmamız gerektiği, bizim haklı olduğumuz, sırf bu dünya için yaratılmadığımız, Allahın Rezzak olduğunu, bir kapıyı kaparsa diğerini açacağı, Allahtan gelen her şeyin hoş olduğu ve benim bilgi ve becerilerimle çalışarak onlara daha iyi bakacağım yönünde konuşmalar yapardım. Onlara konuşurken aslında onlara değil kendi içimde derinlerde saklı endişeye konuşurdum. Kararlar açıklanıp kendimin olmadığını öğrenince buruk bir sevinç yaşardım. Zira her Şura da bazı arkadaşlarımın yaşamları altüst edilirdi masa başında. Arkadaşlarımı yakından tanısa masa başında oturanlar yinede onlara bu zulmü yaparlar mıydı bilmem.

Asrın alimi 31Mart vakasında Divan-ı Harb-i Örfi Mahkemesinde beraat ettikten sonra mahkemeden çıkıp Beyazit’ten Sultanahmet’e kadar arkasında bir kalabalık olduğu halde “ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM” nidaları ile yürümüştü. Şimdide benim yaşadığım acıya ilaç oluyordu aynı cümle  ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM!

 

Vakit geldi vicdan mahkemesi kuruldu. Mahkemede yargıçlığı Anayasaya aykırı olduğu halde 28 Şubatın baskısı ile yayınlanan genelge dolayısı ile başörtülü olduğu için mahkemelere giremeyen Av.Fatma BENLİ yaptı. Mahkeme başladı savcı iddianameyi okudu. Önce sanıkların adlarını sonra Şubat ayının o soğuk günlerinde yapılan zulümleri bir bir sıraladı.

O süreçte mağdur olan zulüm gören, okullarından koparılan üniversite ve lise talebeleri, yaşamları değişen, umutları hayalleri yıkılan, darbeye destek vermedi diye dünyaları karatılmaya çalışılan, baskı gören, kendisi veya eşi başörtüsü takıyor diye memurluktan uzaklaştırılan insanlar sırayla tanık olarak çağrıldı ve yaşadıkları zulmü anlattı. Onlar anlattı ben sessizce ağladım. Onlar anlattı ben daha güçlü zikrime devam ettim. ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM!

Son tanıkta dinlendikten sonra mahkeme jürisi vardıkları kararı okudu. Tüm sanıklar suçlu bulunmuş, "ebediyen onursuzluk" cezasına çarptırılmıştı. Bu mahkeme vicdan mahkemesiydi. Vicdan ölmemişse yanılmaz zira fıtrat yalan söylemezdi. Kararı duyunca rahatladım. Temsili bir mahkemede olsa toplum vicdanında ceza almıştı zulmedenler. Biraz teselli oldum. Gelecekte çocuklarımızı güzel günlerin beklediğine olan inancım daha da kuvvetlendi.

Sanıklar gelmemişti mahkemeye. Kurulan Vicdan Mahkemesinin sanıkları mahkemeye getirmeye silahlı kolluk kuvvetleri yoktu. Sanıklarında kendiliğinden gelmeye kendilerini savunmaya yüzleri yoktu. Çünki suçlu olduklarını kendileri de biliyorlardı. Hepsi bir yerlere saklanmış belkide hala planlar yapıyorlardı kapalı kapılar ardında. Nerden mi biliyorum. 28 Şubatı planlayanlar, faili olanlar 1000 yıl sürecek dememişler miydi? Sonra gelenlerde 28 Şubata bağlılıklarını bildirmemişler miydi. Bu mahkemeden kaçabilirler ama ya ilahi mahkemeden?

Keyfiyete kanun, baskı ve zulme cumhuriyet diyen vicdanları ölmüş, kalpleri sönmüş bu darbeci zihniyet milyonlarca insanı mağdur etmiş. Kiminin hayallerini, kiminin yaşamlarını, mutluluklarını yok etmişti. Telafi edilmeyecek yaralar açmışlardı insanlara. Kaybeden gene onlar oldu. Kaybetmeye de mahkumlar. Çünki  onlar haksızlar ve milletin iradesine savaş açmışlar.

Bu güzide topluluğun yaptığı bu anlamlı eylem 28 Şubat  düşüncesinin ve darbelerin  toplum vicdanında mahkum edildiğinin ve geleceğin ülkem insanları adına daha güzel olacağının resmiydi. Önce hüzünlendik sonunda baharın yakın olduğunu gördük sevindik. Ellerimizde kır çiçekleriyle ziyarete gideceğimiz günler yakındır.

Nurettin YAVUZ

28 Şubat 2009  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Son Düzenlenme Salı, 03 Mart 2009 15:15
Nurettin Yavuz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

4 yorum

  • Yorum Linki Çok Y.A.Şlı Pazartesi, 25 Mayıs 2009 16:59 yazan Çok Y.A.Şlı

    İçimi acıttın arkadaş...Öz yurdunda garip,öz vatanında parya olmak insanın ağırına gidiyor.''Suç''umuzun ne olduğunu ifade edemeyenler,yargılanma hakkı dahi tanımayanlar aynalara nasıl bakarlar bilmem ama işin birde bu ülkenin hukukçuları açısından çok trajik yanı var.Her yargı yılı açılışında,yüksek yargı kurumu başkanlarının tekrarladıkları''hukuk devletinde hiçbir idari karar yargı denetimi dışında olamaz''sözlerine rağmen muhataplarının, sanki askerler hariç olarak algılayıp kılları kıpırdamıyor.Kuvvetler ayrılığı esas olan devlette,elinde ruhsatlı tankı topu uçağı olanlar yargı erkini de hiçe saydıklarını gösteriyor.Ancak biliriz ki;-)EVLET ADALET ÜZRE OLUR.

    Raporla
  • Yorum Linki ayhan bayırlı Perşembe, 26 Mart 2009 05:28 yazan ayhan bayırlı

    Kardeşim nurettin çektiğin sıkıntılara bizzat şahit oldum,zaman herşeyin ilacıdır,üzme tatlı canını verdiğin onur mücadelesinde herzaman yanında olmaya çalıştım çalışırımda kal sağlıcakla.

    Raporla
  • Yorum Linki Mahtoğlu Pazartesi, 02 Mart 2009 09:29 yazan Mahtoğlu

    Yorumunuz, vicdan mahkemesini izlemiş kadar etkiledi.
    Zulmedenler, yaptıklarını bulmaya başladılar. Geleceklerinin başkalarının elinde olmasının ne demek olduğunu anlıyorlardır.
    Bu dünyada, Yargıda hesap vermeleri yakındır.
    Mağdur olanların haklarını geri almaları da uzak değildir. İnşaallah.

    Raporla
  • Yorum Linki Talha Pazartesi, 02 Mart 2009 07:13 yazan Talha

    Vijdan mahkemesinin tanığı olarak salondaydım. İçim sızladı, gözlerim yaşardı, haykırmak geldi sizin gibi içimden, içime gömdüm. Hak ve hukuku çiğneyenlerin ilahi mahkemede nasıl hesap vereceklerini biliyorum, ancak bu dünyada mutlaka mahkeme edilmelerini bekliyorum. Rabbim bunu görmeden canımı almasın. Hislerime tercüman olduğunuz için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...