Uyarı

JUser: :_load: 989 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.
Pazartesi, 14 Eylül 2020 11:07

HAFIZA KAYBI SÖMÜRÜ VASITASIDIR

*İnsan aklı sayesinde diğer mahluklardan ayrılır.

İnsanın üstünlüğü de aklından dolayıdır. Aklını kaybedenler hayatlarını devam ettirmekte çok zorlanırlar, hatta bu konuda hayvan kadar bile olamazlar.

*Akla yüklenen asıl fonksiyon da düşünmektir.

*Düşünmek, sebep - sonuç ilişkisini ortaya çıkarır.Bu sayede insan, olayları inceler, çözer, sonunda bir neticeye varır.

Bir bilanço çıkarır. Düşünmek, aklın hem mazisi, hem de âtisine projeksiyon tutar.

*Düşünmemek, veya düşünceyi iptal etmek bir nevi sarhoşluktur. Sarhoşluk, hayâli, hakikate karıştırmaktır. Sarhoş, gerçeği anlayamaz.Sarhoş gördüğü ve işittiğine göre hüküm verir. Çok defa da yanlış görür.

*İnsan, unutkanlık hastalığına müptelâdır (Hafıza-yı  beşer nisyân ile mâlüldür).

*Unutmak, beyinin bir savunma mekanizmasıdır. Şayet unutma olmasaydı, insan her gördüğünü, duyduğunu, okuduğunu vs unutmasaydı çıldırırdı. Beyin sıradan olayları unutur (siler-delet), insanın üzerinde durduğu, önemli olayları hafızalar, depo eder.

*Sömürgeciler, muktedirler,tiranlar vs   insanların bu unutma özelliklerinden istifade ederler.

Şöyle ki, asıl yapmak istediklerini, hedeflediklerini, insanların dikkatlerini çeken bazen korkunç, bazen de sarhoş eden (depresyon-mani ) hadiselerin arkasına, içine kılıflar, gizlerler. İnsanlar bir nevi görünen olaylarla hipnoz edilir, mankurtlaştırılırlar.

Mankurtlaşan insan, hafızasını kaybeder, kendisine yüklenen yeni hafızaya göre hareket eder (algı operasyonları).

Bu işlem bir ferde yapıldığı gibi, bir topluluğa, cemaata, tarikate, bütün bir millete de yapılabilir.

Algı operasyonlarıyla asıl maksadlarını gizleyen sömürücüler, mankurtlaştırdıklarına istediklerini empoze ederler ( kuşa bak, kuşa bak ! metodu).

Böylece insanların hafızalarında,  kılıflar, ambalajlar, kalır.Asıl gerçekler unutulur.

Gerçekler, oynanan oyunlar unutulunca  da, ders çıkarılmaz ve tedbir alınmaz.

Sömürgeciler de her defasında ambalajları, kılıfları değiştirip (refah, hürriyet, demokrasi, kutsallar vs), özü, maksadı (sömürüyü) değiştirmeden sömürülerine, hükümranlıklarına devam ederler.

*Fertlerin, toplulukların, milletlerin bu duruma düşmemeleri, sömürgecilerin, ifsâd komitelerinin tuzaklarına düşmemeleri için; düşünmeleri (Özellikle de entelektüeller- münevverler) , olayları tahlil edip, kılıfları-ambalajları değil, maksadı özü görmeleri, sebep - sonuç ilişkisini gözardı etmemeleri ve olaylardan dersler çıkarmaları gerekir.

*Tarih, bir milletin hafızasıdır.

*Tarih, olaylardan ders almak için vardır. Ders alınmıyorsa, o zaman tarih, bir megazi, bir masal kitabı olmuş olur.

Masal da çocukları uyutmak için anlatılır.

*Mankurtlaşmamak, hafıza kaybına uğramamak için; olaylar incelenmeli, yazılmalı, hafıza tazelenmelidir.

Yani, tarih okunmalıdır, tekrar edilmelidir.

Prof.Dr.Yusuf ÖZERTÜRK